Vepřová játra lze připravovat na mnoho způsobů, ale proč je neochutnat také jako smažené řízečky v klasickém trojobalu? Pokud jste to ještě nevyzkoušeli, rychle to napravte, protože zjistíte, jaká je to dobrota.
Vepřová játra, která si zamilujete
Řízky z vepřových jater se u nás objevily na jídelníčku během první republiky, kdy byly považovány za velkou lahůdku. A to zcela po právu, jak sami zjistíte, až si je připravíte.
Jemná játrová paštika
Zdroj videa: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.
Co budete k jejich přípravě potřebovat:
- hladkou mouku
- strouhanku
- vejce
- vepřová játra
- vepřové sádlo
Vepřová játra nejdříve omyjte a očistěte, tedy zbavte blanek a šlach. Můžete je nechat chvíli ponořená ve studené vodě, vyplaví se tak z nich přebytečná krev. Ale ještě lepší je ponořit játra do mléka, které je zbaví nežádoucích pachů a případné lehce kovové chuti, která může někomu vadit.
Omytá játra nakrájejte na kousky asi 1 cm široké, takže vzniknou jakési miniřízečky. Můžete je opepřit, ale nesolte je, protože by během tepelného zpracování ztvrdla.
Chutnají za tepla i za studena
Nakrájené kousky obalte jako klasické řízky, tedy v mouce, vajíčku a strouhance. Místo strouhanky z bílého pečiva můžete použít i tu kukuřičnou, která méně saje tuk a je vhodná i pro ty, kdo mají intoleranci nebo alergii na lepek.
Obalené řízky lze smažit na oleji, ale nejlepší jsou osmažená na vepřovém sádle. Při smažení postupujte stejně jako u jiných smažených pokrmů, játra musí být propečená a trojobal by měl mít krásnou, výrazně zlatavou barvu.
Vepřová játra jako řízky jsou výborné s bramborovým salátem, dobrými bramborami nebo s bramborovou kaší. Ovšem chutnají báječně také studená, s chlebem a křupavou kyselou okurkou. A nezapomeňte je pochopitelně pokapat citronovou šťávou.
Publikováno: 2. 9. 2023, Autor: autor: Romana Slaninová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky