Receptů na rajskou omáčku jsou bez přehánění desítky. S rajskou je to jako se svíčkovou - každý má svůj oblíbený recept. Víte, že existuje i rajská, která dbá na naši štíhlou linii, nadržuje celiakům a je tak jednoduchá, že jí zvládne uvařit i dítě školou povinné?
Rajská omáčka
Tato rajská omáčka je pro každého, kdo se rád nají, ale přitom nechce zatěžovat organismus zbytečnými kaloriemi nebo množstvím bílé mouky. Omáčka je natolik jednoduchá, že ji zvládne opravdu každý a je chuťově téměř k nerozeznání od klasické rajské podle osvědčené kuchařské receptury.
Suroviny:
- 1 plechovka drcených rajčat
- mletá skořice
- 2 lžíce třtinového cukru
Postup:
Drcená rajčata dáme do kastrůlku, přivedeme pozvolna k varu, přisypeme trochu skořice a podle chuti třtinový cukr. Provaříme do kompaktní směsi.
Podáváme s těstovinami a masovými kuličkami z mletého masa.
Rajská jako klasika
Rajská omáčka jako dochucovadlo k hlavnímu chodu se objevila v 18. století v Itálii a okolo roku 1790 se z ní stal samostatný pokrm, který v různých obměnách známe i dnes.
Základem jsou čerstvá nebo drcená rajčata, v našich končinách se přikláníme spíše k rajskému protlaku nebo kečupu, který přidáváme na zasmaženou cibulku a česnek. Jako koření se nejčastěji používá trojkombinace - nové koření, bobkový list a černý pepř. Dále lze dochucovat tymiánem, rozmarýnem nebo skořicí. Omáčka se rozváří buď s přídavkem vody nebo vývaru, což je chutnější. Na zahušťování se tradičně používá jíška, ale také hladká mouka, bramborový škrob, směs mouky a mléka, smetana nebo strouhaný perník. Jedná se o krajové zvyklosti a lze bez nadsázky říci, že co okres, to jiný recept na rajskou omáčku.
Do omáčky přidáváme nejčastěji vařené hovězí maso. Levnější varianta nabízí i sekané maso, masové kuličky nebo plněný paprikový lusk s mletým masem.
Jako příloha se ujal houskový knedlík, dále pak těstoviny nebo pečivo.
Publikováno: 19. 6. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová