Vyzkoušejte naše recepty na zpracování aronie. Keř, který najdete v mnoha zahradách, nabízí plody plné vitaminů, a vy tak můžete využít některé recepty z aronie, díky kterým si užijete jejich chuť i dlouho po sklizni. Klasikou je určitě marmeláda, sirup nebo kompot, můžete ale vyzkoušet i netradiční víno.
Zpracování aronie různými způsoby obohatí jídelníček
Receptů na zpracování aronie najdete na internetu spoustu. Pokud se vám urodilo větší množství této zajímavé a u nás méně obvyklé plodiny, vyzkoušejte alespoň ty základní. Netradiční chutí a zřejmě proto oblíbený je recept na marmeládu z aronie. Nebudete s ní mít o nic více práce než s jinými druhy, ale její specifická chuť si vás určitě získá.
Budete potřebovat:
- 1 kg plodů aronie
- 60-800 g krystalového cukru
- 1 balíček pektogelu
Připravte si hrnec a nalijte do něj cca 150 ml vody. Nasypejte bobule do hrnce a nechte je s vodou povařit, dokud nezačnou pouštět šťávu. Díky tomuto procesu hezky změknou. Poté hrnec přikryjte pokličkou, stáhněte plamen a nechte dusit asi 20 minut. Vezměte si cedník a aronii propasírujte do mísy nebo jiného hrnce, kam přisypete pektogel. Dejte hrnec na plotnu a povařte asi 10 minut. Nakonec přidejte cukr a promíchejte. Nechte ještě nějaké 3 minuty probublávat a mezitím si připravte skleničky. Ještě za horka lijte směs do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte marmeládu ve sklenicích úplně vychladnout, a pak už je můžete skladovat buďto v lednici, nebo na jakémkoliv jiném chladném místě.
Vyzkoušejte také domácí víno z aronie
Poměrně náročný na čas i zpracování je další recept z aronie, jehož výsledkem je domácí víno. Pokud si s ním ale tu práci dáte, uvidíte, že výsledek rozhodně stojí za to.
Na domácí víno si nachystejte:
- 450 g krystalového cukru
- 1 l odkaleného moštu z aronie
- kvasinky
- špetku živné soli
- demižon
K vytvoření moštu si vezměte na pomoc odšťavňovač nebo mlýnek, s tím elektrickým vám to samozřejmě půjde rychleji a s menší námahou. Vylisovanou šťávu ještě nechte odstát a odstraňte z ní usazené pevné zbytky. Pak už je to jednoduché. Mošt nalijte do demižonu, přidejte na každý litr šťávy 450 g cukru, trošku živné soli a jeden balíček kvasinkové kultury. Demižon zajistěte kvasnou zátkou s vodou a nechte stát při teplotě kolem 20 °C. Hotové víno můžete stočit po zhruba 6 měsících, ale zrát ho můžete nechat klidně i rok.
Dalším ze způsobů zpracování aronie může být výroba zmrzliny
Zpracování aronie do podoby zmrzlin a sortbetů se bude líbit především dětem. V létě se osvěžíte dokonalou chutí, přesto uděláte i něco pro své zdraví. Můžete vyzkoušet variantu se smetanou i bez ní, každý druh tak dostane úplně jiný rozměr.
Na zmrzlinu si přichystejte:
- 500 g plodů aronie (čerstvé, kompotované i mražené)
- 750 ml vody
- 200 g medu nebo krystalového cukru
- šťávu z jednoho citronu
- 2 bílky nebo smetanu ke šlehání
V připraveném hrnci povařte aronii společně medem nebo cukrem. Můžete ale použít i jejich kombinaci – 100 gramů cukru a 100 gramů medu. Jakmile se směs povaří, vypněte plotnu a nechte vychladnout. Směs přepasírujte přes cedník. V případě, že se rozhodnete použít bílky, je vyšlehejte do tuhého sněhu a přidejte k aronii. Pokud chcete použít šlehačku, opět ji vyšlehejte a promíchejte se směsí. Nakonec přidejte citronovou šťávu a dejte chladit do mrazáku na cca 5 hodin. Je dobré směs každé dvě hodiny promíchat, zmrzlina tak bude krémovější a hladší.
Sirup z aronie se neomrzí
Už vám nechutnají kupované sirupy a chtěli byste vyzkoušet něco nového? Pak zkuste recept z aronie na sirup. Už jeho nádherná červená barva vás uchvátí a použít ho můžete pro přípravu teplých i studených nápojů. Co na něj budete potřebovat?
- 1 kg krystalového cukru
- 3 l vody
- 2 lžíce kyseliny citronové
- 3 kg plodů aronie
Do hrnce dejte vařit vodu. Než se ohřeje, rozmačkejte v míse plody. Přisypte kyselinu citronovou a promíchejte. Jakmile se voda začne vařit, přidejte do ní směs plodů a kyseliny. Promíchejte a nechte úplně vychladnout. Přikryjte pokličkou a nechte dva dny uležet v chladu. Po dvou dnech směs přelijte přes plátno, abyste se zbavili pevných částí, přimíchejte cukr a zahřejte na plotně za občasného míchání. Na 1 l šťávy použijte 1 kg cukru. Hotový sirup nalijte do uzavíratelných lahví a máte hotovo. Skladujte nejlépe v chladu a temnu.
Něco o aronii
Aronie (temnoplodec, černá jeřabina) je opadavý keř nebo strom pocházející ze Severní Ameriky, který je populární díky velkému obsahu tříslovin, antioxidantů, rutinu a vitaminů. Má tmavě fialové až černé plody velikosti borůvek a trpce nasládlou chuť. Plody aronie samy o sobě se dají konzumovat buď čerstvě z keře, nebo je můžete usušit. Po sklizni vám ale vydrží i 2 měsíce. A proč byste ji měli konzumovat?
- obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B a také množství provitaminu A
- najdete v ní také hořčík, draslík, železo, vápník, měď a další minerální látky
- působí pozitivně na krevní tlak i tvorbu červených krvinek, má příznivý vliv na metabolismus
Publikováno: 20. 4. 2023, Autor: autor: Lenka Tajbrová | zdroj: bakingems.blogspot.com, makova-panenka.cz, radimejak.cz, srecepty.cz, zahradnictvi-spomysl.cz