Dobře připravené cibulové čatní je opravdovou pochoutkou. Připravuje se podobně jako ovocná marmeláda a postup je tedy opravdu snadný. Hodí se k celé řadě pokrmů nebo třeba jako lahůdková tečka na jednohubky nebo chlebíčky. Jakmile jej jednou vyzkoušíte, určitě se do něj zamilujete.
O cibuli většinou nemáme nouzi. Roste skoro sama a vypěstovat ji není nijak těžké. Navíc její chuť je pro českou kuchyni naprosto typická a při vaření ji používáme skoro každý den. Cibulové čatní představuje skvělý způsob, jak cibuli netradičně zpracovat a následně si opravdu pochutnat. Pokud vlastní cibuli nemáte, doporučujeme si kvůli čatní pár kilo nakoupit.
Cibuli můžeme zpracovat na čatní i ve chvíli, kdy jí skladujete větší množství a díky ne úplně nejvhodnějším podmínkám začne předčasně rašit. Než se jen koukat, jak se cibule postupně znehodnocuje, je mnohem lepší zakročit včas a zpracovat ji.
Pěstujete si vlastní cibuli? Dejte pozor na nejčastější choroby, které ji mohou napadnout.
Zpracovat můžeme jakoukoliv cibuli, žlutou, červenou i šalotku. Červená je obzvlášť vhodná, protože má navíc i krásnou barvu a hotové čatní ve skleničkách i na stole vypadá zvlášť dobře.
Čatní klasicky skladujeme ve sklenicích, vhodné jsou i různé menší a dekorativní tvary.
ČATNÍ či Chutney je neodmyslitelně spjato s indickou kuchyní. Většinou má ostrou nebo pikantní chuť a používá se jen jako dochucovadlo méně výrazných pokrmů nebo jako pikantní tečka. Připravuje se vařením nejrůznějších druhů zeleniny nebo ovoce. Často stimuluje zažívání a apetit.
Příprava cibulového čatní:
Ještě před tím, než začneme, připravíme si všechny ingredience, které budeme potřebovat. Na 500 g cibule potřebujeme 100 g tmavého cukru, 40 ml vinného octa, 2 lžičky balsamikového octa, 2 stroužky nasekaného česneku, 3 velké lžíce olivového oleje, sůl, pepř.
Čatní připravujeme na velké pánvi. Na olivový olej nasypeme najemno pokrájenou cibulku, necháme zpěnit a za stálého míchání dusíme alespoň 20 minut. Cibule nesmí být upražená ani tvrdá.
Pro rychlejší krájení můžete použít praktického pomocníka - kráječ na cibuli.
Po uplynutí času by se její objem měl vařením zredukovat asi na polovinu, poté přidáme třetinu cukru a necháme na mírném ohni probublávat ještě asi 15 minut, cibulka začne pěkně tmavnout. Poté přidáme zbytek cukru a ostatní ingredience, sůl a pepř podle vlastní chuti. Necháme na mírném ohni asi dalších 45 minut. Cibule musí být úplně měkká. Její konzistence se začne měnit a ve chvíli, kdy začne být táhlá jako puding, máme vyhráno. Přesně tak by se čatní mělo chovat. Pro nás je to také známka, že je hotové, ukončíme var a ihned plníme do čistých sklenic. Uzavřeme a položíme dnem vzhůru. Skladujeme vždy v chladu a temnu.
TIPY:
- Pro výrobu tradičního čatní se nejlépe hodí tmavý nerafinovaný cukr s příměsí melasy, který má specifickou chuť, která je pro čatní opravdu žádoucí. Pokud jej neseženeme, můžeme použít třtinový cukr nebo smícháme třtinový cukr půl na půl s melasou.
- Čatní v pěkných skleničkách se hodí i jako pěkný dárek, který potěší více než kupovaná bonboniéra. Podívejte se na návod, jak jednoduše ze starých sklenic odlepit etikety a sklenice následně ozdobit.
- Abychom předešli plísni nebo pokažení čatní, je potřeba používat velmi čisté sklenice. Vždy by měly být vypařené horkou vodou nebo ideálně vysterilizované v tlakovém hrnci. Víčka vybíráme dobře padnoucí nebo raději koupíme nová.
Publikováno: 15. 6. 2019, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková