Málokdo ví, že zvlášť ovoce není potřeba při zavařování vůbec doslazovat cukrem, protože samo o sobě již cukr obsahuje. Zkuste to také a zavařujte ovoce na přírodní způsob po vzoru našich prababiček a uvidíte, že si na jeho skutečnou chuť rychle zvyknete a mlsání kompotů už pro vás nebude kalorická bomba.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/c5/a8/column/c5a8f13aee201f77298fcf235461c8f3_b29d6a7132968fb5b6442e33da34134d.jpg)
Zdravé zavařování bez cukru
Dali jste si jako závazek, že konečně zhubnete a zároveň se pomalu blíží doba zavařování ovoce? Než začnete shánět po obchodech cukr a přemýšlet, jestli bude vhodnější řepný, třtinový či stéviový, zkuste se cukru vzdát úplně a zavařovat ovoce zcela přírodně. Vrátíte se tím tak do dob našich prababiček, které cukr v domácnosti používaly jen velmi zřídka, protože nebyl levný a špatně se sháněl. Jejich domácí kompoty a zavařeniny tak byly bez cukru, a přesto tím chuť nijak neutrpěla. Ovoce totiž obsahuje svůj cukr v dužině a umělé přislazování tak může vést k potlačení přirozené chuti ovoce, a také spíš podporuje kvašení, které v kompotech není vůbec vítané. A vy můžete s klidným svědomím takové bezcukerné kompoty zdravě mlsat a nepřiberete po nich.
Postup při zavařování je prakticky stejný, jako kdybyste zavařovali ovoce s cukerným roztokem.
![Broskve](https://img.primadoma.cz/w_2/c6/5d/column/c65db682586b058e1b9f9f9234629f93_ebfcf913de8ed304f32566b6fa5ae046.jpg)
Ovoce omyjte, odpeckujte nebo vykrájejte jádřince a nakrájejte na takové kousky, které se pohodlně vejdou do zavařovacích lahví. Drobnější ovoce nechte vcelku, větší jako hrušky nebo jablka stačí rozpůlit.
![Jablka](https://img.primadoma.cz/w_2/43/af/column/43af808ea02fa103d6430c8201761b23_bdb2c742c2d4f509ed0ddce01b2ec486.jpg)
Takto připravené ovoce pak dejte do hrnce a zahřívejte pod pokličkou k bodu varu. Takto provářejte ovoce asi 15 minut.
![Provaření](https://img.primadoma.cz/w_2/d1/4a/column/d14af5707469dbc777f74b3c9fe006ef_2684292347f42861695d10dcbd794fdf.jpg)
Nahřejte sklenice na zavařování i s víčky a ihned poté do nich plňte rozvařené ovoce. Nahřátí sklenic a víček je velmi důležité, jinak nedojde k "zatažení" víčka a celá konzervace tak pozbývá smyslu.
![Horké lahve](https://img.primadoma.cz/w_2/09/b6/column/09b65b025ec3d31e24cd65e433cded52_97d28d14928db1a436fc17e6cd16a450.jpg)
Ovoce naplňte do sklenic po okraj a ihned zavíčkujte.
![Plnění](https://img.primadoma.cz/w_2/a6/64/column/a664ccfb33740971bfc6f6ccfa7aab92_0acb6bb1888941b7d01f2377207f40c1.jpg)
Nechte pozvolna chladnout při pokojové teplotě a před uskladněním ve spíži nebo ve sklepě zkontrolujte, zda všechny víčka perfektně drží. Takto připravené kompoty vydrží i několik let bez jakékoliv změny na chuti.
![Uzavírání](https://img.primadoma.cz/w_2/5f/be/column/5fbed64929dfc9235669924961b53454_5e41a2d70e0a085e101ac7b2eabe6b30.jpg)
Toto zavařování je ekonomické i ekologické - není při něm potřeba nejen cukr, ale ani žádné konzervační přípravky, a také není potřeba používat zavařovací hrnec nebo troubu.
Publikováno: 20. 6. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová