reklama

Jak zdravě a bezpečně grilovat, abychom neskončili na pohotovosti?

Chystáte se grilovat? Oprašte gril, je čas žhavit uhlíky. Statistiky říkají, že Češi jsou mistři grilování, protože v létě griluje až 81 % Čechů. Jste to i vy, kdo alespoň jednou za dva týdny hodí nějakou dobrotu na mřížku?

Chystáte se grilovat? Vsaďte na zdravé grilování (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Grilování, pokud víte jak na něj, může být zábavou a skutečným gastro zážitkem. Určitě se ale vyplatí mít v hlavě pár fíglů, aby se nic nepokazilo.

Čistota nade vše není klišé, ale nutnost

Základem dobrého grilování jekvalitní gril, jeho pravidelná údržba a čištění. Kromě grilu se vyplatí vybírat i kvalitní dřevěné uhlí, ideálně takové, které shoří beze zbytku. Pamatujte, že se nikdy negriluje na přímém ohni, ale nad žhavými uhlíky. Dbejte i na čistotu vybavení a nádobí, které ke grilování používáte.

Tip:

Nevyznáte se v obracečkách a kleštích pro grilování? Nevíte, jestli zvolit silikon nebo dřevo? Vsaďte na kvalitní ocelové obracečky a kleště. Dobře se udržují a jsou téměř nezničitelné. Při čištění grilu vyzkoušejte i čističe založené na přírodní bázi – jsou ekologické a navíc stejně účinné jako ty konvenční.

Vsaďte na kvalitní ocelové obracečky a kleště
Vsaďte na kvalitní ocelové obracečky a kleště (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Držte se hesla – méně je více

To platí zejména pro grilované dobroty. Jasně, pořádná flákota kotlety nebo pěkně vysokého steaku oku lahodí, ale mnohdy už tolik nepotěší přeplněný žaludek. V horším případě dokáže pěkně potrápit bolavý žlučník. Grilované dobroty jsou totiž tak lahodné, že je docela lehké se jimi přejíst. Zkuste vsadit na špízy. Jednak se lépe grilují, menší kousky jsou totiž mnohem dříve hotové než velký kus masa, a mohou být pestré.

Tip:

Ugrilujte šašlik – okořeněné mleté maso na špejli je netradiční formou špízu. Dobře vypadá a svou chutí vám připomene slunný Balkán. Špíz můžete vyrobit i na sladko – grilovaný banán, ananas nebo jablko či hruška chutnají skvěle.

Ugrilujte šašlik a budete jasným králem grilování
Ugrilujte šašlik a budete jasným králem grilování (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Je ta marináda domácí?

Pokud maso, ale třeba i zeleninu – byť jen nakrátko, naložíte do marinády, určitě uděláte dobře. Díky marinádě je totiž maso křehčí, stačí pak kratší doba přípravy. Tím snížíte i množství nežádoucích látek. Kromě masa je možné naložit do marinády i zeleninu, dodá jí ten pravý šmrnc. I při přípravě marinády platí střídmost – vsaďte na pár osvědčených ingrediencí, jako jsou bylinky a kvalitní olivový olej.

Tip:

Nebojte se ani sladkých surovin – například medová marináda dokáže v kombinaci s česnekem dodat skvělou chuť. Budete potřebovat kvalitní olej, med, česnek, trošku sójové omáčky a čerstvé bylinky.

Medová marináda dokáže v kombinaci s česnekem dodat skvělou chuť
Medová marináda dokáže v kombinaci s česnekem dodat skvělou chuť (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Žhavte gril, nikoli své zažívání

Když je grilovaných dobrot hodně, mohou pěkně potrápit zažívání. Proto pamatujte na základní heslo – nepřejídat se. Vyvarujte se i přepečených dobrot – grilujte tak akorát, aby pokrmy nebyly ani syrové ani přepečené. Černé zuhelnatělé okraje rozhodně nejsou na krásu, ale na bolavý žlučník. A kdyby se stalo, mějte na paměti pomocníky, které rychle uleví.

Iberogast je bylinný lék obsahující unikátní kombinaci extraktů z devíti léčivých rostlin
Iberogast je bylinný lék obsahující unikátní kombinaci extraktů z devíti léčivých rostlin (Zdroj: Iberogast )
  • Nenechte se zaskočit trávicími a zažívacími potížemi po grilování. Mějte u sebe například Iberogast – bylinný lék obsahující unikátní kombinaci extraktů z devíti léčivých rostlin, které dokáží vyřešit klasické projevy gastrointestinálních potíží.
  • Čtěte pečlivě příbalovou informaci. Iberogast je léčivý přípravek k vnitřnímu užití. Je složený z tekutých extraktů různých částí bylin.

Zdroj informací: Iberogast

Podívejte se, jaké jsou zásady správného grilování:

Publikováno: před týdnem, Autor: Karel Radecký, Profil autora: Karel Radecký