reklama

Opilý kapr na sardeli s netradičním bramborovým salátem bez brambor

Ryba zkrátka nesmí na štědrovečerním stole chybět, takže co třeba takový kapr na sardeli s vynikajícím a zdravým „nebramborovým“ salátem? Uvidíte, že tento skoro zapomenutý předpis z časů našich prababiček opravdu stojí za vyzkoušení.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Kapr na sardeli je lehký

Kapr na sardeli je lehčí a snáze stravitelnější než ten v trojobalu a kvalitní bílé víno navíc dodá rybímu masu skvělou chuť.

A pokud k němu připravíte místo bramborové salátové klasiky lehký „nebramborový salát“, nebudete mít po svátečním hodování pocit plnosti a přesycení.

K přípravě kapra na sardeli budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 tubu sardelové pasty
  • 4 plátky kapra
  • 4 plátky másla
  • 4 plátky citronu
  • 1 dcl kvalitního bílého vína

Kapra nejdříve potřete sardelovou pastou, dejte na plech a na každou porci položte plátek másla a na něj plátek citronu a nakonec zalijte vínem, aby byl správně "opilý". V troubě pečte při 180 °C nejméně půl hodiny.

Na kousky kapra položte kousky másla a plátky citronu, pak zalijte bílým vínem
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Na kousky kapra položte kousky másla a plátky citronu, pak zalijte bílým vínem

Kurkuma dodá chuť i barvu

Zatímco se bude ryba vypékat v troubě, stihnete připravit onen lehký netradiční nebramborový salát

Co budete na salát potřebovat:

  • 2 kedlubny
  • 1 celer
  • 2 lžíce majonézy
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 4 kyselé okurky
  • 4 vajíčka
  • 200 g šunky
  • 1 cibuli
  • plechovku sterilizovaného hrášku
  • špetku kurkumy
  • sůl a pepř

Kedlubny a celer nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do osolené vody přibližně na 5 minut. Do vývaru přidejte špetku kurkumy, která dodá vařené zelenině výraznou chuť a zabarví ji do „bramborového“ odstínu. Zatímco se zelenina bude vařit, pokrájejte zbývající ingredience, poté všechny přísady smíchejte dohromady a dochuťte podle potřeby stejně jako klasický bramborový salát. Pokud chcete, aby se jednotlivé chuti v salátu rozležely a spojily, připravte ho pochopitelně o několik hodin dříve.

Zeleninový salát je zdravou a velmi chutnou alternativou toho tradičního bramborového
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Zeleninový salát je zdravou a velmi chutnou alternativou toho tradičního bramborového

Jakmile hotový kapr provoní celý dům a zavládne ta správná vánoční atmosféra, můžete tuto neskutečnou dobrotu začít servírovat nedočkavým strávníkům.

Věděli jste, že ...

  • ... tradiční kapr na štědrovečerním stole patří mezi nejmladší vánoční tradice? Ryby se k nám na sváteční stoly dostaly až na počátku 19. století, předtím byly velkou vzácností, kterou si mohli dovolit jen zámožní lidé, případně obyvatelé významných rybníkářských oblastí.
  • ... původně se u nás jedl na Štědrý den kapr na černo ve sladké omáčce s ořechy, perníkem a švestkami?
  • ...smaženého kapra poprvé připravila proslulá obrozenecká kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová?
  • ... první předpis na smaženého kapra s bramborovým salátem se objevil v kuchařské knize až v roce 1924?

Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.trebonskykapr.cz

Publikováno: před dvěma dny, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová