reklama

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Vepřová játra lze připravovat na mnoho způsobů, ale proč je neochutnat také jako smažené řízečky v klasickém trojobalu? Pokud jste to ještě nevyzkoušeli, rychle to napravte, protože zjistíte, jaká je to dobrota.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vepřová játra jako řízek jsou dokonalá delikatesa

Vepřová játra, která si zamilujete

Řízky z vepřových jater se u nás objevily na jídelníčku během první republiky, kdy byly považovány za velkou lahůdku. A to zcela po právu, jak sami zjistíte, až si je připravíte.

Jemná játrová paštika

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Zdroj videa: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.

Co budete k jejich přípravě potřebovat:

  • hladkou mouku
  • strouhanku
  • vejce
  • vepřová játra
  • vepřové sádlo

Vepřová játra nejdříve omyjte a očistěte, tedy zbavte blanek a šlach. Můžete je nechat chvíli ponořená ve studené vodě, vyplaví se tak z nich přebytečná krev. Ale ještě lepší je ponořit játra do mléka, které je zbaví nežádoucích pachů a případné lehce kovové chuti, která může někomu vadit.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Omytá játra nakrájejte na kousky asi 1 cm široké, takže vzniknou jakési miniřízečky. Můžete je opepřit, ale nesolte je, protože by během tepelného zpracování ztvrdla.

Chutnají za tepla i za studena

Nakrájené kousky obalte jako klasické řízky, tedy v mouce, vajíčku a strouhance. Místo strouhanky z bílého pečiva můžete použít i tu kukuřičnou, která méně saje tuk a je vhodná i pro ty, kdo mají intoleranci nebo alergii na lepek.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Obalené řízky lze smažit na oleji, ale nejlepší jsou osmažená na vepřovém sádle. Při smažení postupujte stejně jako u jiných smažených pokrmů, játra musí být propečená a trojobal by měl mít krásnou, výrazně zlatavou barvu.

Vepřová játra jako řízky jsou výborné s bramborovým salátem, dobrými bramborami nebo s bramborovou kaší. Ovšem chutnají báječně také studená, s chlebem a křupavou kyselou okurkou. A nezapomeňte je pochopitelně pokapat citronovou šťávou.

Publikováno: 2. 9. 2023, Autor: autor: Romana Slaninová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky