reklama

Zavařujte zdravěji bez cukru

Málokdo ví, že zvlášť ovoce není potřeba při zavařování vůbec doslazovat cukrem, protože samo o sobě již cukr obsahuje. Zkuste to také a zavařujte ovoce na přírodní způsob po vzoru našich prababiček a uvidíte, že si na jeho skutečnou chuť rychle zvyknete a mlsání kompotů už pro vás nebude kalorická bomba.

i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Zavařujte zdravěji bez cukru (Zdroj: archiv FTV Prima)

Zdravé zavařování bez cukru

Dali jste si jako závazek, že konečně zhubnete a zároveň se pomalu blíží doba zavařování ovoce? Než začnete shánět po obchodech cukr a přemýšlet, jestli bude vhodnější řepný, třtinový či stéviový, zkuste se cukru vzdát úplně a zavařovat ovoce zcela přírodně. Vrátíte se tím tak do dob našich prababiček, které cukr v domácnosti používaly jen velmi zřídka, protože nebyl levný a špatně se sháněl. Jejich domácí kompoty a zavařeniny tak byly bez cukru, a přesto tím chuť nijak neutrpěla. Ovoce totiž obsahuje svůj cukr v dužině a umělé přislazování tak může vést k potlačení přirozené chuti ovoce, a také spíš podporuje kvašení, které v kompotech není vůbec vítané. A vy můžete s klidným svědomím takové bezcukerné kompoty zdravě mlsat a nepřiberete po nich. 

Postup při zavařování je prakticky stejný, jako kdybyste zavařovali ovoce s cukerným roztokem.

Broskve
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Broskve vypeckujeme

Ovoce omyjte, odpeckujte nebo vykrájejte jádřince a nakrájejte na takové kousky, které se pohodlně vejdou do zavařovacích lahví. Drobnější ovoce nechte vcelku, větší jako hrušky nebo jablka stačí rozpůlit.

Jablka
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Z jablek vykrájíme jádřince

Takto připravené ovoce pak dejte do hrnce a zahřívejte pod pokličkou k bodu varu. Takto provářejte ovoce asi 15 minut. 

Provaření
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Ovoce je potřeba povařit

Nahřejte sklenice na zavařování i s víčky a ihned poté do nich plňte rozvařené ovoce. Nahřátí sklenic a víček je velmi důležité, jinak nedojde k "zatažení" víčka a celá konzervace tak pozbývá smyslu. 

Horké lahve
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Je důležité, aby zavařovací sklenice byly nahřáté

Ovoce naplňte do sklenic po okraj a ihned zavíčkujte.

Plnění
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Horké ovoce plníme do horkých lahví

Nechte pozvolna chladnout při pokojové teplotě a před uskladněním ve spíži nebo ve sklepě zkontrolujte, zda všechny víčka perfektně drží. Takto připravené kompoty vydrží i několik let bez jakékoliv změny na chuti.

Uzavírání
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Uzavřeme nahřátým víčkem

Toto zavařování je ekonomické i ekologické - není při něm potřeba nejen cukr, ale ani žádné konzervační přípravky, a také není potřeba používat zavařovací hrnec nebo troubu. 

Publikováno: 20. 6. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová