reklama

Tournedos Rossini není cyklistický závod, ale lahůdka pro skutečné gurmány

Tournedos Rossini je klasický francouzský recept, který kombinuje hovězí svíčkovou s tučnými husími játry foie gras a vzácným voňavým lanýžem. Naučíme vás tuto delikatesu připravit i v české kuchyni tak, aby měli vaši strávníci opravdu nezapomenutelný zážitek.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Svíčková s husími játry čili tournedos Rossini na scénu!

Tournedos Rossini je jedním z nejznámějších steakových pokrmů a byl vytvořen a pojmenován na počest italského skladatele Gioachina Antonia Rossiniho, který byl uznáván jako skutečně znalý gurmán a stejně dokonalý kuchař. Tato pochoutka, tvořená kvalitním hovězím masem, ztučnělými husími játry, lanýži a dalšími ingrediencemi, patří mezi špičkové pokrmy pro opravdové gurmány.

Pokrm se servíruje tak, že se připraví toast, na každý krajíc chleba se položí steak nejlépe z pravé hovězí svíčkové, navrch se naaranžují foie gras (opečená husí játra) a zakryjí se tenkými plátky lanýže. K tomu se zahřeje přibližně 200 ml madeirské omáčky, kterou se toast se steakem přelije.

Husí játra jsou obecně považována za lahůdku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Husí játra jsou obecně považována za lahůdku

Kdo by neměl rád husí játříčka – navíc pěkně protučnělá, jemná a dobře připravená?

Základem přípravy vývaru je zelenina, ořez z masa a kosti
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Základem přípravy vývaru je zelenina, ořez z masa a kosti

Zelenina, kosti a odřezky masa – to je základ na omáčku demi glace. Zde můžeme jednoduše zužitkovat všechny zbytky zeleniny, pro kterou už nemáme žádné zvláštní použití, včetně listů a slupek. 

Při výběru masa nešetříme a použijeme pravou svíčkovou
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Při výběru masa nešetříme a použijeme pravou svíčkovou

Svíčková je nejkvalitnější část hovězího masa, ze které se nejčastěji připravují steaky. Dopřejte si tedy při této výjimečné kulinářské záležitosti právě špičku svíčkové.

Vše necháme v troubě asi 20 minut zatáhnout
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vše necháme v troubě asi 20 minut zatáhnout

Suroviny na vývar demi glace naskládáme na plech a necháme zatáhnout v troubě 15–20 minut při teplotě 250 °C.

Na přípravu demi glace omáčky potřebujeme velký hrnec
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na přípravu demi glace omáčky potřebujeme velký hrnec

Poté přendáme do většího hrnce, osolíme a opepříme. Přidáme drcená rajčata.

Zeleninu a kosti zalijme vodou
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zeleninu a kosti zalijme vodou

Vše podlijeme vodou s portským vínem a necháme minimálně 2–3 hodny pomalu vařit.

Suroviny dusíme i třeba 3 hodiny
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Suroviny dusíme i třeba 3 hodiny

Hrnec zaklopíme poklicí, aby se suroviny mohly dusit. Voda se nesmí vařit, měla by jen pomalu probublávat.

Silný vývar by měl mít rosolovitou konzistenci
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Silný vývar by měl mít rosolovitou konzistenci

Hotový vývar přecedíme přes plátno. Měl by mít tmavou bravu, být hustý a měl by příjemně vonět.

Zredukujeme cca na polovinu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zredukujeme cca na polovinu

Vývar přelijeme do menšího hrnce a pomalu svaříme na hustou omáčku konzistence sirupu. Nevaříme ale příliš dlouho, jinak hrozí spálení. Řidší demi glace můžeme stáhnout z plamene a zahustit kouskem másla.

Vývar vychutíme portským vínem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vývar vychutíme portským vínem

Při redukci, jakmile vývar vzkypí, přilijeme trochu portského a necháme opět pomalu provářet. Tento postup několikrát zopakujeme, dokud nedosáhneme správné konzistence a barvy.

Ze svíčkové nakrájíme vyšší steaky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Ze svíčkové nakrájíme vyšší steaky

Maso na steaky nakrájíme na vysoké špalíky, které v polovině ještě překrojíme, ale nedokrojíme.

Husí játra opečeme z obou stran
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Husí játra opečeme z obou stran

Na studenou pánev položíme husí játra, osolíme a opepříme, zakápneme trochou olivového oleje a opečeme. Nepokládáme játra na rozpálenou pánev, protože by se jemná struktura jater spálila. Opečeme dozlatova.

Maso osolíme a opepříme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Maso osolíme a opepříme

Maso nasolíme, opepříme, vmasírujeme do něj trochu olivového oleje a necháme několik minut odpočinout.

Připravíme na pánvi tousty
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Připravíme na pánvi tousty

Pánev potřeme lžící másla a na něm opečeme toasty.

Maso opečeme z obou stran
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Maso opečeme z obou stran

Když jsou toasty hotové, vyjmeme je a na jejich místo položíme steaky ze svíčkové. Opékáme z obou stran, dokud není maso na povrchu zatažené a uvnitř růžové. Jakmile je povrch zatažený, potřeme maso máslem a necháme dodělat.

Tournedos Rossini podáváme na toastu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Tournedos Rossini podáváme na toastu

Servírujeme tak, že na opečený toast vložíme plátek svíčkové, na něj opečená husí játra foie gras a přelijeme zredukovanou demi glace omáčkou. Posypeme lehce strouhaným lanýžem.

Při vaření tohoto receptu budeme potřebovat dostatek nádobí. Na vývar to pak bude chtít velký hrnec. Hrnec Hard Face s pokličkou 5L / 22 cm je odolný a jeho nepřilnavý povrch usnadňuje vaření. Hliníkové jádro v základně z nerezové oceli zajišťuje rovnoměrné a efektivní rozvádění tepla. Nerezová ocel je extrémně odolný materiál, takže je ideální pro každodenní náročné používání. Držadlo je bezpečné, zůstává chladné a zajišťuje dobrý úchop. Hrnec doplňuje průhledná skleněná poklice s lemem, vyrobeným z odolného a tepluvzdorného silikonu. Toto nádobí je vhodné na všechny varné desky.

Pro přípravu základu na demi glace omáčku budeme potřebovat suroviny nechat zatáhnout v předehřáté troubě. VT 542 CXB je elektrická trouba v černém provedení, vybavená 12 pečicími programy, které jsou navržené přesně podle potřeb konkrétních jídel. Klenutý vnitřní prostor trouby je inspirovaný tradičním tvarem kamenné pece. Chytře rozmístěná topná tělesa a extra velký objem 77 l zaručují dokonale propečené a křupavé jídlo ze všech stran. Zaujme vás jistě také variabilním rozpětím teploty od 50 do 300 °C. Perfektní vyčištění párou zajistí funkce ECO CLEAN, díky které odstraníte i větší nečistoty bez nutnosti použít čisticí prostředek. Trouba spadá do energetické třídy A.

Tournedos Rossini v portské omáčce je mnohem jednodušší, než vypadá, a je vynikající. Šťavnatý kus masa s husími játry foie gras poskytuje jemnou a sametovou texturu. Navíc jemně nasládlý dotek portské omáčky ještě více zvýrazňuje chuť tohoto pokrmu. Originální recept tournedos Rossini se podává na plátku toastového chleba a obsahuje několik plátků lanýžů. Připravte si toto slavnostní jídlo a vychutnejte si jeho nezaměnitelnou chuť i aroma.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; Fiskars; MORA MORAVIA, s.r.o.

Publikováno: 15. 1. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová