reklama

Naučte se v kuchyni používat plevel, ušetříte a ještě si pochutnáte

Plevel v kuchyni figuroval už u našich předků, kteří moc dobře věděli, jak využít dary přírody. Plevel byl součástí jejich jídelníčku a poskytoval jim cenné živiny. Dnes se k tomuto zapomenutému bohatství opět vracíme. Pojďte s námi objevit jejich kulinářský potenciál.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Plevel na talíři může mít i podobu italských ravioli, které jsou nadité kopřivami

Plevel v kuchyni boří všechny mýty 

Plevel v kuchyni je pro vás něco absolutně nepředstavitelného? Proč? Plevel je pouze obecný termín pro rostliny, které rostou tam, kde je člověk nechce. Mnoho druhů plevelů jsou však nejenže pěkné na pohled, ale dokonce i jedlé a výživné. Obsahují mnohdy tolik vitamínů a minerálů, co běžně pěstovaná zelenina. A co víc, rostou zcela zdarma přímo na vaší zahradě. Tak proč tohoto přírodního bohatství nevyužít a neobohatit si jídelníček? Potřebujete jen vědět, které druhy jsou jedlé a jak je správně připravit. A s tím vám pomůžeme. 

Plevel na talíři měli naši předkové zcela běžně
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Plevel na talíři měli naši předkové zcela běžně

Medvědí česnek 

Je to paradox, když se vezme, že medvědí česnek je vlastně jen lesní plevel a kolik srdcí kuchařů si získal. Jeho jemná česneková chuť skvěle doplní těstoviny, polévky i saláty. Zkusit ho rovněž můžete i do pomazánek. Oživíte s ním i obyčejnou chlebovou polévku. Pesto z medvědího česneku je pak lahůdkou, kterou si zamilujete. 

Medvědí česnek je ten nejoblíbenější plevel, na který se každé jaro těšíme
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Medvědí česnek je ten nejoblíbenější plevel, na který se každé jaro těšíme

Kopřiva 

Kopřiva je často považovaná za nebezpečný plevel, zároveň je však pokladnicí zdraví a chutných receptů. Můžete z ní připravit výborný špenát, přidat ji do knedlíků, nádivek, nákypů i polévek. 

Velmi chutné jsou i kopřivové palačinky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Velmi chutné jsou i kopřivové palačinky

Bršlice kozí noha 

Bršlice, zahrádkářův nepřítel, kuchařův poklad. Tato bylina je hvězdou kuchyně, jejíž něžné lístky, které jsou příjemně nasládlé a chutnají jako mrkev křížená s celerem, okouzlí každého milovníka gastronomie. Ať už je přidáte do špenátu, na chlebíčky nebo do pomazánek, vždy vás překvapí. Výborné jsou ostatně i na obyčejném chlebu s máslem. Pozor, je chutná jen do doby, než začne kvést. 

Pampeliška 

Byť je pampeliška v zahrádkách považována za nežádoucí, v kuchyni je naopak vítaným hostem. Její mladé listy dodají salátům a pomazánkám svěží chuť. Překvapivě dobře chutná i s kysaným zelím a červenou řepou. Z květů si pak můžete vyrobit domácí med nebo víno. Moderní kuchyně ji pak může využít k přípravě pampeliškového smoothie a pesta. 

Sedmikráska chudobka 

A kdo by řekl do chudobky, takové obyčejné květinky, které je všude plno, že tento plevel může být ve skutečnosti kulinářským pokladem? A přesto je tomu tak. Její květy jsou nejen krásné, ale také jedlé a skvěle se jimi ozdobí každý předkrm. Listy, ač se musí trochu pracně vyrýt ze země, mají překvapivě osvěžující a štiplavou chuť. Skvěle nahradí petrželku nebo pažitku v salátech. A co teprve sedmikráskový med nebo sirup? Zkuste, nebudete litovat. 

Sedmikrásku můžete sníst celou
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sedmikrásku můžete sníst celou

Jitrocel kopinatý 

To, že jitrocel není obyčejný plevel, nemusíme snad připomínat. V lékárnách běžně koupíte jitrocelový sirup, čaj nebo jitrocelové pastilky. Kromě toho však mladé lístky dodají svěžest jarním salátům a nápojům. Polévce přidají svěží chuť. Hodí se i do bylinkových omáček k masu nebo také do karbanátků.

Šťovík menší 

Šťovík menší je často zaměňovaný se svým více kyselým příbuzným. Vyznačuje se výraznou citrusovou chutí. Na rozdíl od šťovíku kyselého má však zaoblené listy, které jsou na dotek téměř voskovité. Jeho listy dodají salátům zajímavou kyselou notu. 

Jetel luční 

Jetel má mnoho využití. Nicméně fakt je, že na zahradě je považován za plevel. Jeho listy mají mírně kyselou chuť a skvěle se proto hodí do salátů nebo sendvičů. 

Jetel je výborný do sendvičů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jetel je výborný do sendvičů

Kozlíček polní 

Po dlouhé zimě volá tělo po vitamínech a minerálech. A věděli jste, že skvělým a přirozeným zdrojem těchto látek mohou být i takzvané plevely? Jedním z nich, je právě kozlíček polní, jehož svěží listy můžete použít jako základ pro vlastní salát, a to v libovolném množství. Skvěle se kombinuje s mrkví a chutná výborně s lehkou citronovou zálivkou. Kromě salátů může však ozdobit i hlavní jídlo. 

Ptačinec je skvělou alternativou špenátu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ptačinec je skvělou alternativou špenátu

Ptačinec prostřední

Ptačinec, ten nenápadný zelený vetřelec našich zahrádek, většina zahrádkářů usilovně vytrhává. V kuchyni však najde bohaté uplatnění. Jeho mladé výhonky, které chutnají jemně oříškově, jsou plné vitamínů a minerálů. Přidat ho můžete do salátů, polévek nebo jako zdravější alternativu ke špenátu. Skvěle chutná ale i na obyčejném chlebu s máslem. Vůbec nejchutnější je ještě před rozkvětem.

Upozornění 

Dříve, než se s chutí vrhnete na svou zahrádku, ujistěte se, že dané rostliny skutečně poznáte. To proto, aby z důvodu neznalosti nedošlo k záměně a nespletli jste si rostliny s těmi nejedlými, nebo případně i jedovatými. 

Zdroje informací: prozeny.cz, denik.cz, ceskestavby.cz, kytkykjidlu.cz, lindamahelova.cz

Publikováno: 19. 8. 2024, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová