Kompoty jsou oblíbené už od nepaměti, zavařujeme prakticky všechno, co nám nabízí zahrada i plantáže, kde je možné si samosběrem nasbírat i opravdu velké množství ovoce. Jsou mezi námi přeborníci, kteří jsou schopni zavařit snad i borové šišky. Ovšem vzhledem k cenám v obchodech je zavařování kompotů stále levnější záležitostí. Dnes se budeme věnovat broskvovým kompotům.
Broskve i broskvové kompoty patří již dlouhou řádku let neodmyslitelně do našich domácností. Zavařování by se mohlo klidně považovat za součást našeho folkloru. Přeměna zralého ovoce na úhlednou řádku kompotů je záležitostí téměř každé domácnosti a stále patří mezi oblíbené pochoutky, které velmi rády konzumují děti i dospělí. Kompoty se dají používat nejen jako samostatný pokrm, ale i jako náplně do ovocných knedlíků, do koláčů nebo jako doplněk hlavních jídel.
Tradiční broskvový kompot
- 5 kg broskví
- 1 kg cukru
- 1 l vody
Na 1 litr vody použijeme 1 kg cukru, toto množství stačí na 5 kg broskví. Zralé, ale tvrdé broskve ponoříme do vřící vody. Vybereme, oloupeme a naložíme do sklenic. Zalijeme svařeným nálevem a řádně uzavřeme a při pomalém zahřívání sterilujeme při 80 °C 10 minut. Pokud nám zbyde šťáva, dáme samotnou do sklenice a též sterilujeme.
Broskvový kompot se skořicí
Broskve omyjeme, vyjmeme pecky a nakrájíme, dáme do sklenice, přidáme polévkovou lžíci krystalového cukru, skořici celou (1-2 na sklenici) a pár hřebíčků. Zalijeme horkou vodou a sterilujeme cca 20 minut. Broskve můžeme nechat rozpůlené, ale lepší je nakrájet na větší kousky, aby aromatické koření mohlo lépe prostoupit všechny plody.
Stále máte přebytek broskví? Vyzkoušejte pečený čaj podle našeho receptu.
Broskve v medu
Omyté broskve necháme okapat a narovnáme do zavařovacích sklenic. Med svaříme s vodou, horký roztok nalijeme na broskve, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Tento recept je alternativou na klasický broskvový kompot s cukrem.
Dalším skvělým tipem na zpracování broskví je nadýchaný koláč.
Broskve v koňaku
Zralé tvrdé broskve se otřou ubrouskem. Na 1 kg použijeme 1 kg cukru, svařeného ve vodě tak, že po nabrání na naběračku spadá v malých kapkách. Do takto připraveného cukru naklademe broskve, ponecháme 3 minuty a poté odstavíme z ohně. Nádobou pomalu kolébáme, aby se všechno v nádobě dokonale spojilo. Vše uložíme do chladu. Po třech dnech se šťáva sleje, znovu se svaří a opět horké nalije na broskve. Jakmile vše vychladne, zalijeme broskve koňakem a sklenice hermeticky uzavřeme. Hotový kompot uložíme do chladné a suché místnosti.
Kromě klasického broskvového kompotu můžeme oprášit staré recepty po prababičce a vykouzlit chutný kompot s přídavkem octa, ve vlastní šťávě nebo DIA. Budeme překvapeni, jak lahodně osvěžující chuť má toto na první pohled obyčejné ovoce a kolik se v něm skrývá vitamínů a důležitých látek, které lidský organismus potřebuje. A tak vzhůru do zavařování.
TIP:
Jste zastánci zdravějšího jídla? Vyzkoušejte zdravější zavařování bez cukru.
Publikováno: 10. 6. 2019, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová