reklama

Připravte si luxusní kynuté buchty s vanilkovou omáčkou

Kynuté, dozlatova upečené, voňavé buchty s náplní jsou klasikou české kuchyně. Náplň může být typicky tvarohová nebo ovocná podle toho, co se zrovna urodilo. A protože na zahrádkách i na farmách právě začínají zrát jahody, co takhle zkombinovat červené, šťavnaté plody se zdravým tvarohem? Že nevíte, jak na to?

Luxusní kynuté buchty s vanilkovou omáčkou (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o. a Kapka medu)

Máme pro vás zaručený recept zkušené pekařky a cukrářky Eriky. Buchty zmizí dřív, než stihnou pořádně vychladnout. A vy sklidíte zasloužený obdiv!

Kynuté buchty s vanilkovou omáčkou

Jak dlouho to bude trvat?

  • Doba přípravy: 1 hodina
  • Doba kynutí: 1 hodina
  • Doba pečení: 30 minut

Na jeden pekáč s 15 většími buchtami budete potřebovat: 

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • ½ kostky droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • 50 g cukru
  • 70 g másla
  • 1 vejce na potření  

Na náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • hrst čerstvých jahod
  • 1 lžíci škrobu
  • 2 lžíce moučkového cukru  

Na vanilkovou omáčku:

  • 250 ml smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce medu
Když se buchty pečou, připravte jednoduchou vanilkovou omáčku
Když se buchty pečou, připravte jednoduchou vanilkovou omáčku (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

A jak na to?

Do vlažného mléka rozdrobte droždí. Přidejte lžičku cukru, mouky a promíchejte. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte pokrájené změklé máslo a žloutky. Poté do směsi nalejte vzešlý kvásek. Těsto důkladně propracujte, aby vznikl hladký bochník bez hrudek. Vypracované těsto v míse poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě.  

Mezitím prošlehejte tvaroh s cukrem a škrobem. Pak do něj přidejte nakrájené jahody. Z vykynutého těsta odebírejte rovnoměrné kousky. Každý v dlani zploštěte, přidejte trochu tvarohové náplně a zabalte. Buchty skládejte spojem dolů do máslem vymazaného pekáčku. Když je pekáček plný, potřete buchty rozšlehaným vejcem.

Z vykynutého těsta odebírejte rovnoměrné kousky
Z vykynutého těsta odebírejte rovnoměrné kousky (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte je asi půl hodiny dozlatova. Povrch buchet můžete ještě potřít dvěma lžícemi rozehřátého másla s jednou lžící rumu. Budou vláčnější.

Náš tip:
Pokud vás trouba zlobí, peče nestejnoměrně a výsledky jsou všelijaké, vsaďte na některou z nových trub MORA. „Využívají osvědčený patentovaný tvar vnitřního prostoru s klenutým stropem po vzoru tradičních pecí. Tento tvar byl nyní ještě vylepšen, nová je i konstrukci a umístění topných těles i rozložení ventilačních otvorů. Trouby pečou i při své extra velké kapacitě 77 l naprosto rovnoměrně. Mají automatické programy včetně parních a ještě vám poradí, na jakou pozici plech umístit. Navíc jsou úsporné a rychlé – předehřátí na 180 °C zvládnou za méně než 5 minut,“ radí Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.

Když se buchty pečou, připravte jednoduchou vanilkovou omáčku. Smetanu opatrně zahřívejte a vložte do ní vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku. Přiveďte téměř k varu a pak stáhněte z ohně. Vmíchejte med. Omáčku nechte vychladnout. Hotové buchty nechte mírně zchladnout, pocukrujte a na talířku přelijte vanilkovou omáčkou. Je to velká dobrota, takže dost možná budete hned zítra péct další.

Erika a Kapka medu

Erika je nejen skvělá kuchařka, ale především zkušená autorka. A tyto dvě vášně spojila v blogu s poetickým názvem Kapka medu. „Vaření pro mě není o vážení a dodržování přesného receptu podle pokynů. Vařit se má s fantazií a citem. Chuťové pohárky má totiž každý naladěné jinak. Popravdě nejsem žádná dietářka ani miss fitness. Preferuji u vaření i čehokoli jiného zdravý selský rozum,“ říká Erika.

Nová extra velká kombinovaná trouba MORA VTS 785 BW
Nová extra velká kombinovaná trouba MORA VTS 785 BW (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)

Tip na úspornou chytrou troubu s automatickými programy

Nová extra velká kombinovaná trouba MORA VTS 785 BW  s funkcí páry a velkorysým vnitřním objemem 77 l umožňuje nastavit teplotu s přesností na jeden stupeň v úctyhodném rozmezí 30 až do 300 °C. Má 22 automatických pečicích programů včetně parních. Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku; přidáte-li i páru, povrch bude křupavější. Díky velkému průzoru ve dvířkách a dvojitému osvětlení nemusíte troubu zbytečně otevírat, takže nezkazíte pokrmy, které jsou choulostivé na pokles teploty a vlhkosti, jako třeba právě buchty.

Díky patentovanému klenutému vnitřnímu prostoru po vzoru tradičních pecí peče rovnoměrně, k pohodlí přispívá praktický teleskopický výsuv i tlumené zavírání a otevírání dvířek a automatické čištění párou pomocí funkce ECO Clean. Trouba spadá do úsporné třídy A+.

Zdroj informací: MORA MORAVIA, s.r.o.; Kapka medu

Publikováno: 3. 7. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce