reklama

Tyto super zdravé potraviny najdou své uplatnění nejen v kuchyni

Cibule a česnek představují tradiční, běžnou zeleninu a jsou nezbytnou součástí celé řady receptů. Jídlo skvěle dochucují a doplňují. Navíc představují nízkokalorický způsob, jak přidat pokrmu chuť, aniž by bylo potřeba uchýlit se k přísadám, jako je máslo a sůl. Kromě kuchyňského využití existuje celé množství dalších způsobů, jak cibuli a česnek používat.

Využijte zázračné síly cibule a česneku (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Oba druhy mají nejen velký přínos pro naše zdraví, dobře se ale uplatní i v domácnosti, pomohou se škůdci na květinách i se rzí na kovových předmětech.

Zdravotní přínos cibule a česneku

Česnek a cibule všech barev (včetně bílé) jsou dobrým zdrojem vitamínu C, vitamínu B6, draslíku a kyseliny listové. Zejména česnek je bohatý na thiamin, draslík, vápník, fosfor, měď a mangan. Oba druhy obsahují aminokyseliny, flavonoidy a fenolické látky. Pomáhají chránit před záněty a srdečními chorobami.

Jsou i výborným prostředkem proti nachlazení. Podporují imunitu a působí antiparaziticky, představují jedno z nejsilnějších a snáze dostupných antibiotik z rostlinné říše. Dokonce i krájení cibule je zdravá činnost, protože kolem sebe vytváříme antibakteriální zónu.

Cibulová medicína proti kašli - plátky cibule s medem
Cibulová medicína proti kašli - plátky cibule s medem (Zdroj: Daniela Dušková)

Tip:

Cibuli krájíme velmi ostrým nožem a vždy těsně před použitím. Jinak zhořkne a ztratí chuť.

Česnekový výluh proti mšicím, ale i na mravence

Česnek skvěle funguje také proti nepříjemným savým škůdcům našich květin. Snadno si můžeme připravit vlastní postřik na přírodní bázi, kterým likvidujeme mšicemi napadené části rostlin. Ostrým nožem rozsekáme na jemno 10 stroužků česneku. Zalijeme 0,5 litrem čisté převařené vody a necháme stát 3 dny. Pro ještě větší účinnost přidáme výluh ze dvou lžic tabáku. Tabák stačí minutu povařit ve čtvrt litru vody.

Necháme stát do vychladnutí a poté scedíme. Tabákový výluh smícháme s česnekovým a ještě jednou přecedíme. Plníme do postřikovače a pravidelně ošetřujeme části rostlin, kde se zdržují mšice. Česnek vadí i mravencům. Pokud se dostanou do domácnosti, stačí položit několik plátků k jejich hnízdu a na jejich hlavní trasy.

Při přípravě jídel použijeme česnek i se slupkou
Při přípravě jídel použijeme česnek i se slupkou (Zdroj: Daniela Dušková)

Cibulová šťáva je zázračným prostředkem při nachlazení

Jednu menší cibuli nakrájíme na tenké plátky, každý plátek pokapeme medem a necháme stát přes noc. Do druhého dne cibule pustí šťávu, kterou užíváme po lžících. Šťávu pomalu polykáme. Tato šťáva skvěle ulevuje od dráždivého kašle, zahleněného a bolavého krku.

Bodnutí hmyzem

Bodnutí hmyzem, a zejména pak včelou, může být velmi nepříjemné a bolestivé. Jako prostředek první pomoci okamžitě sáhneme po cibuli. Rozkrojíme ji na půlku a řeznou plochou přiložíme na místo vpichu. Pokud nás bodla včela, nezapomeneme samozřejmě odstranit nejdřív žihadlo. Cibuli držíme na místě několik minut. Vždy po chvíli můžeme obnovit řeznou plochu skrojením tenkého plátku. Během krátké chvíle přestane bodnutí bolet i svědět. Také následný otok bude mnohem menší.

Cibule je výborná na včelí štípance
Cibule je výborná na včelí štípance (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Dezinfekce místnosti

Velkou cibuli rozkrojíme na půlku a položíme ji do středu místnosti. Uvolňující se silice pročistí vzduch od mikrobů a choroboplodných zárodků.

Bolest ucha

Naprostým zázrakem pro bolavé uši je česnek. Pokud ucítíme nepříjemné pálení či svědění v uchu, oloupeme stroužek česneku, zabalíme jej do velmi jemné gázy a vsuneme do ucha. Necháme působit - ideálně přes noc. Tento starý a osvědčený recept našich babiček opravdu funguje.

Slupky z cibule a česneku

Česnekové a cibulové slupky nejsou odpad. Stejně jako sama zelenina obsahují vitamíny A, B, a C celou řadu flavonoidů. Také sloupky jsou báječným antioxidantem a mají protizánětlivé účinky. Slupky můžeme velice dobře zahrnout i do přípravy pokrmů. Do polévky vždy vložíme cibuli a česnek se slupkou. Po vyvaření vývaru můžeme slupku jednoduše odstranit.

Rovněž při přípravě ostatních pokrmů zahrneme i slupky. Nebaví vás loupat česnek? Není to potřeba. Stroužek česneku nakrájíme na tenké plátky i se slupkou. Pouze spodek řezu nedokrojíme. Po uvaření jídla většina slupky drží pohromadě a velmi snadno ji odstraníme. Vzhledem k tomu, že slupka tepelnou úpravou změkne, často ani při konzumaci nevadí. Rozemleté slupky na jemno můžeme přidávat i do domácího pečení. Skvělou chuť i aroma dodají chlebu i rohlíkům.

Čaj ze slupek

Při nachlazení je skvělým pomocníkem čaj ze slupek cibule a česneku. Slupky zalijeme vodou a vaříme s půllitrem vody, necháme odstát do zchladnutí. Podle chuti můžeme dosladit medem, popíjíme třikrát denně. Čaj z cibulových slupek (díky obsahu hořčíku) pomůže ulevit i křečím, zejména po přílišné fyzické aktivitě.

Cibulové slupky nevyhazujeme. Hodí se na léčivý čaj i při vaření
Cibulové slupky nevyhazujeme. Hodí se na léčivý čaj i při vaření (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Syrový česnek a cibule

Nejlepším způsobem, jak lze využít maximum z cibule a česneku, je konzumace za syrova. Do našeho jídelníčku proto vybíráme takové pokrmy, kdy není česnek a cibuli potřeba vařit. Úžasným pokrmem je například hummus, tato cizrnová pasta obsahuje česnek v syrové formě. Po uvaření a scezení cizrny jej spolu s ostatními ingrediencemi přidáváme až do mixéru.

Cibuli nezapomeneme čas od času na tenké plátky přidat do salátu nebo na chleba. Je pravda, že konzumací syrového česneku a cibule získá náš dech nepříjemné aroma, které není ve společnosti zrovna vítáno. Nejlepším způsobem je konzumovat česnekové a cibulové dobroty i s partnerem, případě s celou rodinou. Pak tento zápach téměř nevnímáme.

Cibule na rezavé nože

Kovové předměty, například staré nože, samozřejmě velice snadno chytnou rez. Dobrým pomocníkem je cibule, rozkrojíme ji a řeznou plochou čistíme rezavé povrchy. Menší nože můžeme do cibule zapíchnout a nechat přes noc. Stejně tak rozkrojená cibule pomůže při cídění měděných a mosazných povrchů, nádobí apod.

Cibule působí i proti rzi
Cibule působí i proti rzi (Zdroj: Daniela Dušková)

Cibulová nať

Je výborná a chutná při použití na pečivo do pomazánek nebo třeba pod míchaná vajíčka. Chuť je oproti cibuli mnohem jemnější. Cibule koncem zimy, zejména v teplejším prostředí, začnou rychle rašit. Přeneseme je na okno, případně můžeme i spodek cibule, kde se tvoří kořínky, položit do misky s vodou. Nať sklízíme podle potřeby.

Cibulová nať je výborná na chléb, do pomazánek. Představuje výborný zdroj vitamínů
Cibulová nať je výborná na chléb, do pomazánek. Představuje výborný zdroj vitamínů (Zdroj: Daniela Dušková)

Bradavice

Bradavice jsou nepříjemnou vadou na kráse. Většinou se objevují na nohou či na rukách. Boj s nimi bývá obtížný a zdlouhavý. Velmi dobrým pomocníkem se ukázal být česnek. Ze stroužků česneku seřízneme tenký plátek, umístíme přímo na bradavicí a přilepíme leukoplastí. Necháme vždy ideálně přes noc. Postup opakujeme, dokud bradavice neseschne a nezmizí.

Zdroj informací: farmersalmanac.com; latimes.com; mojezdravi.cz

Podívejte se, jak cibuli a česnek pěstovat:

Publikováno: tento týden, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková