reklama

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Česká klasika v podobě domácí tlačenky je opravdovou pochoutkou. Tradiční a velice oblíbený produkt každé zabíjačky patří mezi skvosty, které ocení nejeden labužník. Vynikající malé kousky vepřového či jiného masa naložené v rosolu a vypracované do oválné šišky se obvykle podávají pokrájené na plátky s cibulí a octem. Jak se taková tlačenka vyrábí? Jednou z možných variant je například pečení.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Domácí tlačenka je opravdový kuchařský zázrak

Domácí pečená tlačenka

Výborná domácí tlačenka je stará dobrá klasika, kterou miluje snad každý z nás. Většinou se vyrábí přímo na zabíjačce. Výjimkou však není ani domácí příprava, kdy si kulináři potřebné ingredience nakoupí v obchodě a doma si pak vyrobí masný polotovar, který jim závidí široké okolí. Existuje mnoho receptů na vynikající tlačenku. Dnes si však představíme jeden zcela unikátní. Vyznačuje se celými kousky libového pečeného masa. Právě tyto kousky ve formě výpeku jí dodávají zcela unikátní chuť a vůni. Tlačenka je nádherně libová a úžasně drží mozaiku.

Libová tlačenka

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Základem každé tlačenky jsou vepřové kůže. Kůže je pojivo a drží pohromadě celou směs. Uvaříme potřebné množství vepřových kůží, které necháme následně vychladnout. Dále si uvaříme společně vepřová kolena, jazýčky a srdíčka, tyto 3 ingredience vaříme dohromady, a jakmile je máme krásně měkké, vyndáme je a opět necháme vychladnout. Pro výrobu tlačenky ještě potřebujeme připravit libové kousky masa. Vepřové plecko pokrájíme na větší kusy a upečeme je. Necháme opět vychladnout.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Vepřové kůže pomeleme v mlýnku na maso. Nakrájíme maso z kolínek, jazýčků a vepřových srdíček. Maso z kolínek nejprve obereme od kosti, vše pokrájíme na menší kousky a přidáme k namletým kůžičkám.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Maso z plecka můžeme pokrájet na větší kousky, aby následně v tlačence tvořilo mozaiku velkých libových kusů masa. Hrnec se všemi druhy masa vložíme na plotýnku, aby se směs prohřívala a spojila se do jemné konzistence. Připravenou směs musíme ještě dochutit. Přidáme sůl, mletý pepř, česnek a mleté nové koření. Nové koření je velice aromatické, proto ho nebudeme dávat moc, abychom si nezkazili chuť domácí tlačenky. Směs necháme lehce provařit.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Připravíme si střívko (nebo sáček na tlačenku), které na jednom konci zavážeme provázkem, aby nám naplněná směs nevytekla. Do střívka vložíme trychtýř s velkým ústím a opatrně plníme. Jakmile je střívko plné, zavážeme i druhý konec a tlačenku necháme vystydnout. Průběžně ji během této doby otáčíme, aby se maso rozložilo rovnoměrně.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Po vychladnutí by měla být tlačenka tuhá. Můžeme ji tedy pokrájet na kolečka a podávat s octem a cibulí.

Publikováno: 16. 9. 2023, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky