Že je na zavařování ještě čas? To ano, ale co využít sezony citrusového ovoce v obchodech a udělat si čerstvou a lahodnou domácí marmeládu z pomerančů? Výroba je jednoduchá a chuť úžasná. Přesvědčte se sami a uvařte si domácí pomerančovou marmeládu třikrát jinak – tady jsou recepty. A navíc se dozvíte, jak snadno a rychle vykrájet z pomeranče filátka.
Domácí pomerančová marmeláda
Pomeranče (8–10 kusů) oloupeme a vykrájíme filátka (dílky) – musí jich být 1 kg. Jednotlivé dílky nakrájíme a dáme do nízkého kastrolu se širokým dnem. Promícháme s 500 g cukru a 1 balíčkem Gelfix 2:1 a za stálého míchání přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu povařit při vysoké teplotě. Sejmeme z plotýnky. Naplníme sklenice (3–4 sklenice po 375 ml) až po okraj, sebereme případnou pěnu a ihned uzavřeme. Použijeme-li víčka se závitem, sklenice otočíme asi na 5 minut dnem vzhůru. Používáme-li víčka, na která potřebujeme zavařovací hlavu nebo zavazujeme fólií, skleničky neotáčíme.
Jak udělat z pomeranče filátka
1. krok: odkrojíme vršek a spodek pomeranče
Ostrým nožem odkrojíme vršek a spodek pomeranče tak, abychom zasáhli až k začátku dužiny.
2. krok: okrájíme pomerančovou kůru
Pomeranč položíme na prkénko a ostrým nožem okrájíme kůru směrem ze shora dolů po celém obvodu tak, abychom odstranili i bílou slupku.
3. krok: vykrájíme pomerančová filátka
Ostrým nožem podél slupky opatrně vykrájíme filátka.
Domácí pomerančová marmeláda s pomelem
Pomeranče (asi 6 kusů) a pomelo oloupeme, odstraníme bílou slupku, vykrájíme filátka a odvážíme 500 g filátek z pomerančů 200 g filátek z pomela. Z 1 neošetřeného pomeranče nastrouháme kůru. Vložíme vše do hrnce, přidáme1 balení želírovacího cukru se stévií a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme lžičku vařené marmelády. Pokud je po vychladnutí málo tuhá, vmícháme do ní 2 lžičky kyseliny citronové. Případnou pěnu odebereme a plníme do připravených sklenic (5 po 200 ml) až po okraj. Sklenice uzavřeme pečlivě víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Domácí pomerančová marmeláda s chia semínky
Asi 5 velkých pomerančů oloupeme, vykrájíme filátka a odvážíme 600 g. Vložíme do hrnce, přidáme 200 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy, 1 lžíci chia semínek a 1 želírovací cukr se stévií. Dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a povaříme 5 minut. Plníme do připravených sklenic (10 sklenic po 100 ml). Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme asi 10 minut stát.
Publikováno: 13. 3. 2019, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce