Máte rádi recepty, při kterých jde práce rychle od ruky, nejsou složité a dají se v nich zužitkovat plody, které vám rostou na zahradě, nebo je nasbíráte třeba v lese? Poradíme, jak si upéct buchtu s ovocem, která může být vhodným doplňkem oběda, nebo ji můžete upéct nečekané návštěvě, která ji jistě ocení. Máme pro vás jednoduchý, rychlý a chutný recept, který zvládne i začátečník.
Buchta s ovocem
Ovocné moučníky jsou velmi oblíbené a jsou skvělou příležitostí, jak zužitkovat přebytečné ovoce na zahradě. Pokud nevlastníte užitkovou zahradu s dostatkem ovoce, můžete si plody, jako jsou jahody, borůvky, maliny nebo ostružiny, nasbírat při procházce v lese. Buchta s ovocem obsahuje právě lesní ovoce, které si můžete rovněž zamrazit a využít jindy než v průběhu doby hojnosti plodů. Další výhodou může být střídání různého ovoce. Pro dnešní recept na buchtu s ovocem jsme využili lesní ovoce, které bude součástí tvarohové náplně.
Pro buchtu s ovocem budete potřebovat tyto suroviny:
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek kefíru
- 1 hrnek cukru moučky
- 1 měkký tvaroh
- vanilinový cukr
- kypřicí prášek do pečiva
- 5 vajec
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 hrnky hladké mouky
- lesní ovoce
- 3 vejce
Pro tento lahodný moučník je důležité správné těsto. Začněte moučkovým cukrem, který si společně s 4 celými vejci našlehejte do pěny. K ulehčení práce využijte ruční mixér, který vám pěnu krásně vyšlehá.
Poté přidejte olej a kefír, který pomalu nalévejte a zároveň míchejte mixérem. Tímto způsobem se vám směs krásně propojí do hutné pěny. Do těsta přimíchejte mouku a část kypřicího prášku. Dobře promíchejte, aby v těstě nebyly žádné hrudky. Nalijte na plech, který nejprve vyložte pečicím papírem.
Připravte si tvarohovou náplň. Tvaroh smíchejte s posledním vejcem, které máte připravené, přidejte vanilinový cukr a dobře promíchejte. Takto vzniklou tvarohovou směs poklaďte polévkovou lžící opatrně po celém těstě. Na závěr si jen pohrajte designově s jednotlivými kousky ovoce, které poklaďte na těsto, jak uznáte za vhodné. Kreativitě se meze nekladou. Pečte v troubě na 180 °C přibližně 40 minut. Vychladlou buchtu můžete pocukrovat na závěr moučkovým cukrem, kdo nechce, nemusí jej přidávat na buchtu. Cukr je nejen v těstu, ale je také součástí náplně a hlavně ovocem.
Vhodné varianty nejen pro alergiky
Tímto receptem jistě nadchnete svou rodinu nebo neohlášenou návštěvu. Buchta s ovocem může mít různé úpravy, které ocení nejen mlsouni, kteří mají výtky k určitým druhům ovoce. Pokud nepoužijete tolik cukru a místo mouky použijete ovesné nebo pohankové vločky, může být i výborným sladkým doplňkem pro redukční dietu. Na své si mohou přijít i všichni, které trápí alergie na bílou mouku. Pokud místo klasické mouky použijete bezlepkovou, bude tato úžasná buchta s tvarohem chutnat i alergikům na lepek a mohou si ji bez problému vychutnat při společných chvílích trávených doma nebo na chalupě. Ovocná buchta je skvělým nápadem, jak využít chutné ovoce, které si nasbíráte čerstvé nebo použijete zmražené zásoby.
Tip:
Těsně před pečením do těsta můžete přidat kousky čokolády ve formě vloček nebo hoblinek. Buchta s ovocem tak získá novou chuť, kterou jistě ocení všichni příznivci čokolády.
Publikováno: 29. 5. 2023, Autor: autor: Šárka Miškovská | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, toprecepty.cz