Využití slupek od cibule, ale i jiných druhů zeleniny a ovoce, vám šetří peněženku i místo v odpadkovém koši. Slupky navíc obvykle obsahují mnoho prospěšných látek, které ještě mohou prospět vašemu zdraví. Co takové slupky z cibule umí?

Jak na využití slupek od cibule?
Využití cibulových slupek vás možná překvapí – nejsou totiž jen odpadem při vaření, mají i léčivé účinky, které se dají využít v domácí medicíně. Slupky obsahují mnoho vitaminů a antioxidantů. Působí protizánětlivě, antibakteriálně, protivirově, tlumí alergické reakce, snižují cholesterol a předcházejí krevním sraženinám.
Cibulové slupky obsahují vitaminy A, C a E a také mnoho dalších látek, které působí pozitivně na bolesti zad, ztuhlé svaly i oteklé nohy a křečové žíly. Stačí je vyskládat na plech, nechat uschnout a následně skladovat v uzavíratelné nádobě, aby byly kdykoli po ruce. Je nespočet způsobů, jak slupky využít.
Využití slupek z cibule na výrobu oleje
Díky obsaženým látkám může být jedním z hlavních využití slupek od cibule výroba oleje, který vám uleví v případě křečových žil a ztuhlých svalů. Příprava je jednoduchá, postačí vám jen trocha trpělivosti.
Nachystejte si:
- cibulové slupky
- olej
- uzavíratelnou sklenici

Usušené slupky z několika cibulí dejte do sklenice a zalijte olejem. Množství obou surovin záleží samozřejmě na velikosti použité nádoby, případně množství oleje, který chcete vyrobit. Slupky v oleji nechte macerovat minimálně 10 dní. Pak stačí slupky vyjmout a olej je hotový.
Využití slupek z cibule na čaj proti křečím
Dalším účinným prostředkem, který napomáhá proti nočním svalovým křečím, je čaj. Využití slupek je v tomto případě ještě jednodušší a výsledek by se měl dostavit. Připravte si hrst slupek z cibule a 1/4 l vroucí vody. Slupky z cibule omyjte, dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte zhruba 10 minut louhovat. Čaj popíjejte před spaním po dobu jednoho až tří týdnů.

Vyzkoušejte také sirup na kašel
Možná znáte velmi účinný sirup na kašel, který se vyrábí ze samotné cibule. K tomuto účelu můžete ale využít i samotné slupky, které také mohou pomoci. Budete potřebovat slupky alespoň z jedné cibule a vodu.
Slupky z cibule důkladně omyjte a pokrájejte nebo natrhejte na menší kousky. Mezitím si dejte vařit vodu. Jakmile se voda vaří, vhoďte do ní cibulové slupky a vařte 15 až 20 minut, dokud se voda díky nim nezbarví. Hrnec po maximálně 20 minutách odstavte a nechte vychladnout. Poté obsah přeceďte přes jemné plátno nebo sítko, nalijte do uzavíratelné nádoby a uložte do lednice. V případě kašle užívejte 1 až 2 čajové lžičky jednou až třikrát denně. Zároveň vám může posloužit i k vyplachování úst a kloktání pro zmírnění podráždění.

Detoxikace pomocí slupek z cibule
Využití slupek z cibule najdete i v případě detoxikace a očisty jater. Dlouhou dobu se využívají v tradiční medicíně jako součást dalších metod, které pomáhají v této oblasti. Ve slupkách totiž najdete síru, která je právě pro správně fungování jater a eliminaci toxických látek důležitá. Budete potřebovat opět jen vodu a slupky z několika cibulí.
Slupky pečlivě omyjte a nechte trochu oschnout, potom pokrájejte na menší kousky. Zatím si nechte uvařit vodu. Jakmile začne vřít, vhoďte do ní slupky a nechte 20 až 30 minut vařit, pak nechte vychladnout. Sceďte obsah přes sítko nebo plátýnko a uložte do uzavíratelné nádoby do chladu. Užívejte každé ráno na lačný žaludek jednu sklenici.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; mudr-alena-hamplova.cz
Publikováno: 1. 7. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová