Moderní kuchyně se ve výčtu houbových receptů omezila ponejvíce na zpracování žampionů nebo hlívy ústřičné a na naše krásné lesní houby se poněkud zapomíná. Pojďme si připomenout recepty z dob dávno minulých, které vůbec neztratili nic ze svého kouzla a skvělé chuti.
Recepty na pochoutky z hub
Nemusíme vždy vařit jen z kupovaných žampionů. Připomeňme si zajímavé recepty z lesních hub, které právě v těchto dnech už nedočkavě vystrkují klobouky z mechu a jehličí. Nasbírejte si je, a pokud je nebudete chtít zavařit nebo zamrazit, připravte svým blízkým nějakou dobrotu.
Houbové rizoto
- 0,5 kg rýže
- několik očištěných, středně velkých hříbků
- 1 cibule
- tuk
- sůl, pepř, kmín
- slanina
- sekaná petrželka
- strouhaný sýr
Rýži uvařte v osolené vodě do poloměkka a sceďte. Na pánvi rozehřejte tuk, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a orestujte. Na cibulku přidejte nakrájené houby a slaninu, osolte a opepřete, přidejte asi 1 lžičku drceného nebo mletého kmínu. Poduste, dokud houby nepustí šťávu. Pak přidejte rýži a nechte dodělat, aby rýže byla úplně měkká. Posypte sekanou petrželkou a na talířích dozdobte hrstí strouhaného sýra.
Hlívová dršťková polévka
- 1 balení hlívy ústřičné
- 1 cibule
- tuk
- mletá sladká paprika
- sůl
- pepř
- majoránka
- 3 stroužky česneku
- hladká mouka
- vývar
Nechte v rendlíku rozpustit tuk (ideální je sádlo) a zasypte hladkou moukou. Míchejte, dokud se suroviny nespojí do světlé jíšky. Na zbytku tuku zpěňte cibulku, nakrájenou nadrobno, přidejte sladkou papriku, osmahněte, a poté na ní nalijte vývar. Přidejte na proužky nakrájenou hlívu. Zahustěte jíškou podle potřeby. Osolte, opepřete, přidejte utřený česnek a majoránku. Podávejte s pečivem.
Plněné žampiony
- 1 balení máslových žampionů
- 1 cibule
- tuk
- 4 vejce + 1 vejce na trojobal
- 200 g anglické slaniny
- 200 g strouhaného sýra
- sůl, pepř
- hladká mouka
- mléko
- strouhanka
Žampiony oloupejte a odstranňte nožičky. Na tuku zpěňte cibulku, přidejte nadrobno nakrájenou anglickou slaninu, osmahněte a zalijte 4 rozkvedlanými vejci. Osolte a opepřete. Jakmile se vejce srazí a ztuhnou, přidejte strouhaný sýr. Směsí naplňte žampiony a obalte je v trojobalu - hladká mouka, vejce s mlékem, strouhanka. Trojobal není nutné používat, žampiony lze osmažit nebo upéci v troubě i bez trojobalu. Osmažte na tuku a podávejte horké s bramborami a lehkým zeleninovým salátem.
Houbové pelmeně
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžíce oleje
- 1 vejce
- vlažná voda
Směs:
- 300 g hub
- 50 g slaniny
- máslo
- sůl, pepř, kmín
- sekaná petrželka
- 1 cibule
- tuk
- zakysaná smetana
- kopr
Těsto připravíte z vajec, které jste rozmíchali ve vlažné vodě, oleje a mouky. Smíchejte do tuhého těsta, zakryté nechte 30 minut odpočívat. Na tuku zpěňte cibulku nadrobno, přidejte nakrájené houby, slaninu, osolte, opepřete a přidejte kmín. Na závěr vmíchejte sekanou petrželku.
Z těsta vyválejte asi 2 mm silný plát a vykrajujte z něj kolečka. Do středu kolečka dejte lžíci směsi a okraje pečlivě stiskněte k sobě. Můžete si pomoci tvořítkem na taštičky. Pelmeně uvařte v mírně osolené vodě, jakmile vyplavou na povrch, po 4-5 minutách je sceďte. Na talíři polijte máslem a kysanou smetanou s nasekaným koprem.
Publikováno: 1. 1. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová