Na sklenicích od potravin, které jste zakoupili v obchodě, zůstávají původní nálepky a etikety. Pokud chcete sklenice znovu použít, budete se jich chtít zbavit. Svrchní papír odmyjete snadno, jak ale odstranit odolné lepidlo? Přinášíme několik tipů, jak můžete odstranit staré etikety a nálepky ze sklenic.
Sklenice na zavařování si můžeme koupit nové. Ekonomičtější je ale průběžně během roku odkládat ty, které nám zůstaly po různých zavařeninách, marmeládách, majonézách a jiných podobných potravinách. Kromě umytí bychom z nich měli z praktických důvodů odstranit i původní nálepky. Většinou je to velmi jednoduché. Umyté sklenice vložíme do nádoby s horkou vodou, ve které jsme rozmíchali trochu saponátu. Musí být celé ponořené. Necháme je tam přibližně půl hodiny, pak je vyndáme a nálepka by měla jít jednoduše sloupnout. Ještě jednou pak sklenice pořádně omyjeme, abychom je zbavili i zbytků lepidla a máme hotovo.
Pro odstranění odolnějších lepidel používaných na etiketách můžeme k octu přidat sodu. Připravíme si kašičku z 1 dílu oleje a 1 dílu sody, naneseme na dané místo a necháme chvíli působit. Po pár minutách setřeme papírovým ubrouskem.
Nálepky a etikety se můžete také pokusit seškrabat. K tomu můžete použít tupou stranu nože nebo malou špachtličku. Ovšem hrozí, že si sklenici poškrábete. Existují na trhu i speciální škrabky pro odstraňování etiket, jsou vhodné třeba i na odstranění staré dálniční známky ze skla auta.
Velmi odolné nálepky se zbavíme tak, že ji potřeme olejem a necháme ho nasáknout – pak by se měla dát odstranit bez problémů. V nouzi lze také sáhnout po technickém benzínu či acetonu, ale v takové situaci je možná rozumnější sklenku prostě vyhodit než si kvůli pár korunám zamořovat byt chemikáliemi.
Náš tip: Abyste pro příště předcházeli pracnému odstraňování nálepek ze zavařovaček, udělejte si visačky. Uvážete na provázek a ten přivážete pod víčko sklenice. Pokud ještě dáte na víčko papírovou nebo látkovou čepičku, můžete si barevně odlišit různé druhy zavařenin nebo jednotlivé roky výroby.
Publikováno: 10. 7. 2020, Autor: Pavlína Wagnerová Málková, Profil autora: Pavlína Wagnerová Málková