Už jste někdy ochutnali poke bowl? Je to havajská specialita v podobě misky s rýží a dalšími surovinami, jako jsou marinované ryby, čerstvá syrová zelenina, mořské řasy nebo ovoce nakrájené na kousky. To vše ochucené různými zálivkami a kořením. Poke bowl má ráda i legendární olympijská vítězka Kateřina Neumannová, která se s námi podělila o recept s opečeným lososem.
Na poke bowl budete potřebovat:
- 250g filet z lososa
- 60 ml sójové omáčky
- 30 ml sezamového oleje
- 200 g jasmínové rýže
- 15 ml rýžového octu
- 1 avokádo
- ½ salátové okurky
- 6 ředkviček
- 1 mrkev
- 200 g červené zelí
- 1 jarní cibulku
- 150 g sójových bobů edamame
- loupaná sezamová semínka
A jak na to?
Na dvě misky Poke bowl si nejprve naložte na noc lososa do marinády. Marinádu si připravte jednoduše smícháním 60 ml sójové omáčky a 30 ml sezamového oleje. Lososa v marinádě dobře vykoupejte a nechte marinovat přes noc.
Následující den si uvařte dvě porce jasmínové rýže - je pro Poke bowl ideální díky své mírně lepivé konzistenci. Uvařenou rýži dobře promíchejte se lžící rýžového octu a rýži rozdělte do dvou připravených velkých misek.
Marinovaného lososa opečte na pánvi z obou stran – nejprve stranu s kůží asi 6 minut, poté z druhé strany asi 4 minuty. Pokud máte rádi lososa syrového můžete pečení na pánvi vynechat. Lososa, ať už opečeného, nebo syrového, pokrájejte a vložte do misky s rýží. Postupně přidávejte další ingredience: avokádo, salátovou okurku a ředkvičky nakrájené na kolečka, nakrouhané červené zelí a mrkev. Zbývající plochu zabere skvělé edamame. Do středu misky přidejte jarní cibulku a celou misku zasypte loupanými sezamovými semínky.
Něco navíc:
Poke bowl je velmi zdravý pokrm, který dobyl svět díky své svěžesti a kombinaci různých chutí a textur. Je bohatý na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny a minerály. Zdravé jídlo z kvalitních surovin bychom si měli dopřát častěji.
Zdroj: MORA, Kateřina Neumannová
Publikováno: 15. 8. 2024, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce