reklama

Slupky, které rozhodně do koše nepatří

Využití slupek od cibule, ale i jiných druhů zeleniny a ovoce, vám šetří peněženku i místo v odpadkovém koši. Slupky navíc obvykle obsahují mnoho prospěšných látek, které ještě mohou prospět vašemu zdraví. Co takové slupky z cibule umí?

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Využití slupek z cibule možná ještě neznáte (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Jak na využití slupek od cibule?

Využití cibulových slupek vás možná překvapí – nejsou totiž jen odpadem při vaření, mají i léčivé účinky, které se dají využít v domácí medicíně. Slupky obsahují mnoho vitaminů a antioxidantů. Působí protizánětlivě, antibakteriálně, protivirově, tlumí alergické reakce, snižují cholesterol a předcházejí krevním sraženinám. 

Cibulové slupky obsahují vitaminy A, C a E a také mnoho dalších látek, které působí pozitivně na bolesti zad, ztuhlé svaly i oteklé nohy a křečové žíly. Stačí je vyskládat na plech, nechat uschnout a následně skladovat v uzavíratelné nádobě, aby byly kdykoli po ruce. Je nespočet způsobů, jak slupky využít.

Využití slupek z cibule na výrobu oleje

Díky obsaženým látkám může být jedním z hlavních využití slupek od cibule výroba oleje, který vám uleví v případě křečových žil a ztuhlých svalů. Příprava je jednoduchá, postačí vám jen trocha trpělivosti.

Nachystejte si:

  • cibulové slupky
  • olej
  • uzavíratelnou sklenici
Olej využijete na křečové žíly i oteklé nohy
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Olej využijete na křečové žíly i oteklé nohy

Usušené slupky z několika cibulí dejte do sklenice a zalijte olejem. Množství obou surovin záleží samozřejmě na velikosti použité nádoby, případně množství oleje, který chcete vyrobit. Slupky v oleji nechte macerovat minimálně 10 dní. Pak stačí slupky vyjmout a olej je hotový.

Využití slupek z cibule na čaj proti křečím

Dalším účinným prostředkem, který napomáhá proti nočním svalovým křečím, je čaj. Využití slupek je v tomto případě ještě jednodušší a výsledek by se měl dostavit. Připravte si hrst slupek z cibule a 1/4 l vroucí vody. Slupky z cibule omyjte, dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte zhruba 10 minut louhovat. Čaj popíjejte před spaním po dobu jednoho až tří týdnů.

Cibule včetně slupek nesmí v kuchyni chybět
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Cibule včetně slupek nesmí v kuchyni chybět

Vyzkoušejte také sirup na kašel

Možná znáte velmi účinný sirup na kašel, který se vyrábí ze samotné cibule. K tomuto účelu můžete ale využít i samotné slupky, které také mohou pomoci. Budete potřebovat slupky alespoň z jedné cibule a vodu.

Slupky z cibule důkladně omyjte a pokrájejte nebo natrhejte na menší kousky. Mezitím si dejte vařit vodu. Jakmile se voda vaří, vhoďte do ní cibulové slupky a vařte 15 až 20 minut, dokud se voda díky nim nezbarví. Hrnec po maximálně 20 minutách odstavte a nechte vychladnout. Poté obsah přeceďte přes jemné plátno nebo sítko, nalijte do uzavíratelné nádoby a uložte do lednice. V případě kašle užívejte 1 až 2 čajové lžičky jednou až třikrát denně. Zároveň vám může posloužit i k vyplachování úst a kloktání pro zmírnění podráždění.

Slupky z cibule do koše nepatří
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Slupky z cibule do koše nepatří

Detoxikace pomocí slupek z cibule

Využití slupek z cibule najdete i v případě detoxikace a očisty jater. Dlouhou dobu se využívají v tradiční medicíně jako součást dalších metod, které pomáhají v této oblasti. Ve slupkách totiž najdete síru, která je právě pro správně fungování jater a eliminaci toxických látek důležitá. Budete potřebovat opět jen vodu a slupky z několika cibulí. 

Slupky pečlivě omyjte a nechte trochu oschnout, potom pokrájejte na menší kousky. Zatím si nechte uvařit vodu. Jakmile začne vřít, vhoďte do ní slupky a nechte 20 až 30 minut vařit, pak nechte vychladnout. Sceďte obsah přes sítko nebo plátýnko a uložte do uzavíratelné nádoby do chladu. Užívejte každé ráno na lačný žaludek jednu sklenici.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; mudr-alena-hamplova.cz

Publikováno: 1. 7. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová