Zelené lusky, myšleno tím fazolové, se nazývají také indiánské a zřejmě nejsou první volbou, pokud jde o oblíbené pochoutky v jídelnách školních zařízení i jinde. Nicméně jsou výjimečně účinnými léčivými rostlinami, které lze využít ke zmírnění různých zdravotních obtíží. Přečtěte si o této zajímavé a velmi zdravé potravině více.
Jak zelené lusky prospějí zdraví?
Zelené lusky vám umí prospět po mnoha stránkách. Zelené fazolky obsahují vitaminy A, B6 a C, ale jsou především bohaté na vitamin K. Dle MUDr. Zbyňka Mlčocha jsou silně močopudné – proto vás nepřekvapí, že je najdete v čajových směsích, které jsou určené na močové a ledvinové potíže, zejména při močových kamenech a písku. Díky těmto vlastnostem jsou pomocníkem i při vysokém krevním tlaku, poruchách srdeční činnosti a metabolismu, ale hlavně při revmatických obtížích. Navíc je možné zelené lusky užívat dlouhodobě bez nepříznivých účinků. Díky pravidelné konzumaci nápoje z lusků můžete získat úlevu od těchto nepříjemných potíží a zlepšit své zdraví.
Jak připravit zelené lusky jako zdravý nápoj
Začnete tím, že vezmete čerstvé zelené lusky, asi jednu hrst, a opatrně je nakrájíte na menší kousky. Do hrnce nalijte studenou vodu a vložte do něj nakrájené lusky. Nechte je ponořené ve vodě přes noc, což jim umožní uvolnit cenné látky do nálevu. Následující rána přiveďte vodu k varu a nechte jí včetně lusků vařit po dobu patnácti minut. Po uplynutí této doby odstraňte hrnec z plotny a nechte lusky ještě dalších patnáct minut louhovat. Potom je můžete pomocí síta nebo cedníku slít. Získaný nálev je teď připraven k pití – popíjejte ho v průběhu celého dne. Vodu z lusků si můžete přisladit medem a přidat do ní i plátek citronu.
Proč se zelené lusky nazývají indiánské?
Fazolové zelené lusky jsou velmi starou plodinou, kterou pěstovali k jídlu i pro své zdravotní účinky již jihoameričtí indiáni, léčivé jsou zejména samotné lusky čili oplodí. Nejvíce účinných látek obsahují ve chvíli, kdy jdou snadno vyloupat semena, ale lusk není suchý, ale měkký a šťavnatý.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; bylinkyprovsechny.cz
Publikováno: 1. 11. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová