reklama

Poke bowl podle Kateřiny Neumannové

Už jste někdy ochutnali poke bowl? Je to havajská specialita v podobě misky s rýží a dalšími surovinami, jako jsou marinované ryby, čerstvá syrová zelenina, mořské řasy nebo ovoce nakrájené na kousky. To vše ochucené různými zálivkami a kořením. Poke bowl má ráda i legendární olympijská vítězka Kateřina Neumannová, která se s námi podělila o recept s opečeným lososem.

i (Zdroj: MORA )
Poke bowl podle Kateřiny Neumannové

Na poke bowl budete potřebovat:

  • 250g filet z lososa
  • 60 ml sójové omáčky
  • 30 ml sezamového oleje
  • 200 g jasmínové rýže
  • 15 ml rýžového octu
  • 1 avokádo
  • ½ salátové okurky
  • 6 ředkviček
  • 1 mrkev
  • 200 g červené zelí
  • 1 jarní cibulku
  • 150 g sójových bobů edamame
  • loupaná sezamová semínka
Ingredience na Poke bowl
i (Zdroj: MORA )
Ingredience na Poke bowl

A jak na to?

Na dvě misky Poke bowl si nejprve naložte na noc lososa do marinády. Marinádu si připravte jednoduše smícháním 60 ml sójové omáčky a 30 ml sezamového oleje. Lososa v marinádě dobře vykoupejte a nechte marinovat přes noc.

Následující den si uvařte dvě porce jasmínové rýže - je pro Poke bowl ideální díky své mírně lepivé konzistenci. Uvařenou rýži dobře promíchejte se lžící rýžového octu a rýži rozdělte do dvou připravených velkých misek.

Marinovaného lososa opečte na pánvi z obou stran – nejprve stranu s kůží asi 6 minut, poté z druhé strany asi 4 minuty. Pokud máte rádi lososa syrového můžete pečení na pánvi vynechat. Lososa, ať už opečeného, nebo syrového, pokrájejte a vložte do misky s rýží.  Postupně přidávejte další ingredience: avokádo, salátovou okurku a ředkvičky nakrájené na kolečka, nakrouhané červené zelí a mrkev. Zbývající plochu zabere skvělé edamame. Do středu misky přidejte jarní cibulku a celou misku zasypte loupanými sezamovými semínky.

Něco navíc:

Poke bowl je velmi zdravý pokrm, který dobyl svět díky své svěžesti a kombinaci různých chutí a textur. Je bohatý na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny a minerály. Zdravé jídlo z kvalitních surovin bychom si měli dopřát častěji.

Zdroj: MORA, Kateřina Neumannová

Publikováno: 15. 8. 2024, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce