Každého z nás potká během roku nějaké to bolení, horečka či nemoc. Co ale dělat, když je třeba víkend, doktor daleko a vám se nechce si ordinovat léky, které se kdovíjak dlouho válí ve vašem šupleti? Než se vydáte k lékaři, zkuste si pomoci osvědčenými bylinnými odvary s kořením. Takovou medicínu najdete doma v kuchyni a nebo na zahradě či na louce.
Koření, které léčí
Jistě jste se s tím již setkali. Rozbolel vás zub nebo záda a známý vám poradil osvědčenou léčbu pomocí koření a bylin. A opravdu - ono to zabralo. Čím to je, že mnohé koření má léčebné účinky?
Koření - to jsou v podstatě usušená semena nebo části rostlin. Používají se především v kuchyni při vaření. A to zejména proto, že koření má pozitivní vliv na trávení. V dřívějších dobách se koření používalo k tomu, aby se jeho vůní a chutí překrylo zapáchající maso a také proto, že koření má konzervační účinky. Kořenícími látkami jsou především různé silice, hořčiny, éterické oleje nebo třísloviny, obsažené v koření. Některé druhy vynikají libou vůní i příjemnou chutí, u jiného je to naopak, a především chuť je palčivá nebo přímo odporná. Díky složkám, které koření obsahuje, lze mu připočíst i léčebné účinky.
Již jsme si řekli, že koření má příznivý vliv na trávení. Dá se tedy používat na celou řadu žaludečních a trávicích problémů. Další druhy koření jsou vhodné na snižování horečky, na nejrůznější bolesti, na chřipková onemocnění a podobně.
Hřebíček
Tato aromatická poupata Hřebíčkovce kořenného jsou výborná nejen do svařáku a do sladkého pečení, ale také jako osvědčený lék na bolesti zubů, zejména při zánětu dásní. Jeho silice působí blahodárně na citlivé a bolavé zubní nervy. Má desinfekční a zklidňující účinky. Z hřebíčku lze připravit kloktadlo nebo odvar, a právě při bolesti zubů se doporučuje rozžvýkat několik kousků a ponechat v ústech působit.
Proti škrábání v krku si připravíme odvar. 10 ks rozdrcených hřebíčků zalijeme vroucí vodou, necháme louhovat, scedíme, zředíme vodou a kloktáme.
Šňaps proti kašli:
1 litr zralých bezinek, 4 hřebíčky, kousek skořice, ½ litru pálenky, cukr.
Bezinky, hřebíček a skořici svaříme v ½ litru vody, vaříme asi 0,5 hodiny. Vychladlou šťávu prolisujeme, přidáme ½ kg cukru a znovu svaříme. Po úplném vystydnutí smícháme s pálenkou. Užíváme denně 4 lžíce.
Muškátový oříšek
Málokdo by věřil, že sušené semeno Muškátovníku pravého má také léčebné účinky. Toto koření má podporující chuť k jídlu a zajišťuje klidné trávení. Používá se i k domácí léčbě astmatu, nespavosti, nefritidy, ke zmírnění průjmů či nadýmání a při trávicích obtížích.
Obklad na bolavý krk:
Plátýnko potřeme sádlem, posypeme stejnoměrně strouhaným muškátovým oříškem, přiložíme na krk, ovineme dalším pruhem plátna a naposledy teplou šálou. Necháme působit nejlépe přes noc.
Karmelitské kapky:
50 g meduňky, 20 g citronové kůry, 30 g semen koriandru, 10 g skořice, 10 g strouhaného muškátového oříšku, ¼ litru vody a 1 dcl alkoholu.
Drobně nakrájené nebo nastrouhané koření necháme týden máčet v alkoholu, zředěném vodou v uvedeném poměru. Po týdnu je možné užívat tyto kapky proti nevolnostem a pro osvěžení. Užíváme několik kapek denně.
Majoránka
Majoránka je v naší kuchyni ve velké oblibě. Neumíme si bez ní představit karbanátky, bramboračku ani některé omáčky. Majoránka ale také povzbuzuje chuť do jídla a podporuje tvorbu žaludečních šťáv, působí proti nadýmání, uvolňuje křeče a posiluje nervový systém. Pomáhá při ženských onemocněních (posiluje dělohu). Čaj z majoránky může pomoci při bolestech hlavy nebo nachlazení.
Odvar z majoránky:
3 lžičky drcené natě majoránky, ¼ litru vroucí vody.
Denně 1 šálek odvaru pomůže proti žaludečním křečím, pro uklidnění, migrénách a bolestech hlavy.
Publikováno: 29. 11. 2019, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová