reklama

Houbové recepty pro labužníky

Moderní kuchyně se ve výčtu houbových receptů omezila ponejvíce na zpracování žampionů nebo hlívy ústřičné a na naše krásné lesní houby se poněkud zapomíná. Pojďme si připomenout recepty z dob dávno minulých, které vůbec neztratili nic ze svého kouzla a skvělé chuti.

i (Zdroj: Depositphotos)
Houbové recepty pro labužníky (Zdroj: Depositphotos)

Recepty na pochoutky z hub

Nemusíme vždy vařit jen z kupovaných žampionů. Připomeňme si zajímavé recepty z lesních hub, které právě v těchto dnech už nedočkavě vystrkují klobouky z mechu a jehličí. Nasbírejte si je, a pokud je nebudete chtít zavařit nebo zamrazit, připravte svým blízkým nějakou dobrotu.

Houbové rizoto

  • 0,5 kg rýže
  • několik očištěných, středně velkých hříbků
  • 1 cibule
  • tuk
  • sůl, pepř, kmín
  • slanina
  • sekaná petrželka
  • strouhaný sýr

Rýži uvařte v osolené vodě do poloměkka a sceďte. Na pánvi rozehřejte tuk, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a orestujte. Na cibulku přidejte nakrájené houby a slaninu, osolte a opepřete, přidejte asi 1 lžičku drceného nebo mletého kmínu. Poduste, dokud houby nepustí šťávu. Pak přidejte rýži a nechte dodělat, aby rýže byla úplně měkká. Posypte sekanou petrželkou a na talířích dozdobte hrstí strouhaného sýra.

Rizoto
i (Zdroj: Depositphotos)
Houbové rizoto může být rychlou večeří

Hlívová dršťková polévka

  • 1 balení hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • tuk
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 3 stroužky česneku
  • hladká mouka
  • vývar

Nechte v rendlíku rozpustit tuk (ideální je sádlo) a zasypte hladkou moukou. Míchejte, dokud se suroviny nespojí do světlé jíšky. Na zbytku tuku zpěňte cibulku, nakrájenou nadrobno, přidejte sladkou papriku, osmahněte, a poté na ní nalijte vývar. Přidejte na proužky nakrájenou hlívu. Zahustěte jíškou podle potřeby. Osolte, opepřete, přidejte utřený česnek a majoránku. Podávejte s pečivem.

Polévka
i (Zdroj: Depositphotos)
Místo klasické dršťkové polévky zkuste hlívovou

Plněné žampiony

  • 1 balení máslových žampionů
  • 1 cibule
  • tuk
  • 4 vejce + 1 vejce na trojobal
  • 200 g anglické slaniny
  • 200 g strouhaného sýra
  • sůl, pepř
  • hladká mouka
  • mléko
  • strouhanka

Žampiony oloupejte a odstranňte nožičky. Na tuku zpěňte cibulku, přidejte nadrobno nakrájenou anglickou slaninu, osmahněte a zalijte 4 rozkvedlanými vejci. Osolte a opepřete. Jakmile se vejce srazí a ztuhnou, přidejte strouhaný sýr. Směsí naplňte žampiony a obalte je v trojobalu - hladká mouka, vejce s mlékem, strouhanka. Trojobal není nutné používat, žampiony lze osmažit nebo upéci v troubě i bez trojobalu. Osmažte na tuku a podávejte horké s bramborami a lehkým zeleninovým salátem.

Plněné žampiony
i (Zdroj: Depositphotos)
Žampiony naplníme a můžeme obalit v trojobalu

Houbové pelmeně

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • vlažná voda

Směs:

  • 300 g hub
  • 50 g slaniny
  • máslo
  • sůl, pepř, kmín
  • sekaná petrželka
  • 1 cibule
  • tuk
  • zakysaná smetana
  • kopr
Pelmeně
i (Zdroj: Depositphotos)
Typické ruské jídlo není vůbec složité na přípravu a je velmi chutné

Těsto připravíte z vajec, které jste rozmíchali ve vlažné vodě, oleje a mouky. Smíchejte do tuhého těsta, zakryté nechte 30 minut odpočívat. Na tuku zpěňte cibulku nadrobno, přidejte nakrájené houby, slaninu, osolte, opepřete a přidejte kmín. Na závěr vmíchejte sekanou petrželku. 

Z těsta vyválejte asi 2 mm silný plát a vykrajujte z něj kolečka. Do středu kolečka dejte lžíci směsi a okraje pečlivě stiskněte k sobě. Můžete si pomoci tvořítkem na taštičky. Pelmeně uvařte v mírně osolené vodě, jakmile vyplavou na povrch, po 4-5 minutách je sceďte. Na talíři polijte máslem a kysanou smetanou s nasekaným koprem.

Publikováno: 1. 1. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová