Jak se stát odborníkem přes čaje? Stačí třeba 20 let cestovat po světě a ochutnat tisíce druhů čaje stejně jako Dominik Marriott, Senior Tea Master. Nejenže denně otestuje až 500 šálků nápoje, ale kontroluje velikost i tvar čajových lístků, senzorické vlastnosti nálevů a také vytváří různé čajové směsi a vybírá, jaké čaje a z jakých zahrad je společnost zakoupí. Pojďme s ním proniknout do tajů oblíbeného nápoje. Stačí hrstka sušených lístků, zalít horkou vodou a vstoupit.
Čaj je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších nápojů na světě, který provází lidstvo tisíce let. Je součástí každodenního života milionů lidí po celém světě. Podle Dominika Marriotta, Tea Mastera společnosti Ahmad Tea, si stále více lidí uvědomuje rozdíly mezi čaji a začíná hledat vyšší kvalitu a speciality z různých regionů.
Čaj jako příběh místa
„Pití čaje je jako cestování. Každý čaj vypráví legendu o místě a rostlince, na které vyrostl. Jeho konzumace může být stejně překvapivým zážitkem jako ochutnávání gastronomických specialit z různých světadílů. Přestože mnoho lidí vnímá čaj jako jednotvárný nápoj, ve skutečnosti se jeho chuť a vůně významně liší v závislosti na tom, zda pochází z Indie, Srí Lanky, Keni nebo z dalších čajových velmocí. Chuť čaje se ovšem neliší jen místem původu, ale také sezónou sklizně.“
Navštěvování čajových plantáží je důležitou součástí práce Dominika. Pravidelně létá nejen do Indie, na Srí Lanku nebo do Číny, ale třeba i do Afriky (Keni, Malawi či Rwandy).
Rozmanitost čajů začíná u jejich původu
Každému, kdo si chce rozšířit znalosti z pití čaje, čajový mistr doporučuje utřídit chuťové zážitky spojené s čaji z různých oblastí.
„Zatímco třeba u čaje z indického Ásámu hledáme bohaté, sladové chutě, u čaje ze Srí Lanky se zaměřujeme na svižný a živý charakter. Pití čaje stejně překvapivým a barvitým zážitkem jako ochutnávání národních gastronomických specialit. Stačí jen otevřít mysl a zkoušet,” vysvětluje Dominik. „Nicméně kromě místa záleží na období dorůstání posledních lístků na čajových keřích. Období se říká „flush” a čajovým lístkům propůjčuje charakteristické chutě.“
Čistý nebo s mlékem, cukrem a kořením?
Čaj se samozřejmě liší také kulturou a tradicí přípravy. Dominic vysvětluje, že u něj doma v Británii je typické pít čaj s mlékem a tento zvyk je zakořeněný i v mnoha dalších zemích, jako je Indie nebo Srí Lanka, kde se vaří silný čaj se spoustou mléka a cukru.
„Pro lidi, kteří pijí čaj bez mléka, to může být opravdu velice zvláštní. Ale přiznávám, že i já sám si umím vychutnat čaj jak v jeho čisté podobě, tak třeba jako indický chai, do nějž se během dlouhého vaření přidává spousta mléka a koření. V Mongolsku jsem zase viděl přidávat do čaje i sůl, takže dostanete slaný čaj, nebo třeba máslo, kdežto v jiných zemích se čaj tradičně dochucuje ovocem nebo džemy. Je to velmi rozmanité a pro mnoho lidí inspirativní.“
Nejčastější „chyby“ během pití čaje?
Přestože celosvětově respektovaný znalec čaje zmiňuje, že vychutnat si čaj není žádná věda, doporučuje během této činnosti dodržovat několik základních pravidel, díky nimž vám bude šálek chutnat lépe. Základem je, že čaj se má správně spařit.
„V závislosti na druhu čaje je podstatné dát mu dostatek času, aby se jeho chuť plně projevila. Myslím si, že tohle moc lidí nedělá. Nevaří ho správně a dostatečně dlouho. Nejspíše se většina z nás setkala s nešvarem restaurací a kaváren, kdy vám přinesli šálek horké vody s čajovým sáčkem položeným vedle. Jenže většina černých čajů vyžaduje vroucí vodu, aby se správně spařily a dostala se z nich chuť.“
Klíčová je tedy správná teplota. Dominik dále doporučuje vodu pro vaření čaje filtrovat, protože jí tím zbavíte nečistot jako třeba chloru, který je prý nejhorší.
Jak ideálně připravit černý čaj?
Nezáleží na tom, zda si chcete pochutnat na černém čaji sypaném nebo ze sáčku. V obou případech je nutné, aby teplota vody dosáhla 100 °C.
„Dejte si ovšem pozor na její převařování, během nějž se z ní vytratí velké množství kyslíku. Nálev by pak byl matný a plochý. U sypaného čaje dejte jednu čajovou lžičku na osobu a jednu lžičku navíc na konvičku. Čaj se nejlépe vyluhuje v konvičce či šálku předehřátém horkou vodou a přikrytý pokličkou či podšálkem. Dejte mu čas - čaje potřebují různou dobu louhování – u černých čajů to je podle druhu 3 až 8 minut. Na konci procesu jej ještě zamíchejte.“
Šálek čaje ocení i ti, co si hlídají kofein
Čajový průmysl se neustále vyvíjí a přizpůsobuje měnícím se chutím a preferencím spotřebitelů. Roste zájem o čaje s příchutěmi a také o snahu mnoha lidí omezit denní příjem kofeinu.
„V jednom šálku čaje je v průměru asi poloviční dávka kofeinu než v šálku kávy. Nicméně i čaj nakopává, ale není to tak intenzivní jako u kávy. Čaj navíc obsahuje další látky, které tento pocit přirozeně vyrovnávají a pomáhají vám v dosažení klidu a soustředěnosti. V tomto směru je pití čaje mnohem lepší než pití kávy,” doplňuje Senior Tea Master.
Zdroj: Dominik Marriott, Senior Tea Master, Ahmad Tea
Publikováno: před týdnem, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce