reklama

Šťavnatý salát z cukrových lusků do horkých letních dnů

Osvěžující salát z lusků a další šťavnaté zeleniny je ideálním pokrmem na horké letní dny, kdy nemáte chuť prakticky na nic. Čerstvá zelenina ale dodá tělu vitamíny a dostatek tekutin. Letní saláty si můžete připravovat v mnoha podobách, nebojte se kombinovat nové chutě. A rozhodně vyzkoušejte cukrové lusky, které jsou lehce stravitelné a výživné.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Připravte si chutný salát z lusků

Cukrový hrášek, resp. jeho lusky jsou světle zelené, ploché, křehké a šťavnaté. V luscích se skrývají maličké drobné hrášky, a protože je u této zeleniny podstatný nejen obsah, ale i obal, je možné lusky konzumovat vcelku tak, jak je utrhnete. Od června do srpna, kdy se cukrové lusky sklízejí, tak máte k dispozici báječnou sladkou pochoutku.

Sladké cukrové lusky se dají využít nejen do čerstvých letních salátů, ale i v teplé kuchyni při přípravě asijských pokrmů. Pokud budete lusky tepelně upravovat, pouze je zlehka oblanšírujte, aby neztratily svou křupavost a svěžest. Salát z lusků je ideální doplňovat dalšími druhy křupavé čerstvé zeleniny.

Hrách cukrový (Pisum sativum saccharatum) obsahuje železo, fosfor, draslík a hořčík. Nalezneme v něm vitamíny řady B a C, kyselinu listovou, provitamín A. Je také dobrým zdrojem beta-karotenu a draslíku i užitečným zdrojem vlákniny.

Cukrový hrášek obsahuje spoustu vitamínů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Cukrový hrášek obsahuje spoustu vitamínů

Recepty

Salát z lusků s kedlubnou

  • Oloupanou kedlubnu nakrájejte na širší nudličky, přidejte jednu či dvě ředkvičky. U ředkviček může zůstat i část natě bez listů - je šťavnatá a křupavá a plná vitamínů. 
  • Přidejte hrst čerstvých natrhaných listů směsi salátů a cukrové lusky zbavené stopek.
  • Salát z lusků příjemně zvýrazní nakládaná rebarbora.
  • Na ozdobu i vylepšení chuti použijte kosmatici.

Kosmatice je lidový název pro smažené květy černého bezu. Květy se namáčejí v těstíčku a smaží se na másle.

Kromě kosmatice použijte také nakládané květy bezu. Bezový květ je dokonalá suroviny, protože obsahuje nejen vitamíny, ale i léčivé látky. Připravený v těstíčku, nakládaný nebo používaný při výrobě domácích limonád chutná velmi dobře, je lehce stravitelný a chutný.

Na nakládání se používají téměř odkvetlé květy, kde se už začínají tvořit drobné zelené bobulky. Takto nakládaný černý bez použijte nejen v tomto salátu, ale i jako náhražku kapar. Bez se nakládá do octa.

Další zajímavou surovinou pro salát z lusků a čerstvé zeleniny je vyšlehaný kozí sýr s tzv. krém freshem.

Crème fraîche pochází z Francie a vyrábí se tradičně z kravského mléka. Má nižší podíl laktózy, takže je lehce stravitelný. Vy si jej můžete snadno připravit i doma, a to jen ze dvou surovin - smetany ke šlehání a podmáslí.

Ušlehaný kozí sýr v pěnové konzistenci
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Ušlehaný kozí sýr v pěnové konzistenci

Aby byl salát z lusků spojený, použijte dresing. V žádném případě do letních lehkých salátů nepoužívejte majonézu, která je těžká a v období horkých dnů i hůře stravitelná. Dresing připravíte z řepkového panenského oleje (lze použít i olivový), octa, plnotučné nebo dijonské hořčice a bezového sirupu nebo medu.

Domácí lehký dresing
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Domácí lehký dresing

Na talíři nebo v misce podávejte tak, že na dno rozetřete kozí sýr a přes něj rozložíte salát z lusků a čerstvé zeleniny. Na ozdobu použijte rebarboru, kosmatici a nakládaný bez. Můžete ještě lehce dochutit dresingem.

Salát z lusků s kedlubnou, ledovým salátem a kosmaticí
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Salát z lusků s kedlubnou, ledovým salátem a kosmaticí

Salát z grilovaných lusků

Nejprve si ogrilujte hrst cukrových lusků pokapaných olivovým olejem. Grilujte při střední teplotě. Než se lusky ogrilují, připravte si mísu na salát. Do ní přendejte hotové cukrové lusky,  přidejte šťávu z ½ citronu, 2 lžíce olivového oleje, osolte a opepřete. Salátovou okurku nakrájejte na tenká kolečka a přidejte k hrášku. Doplňte baby špenátem a několika lístky máty. Ozdobte několika plátky citronu.

Zdroj informací: Zahradník po ruce, apetitonline.cz, toprecepty.cz

Publikováno: 17. 8. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová