Ryba zkrátka nesmí na štědrovečerním stole chybět, takže co třeba takový kapr na sardeli s vynikajícím a zdravým „nebramborovým“ salátem? Uvidíte, že tento skoro zapomenutý předpis z časů našich prababiček opravdu stojí za vyzkoušení.
Kapr na sardeli je lehký
Kapr na sardeli je lehčí a snáze stravitelnější než ten v trojobalu a kvalitní bílé víno navíc dodá rybímu masu skvělou chuť.
A pokud k němu připravíte místo bramborové salátové klasiky lehký „nebramborový salát“, nebudete mít po svátečním hodování pocit plnosti a přesycení.
K přípravě kapra na sardeli budete potřebovat následující ingredience:
- 1 tubu sardelové pasty
- 4 plátky kapra
- 4 plátky másla
- 4 plátky citronu
- 1 dcl kvalitního bílého vína
Kapra nejdříve potřete sardelovou pastou, dejte na plech a na každou porci položte plátek másla a na něj plátek citronu a nakonec zalijte vínem, aby byl správně "opilý". V troubě pečte při 180 °C nejméně půl hodiny.
Kurkuma dodá chuť i barvu
Zatímco se bude ryba vypékat v troubě, stihnete připravit onen lehký netradiční nebramborový salát
Co budete na salát potřebovat:
- 2 kedlubny
- 1 celer
- 2 lžíce majonézy
- 3 lžíce zakysané smetany
- 4 kyselé okurky
- 4 vajíčka
- 200 g šunky
- 1 cibuli
- plechovku sterilizovaného hrášku
- špetku kurkumy
- sůl a pepř
Kedlubny a celer nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do osolené vody přibližně na 5 minut. Do vývaru přidejte špetku kurkumy, která dodá vařené zelenině výraznou chuť a zabarví ji do „bramborového“ odstínu. Zatímco se zelenina bude vařit, pokrájejte zbývající ingredience, poté všechny přísady smíchejte dohromady a dochuťte podle potřeby stejně jako klasický bramborový salát. Pokud chcete, aby se jednotlivé chuti v salátu rozležely a spojily, připravte ho pochopitelně o několik hodin dříve.
Jakmile hotový kapr provoní celý dům a zavládne ta správná vánoční atmosféra, můžete tuto neskutečnou dobrotu začít servírovat nedočkavým strávníkům.
Věděli jste, že ...
- ... tradiční kapr na štědrovečerním stole patří mezi nejmladší vánoční tradice? Ryby se k nám na sváteční stoly dostaly až na počátku 19. století, předtím byly velkou vzácností, kterou si mohli dovolit jen zámožní lidé, případně obyvatelé významných rybníkářských oblastí.
- ... původně se u nás jedl na Štědrý den kapr na černo ve sladké omáčce s ořechy, perníkem a švestkami?
- ...smaženého kapra poprvé připravila proslulá obrozenecká kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová?
- ... první předpis na smaženého kapra s bramborovým salátem se objevil v kuchařské knize až v roce 1924?
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.trebonskykapr.cz
Publikováno: před dvěma dny, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová