reklama

Na hlívu s utěrkou a tekoucí vodou

Výborná houba hlíva ústřičná se používá nejen pro výrobu doplňků stravy podporujících imunitu, ale má bohaté využití také v kuchyni. Aby její chuť byla skutečně vynikající, potřebuje správně očistit. Naštěstí je to víc než jednoduché.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Hlíva ústřičná roste v přírodě i v domácí pěstírně (Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

S hlívou ústřičnou mnoho práce mít nebudete

Hlíva ústřičná je v naší přírodě poměrně častou houbou, kterou najdete během podzimních toulek především v listnatých lesích, kde roste na kmenech stromů. Většina hlívy, která se v českých domácnostech zpracuje, pochází však z umělého pěstování, ať už ji sklidíte ve své domácí pěstírně, nebo koupíte v obchodě.

Protože v přírodě roste hlíva na stromech, nebývá tolik znečištěná jako jiné oblíbené jedlé houby – například hřiby nebo klouzky. Špinavé nejsou ani houby z pěstíren, takže stačí jejich hlavičky otřít pouze navlhčenou papírovou nebo plátěnou utěrkou. Nohy se u hlívy odkrajují a dále se nepoužívají.

Do kuchyně patří jen očištěné hlívové hlavičky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Do kuchyně patří jen očištěné hlívové hlavičky

Zpracovávejte jen čisté a zdravé houby

Pokud zpracováváte větší množství hlívy ústřičné, můžete je zalít asi na dvacet minut studenou vodou, pak promíchat a vytřídit nečistoty, které takto vyplavou na povrch. Přitom pozorně prohlédněte jednotlivé hlavičky a zbavte je drobných vad na kráse – vedle špíny odstraňte také zkažené a vysušené části, které by pokazily jinak vynikající chuť, kterou se hlíva vyznačuje.

Hlívu krájejte na tenké, asi centimetrové plátky, aby byla při tepelné úpravě rychleji a lépe hotova
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Hlívu krájejte na tenké, asi centimetrové plátky, aby byla při tepelné úpravě rychleji a lépe hotova

Zkušení houbaři ale doporučují hlívu oprat pod studenou tekoucí vodou, protože tato „masáž“ zlepšuje a zkracuje tepelné zpracování této houby, která se hodí nejen na nepravou „dršťkovku“, ale i do polévek a omáček. Výborná je i ve spojení s masem nebo přímo jako jeho náhražka, třeba v podobě hlívových karbanátků.

Zdroj informací: healthy-food-near-me.com; nasezahrada.cz; inStory.cz 

Publikováno: 5. 9. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová