reklama

Sušení uchová vitaminy na zimu. Jak a v čem nejlépe usušit ovoce a zeleninu?

Už naši předkové ve velké míře sušili ovoce a zeleninu na zimu. Dokonce existovaly velké obecní sušárny, ve kterých obyvatelé společně zpracovávali úrodu. Dnes už může mít doma každý svou malou, ale výkonnou sušičku. Takto upravené ovoce, zelenina či houby vydrží dlouhé měsíce a zachová si veškeré vitaminy, minerály a dodá tělu vlákninu jako čerstvé.

Sušit se dá prakticky vše, ale nejoblíbenější se klasika: jablka, hrušky či švestky na křížaly, kořenová zelenina a nať na domácí vegetu, rajčata a pochopitelně houby, jsme přeci Češi. Zapomenout nesmíme ani na bylinky. V poslední době vzrůstá obliba sušeného masa, i to zvládnete sami v domácích podmínkách.

Hlavní předností moderních sušiček potravin je udržování stabilní teploty, proto ji můžete směle využít i pro jiné činnosti, například k sušení domácích těstovin, ořechů, kořenicích směsí, vyrobíte si domácí bylinkové nebo ovocné čaje a mnoho dalšího. Výhodou také je, že v ní můžete kombinovat sušení různých druhů potravin nebo bylin najednou.

Při jaké teplotě sušíme?

Většina sušiček již umožňuje nastavení potřebné teploty. Pokud plánujete sušení bylinek, pohlídejte si, aby šla nastavit již od 35 °C.

Ovoce a houby se suší na 55 až 60 °C, zelenina (např. sušená rajčata) kolem 50–55 °C a maso zhruba na 70 °C.

Samotný proces sušení zabere od několika minut až po hodiny, nejdéle se suší maso a ryby, a to kolem 14 hodin.

Jak uchovat sušené potraviny?

Sušené potraviny lze dlouhodobě uskladnit. Je však nutné zamezit přísunu vzduchu a vlhkosti. Proto je vložte do uzavíratelné sklenice nebo sáčku a uložte na tmavé a chladnější místo. Zamezíte tak tvorbě plísní. Takto usušené plodiny vydrží až rok, přičemž neztratí nic ze svých benefitů.

WMF 0415250011 Snack to-go KITCHENminis

Sušení uchová vitaminy na zimu. Jak a v čem nejlépe usušit ovoce a zeleninu?
i (Zdroj: WMF)
Sušení uchová vitaminy na zimu. Jak a v čem nejlépe usušit ovoce a zeleninu?

Mimořádně úsporná automatická sušička s intuitivním ovládáním od německého výrobce WMF představuje ideálního pomocníka k sušení vašich oblíbených plodin. A nemusí jít jen o ovoce, hravě s ní připravíte perfektní pamlsky ze zeleniny, usušíte houby či bylinky na zimu nebo připravíte výborné müsli tyčinky. Jakmile je hotovo, sušička se automaticky vypne a nemusíte se o nic starat. Teplotu sušení lze nastavit na 30 až 70 °C, k dispozici je také časovač a jako součást výbavy oceníte i pět kvalitních sít z nerezové oceli.

Cena: 3 629 Kč

Sušička potravin PHILCO PHFD 5080

Sušení uchová vitaminy na zimu. Jak a v čem nejlépe usušit ovoce a zeleninu?
i (Zdroj: PHILCO)
Sušení uchová vitaminy na zimu. Jak a v čem nejlépe usušit ovoce a zeleninu?

Tato kompaktní sušička působí sice menším dojmem, avšak nad sebe naskládáte osm plat a díky tomu usušíte naráz i plný košík hub. Navíc je velmi lehká (3 kg), ale poměrně prostorná. Sušení zajišťuje silný a velký ventilátor, díky kterému cirkuluje horký vzduch rovnoměrně celým prostorem! Dále nabízí možnost širokého spektra nastavení teploty od 35 °C do 70 °C a také nastavení času od 1 hodiny do 48 hodin. A oceníte také přehledný digitální displej. Příkon 400 W, základna z broušeného nerezu.

Cena: 1 799 Kč

Concept SO4000

Sušení uchová vitaminy na zimu. Jak a v čem nejlépe usušit ovoce a zeleninu?
i (Zdroj: Concept)
Sušení uchová vitaminy na zimu. Jak a v čem nejlépe usušit ovoce a zeleninu?

Česká značka Concept spojuje kvalitu s líbivým designem. V případě kompaktní sušičky SO4000 to platí dvojnásob. Velmi elegantní model disponuje infrazářením, které v potravinách zanechává více vitaminů, minerálů, vlákniny a enzymů. Samotný proces lze přirovnat k přirozenému sušení na slunci. Určitě také oceníte čtyři přednastavené programy – ovoce, zelenina, maso a jogurt, časovač a možnost nastavení teploty v rozmezí 35 až 75 °C. Sušička také disponuje funkcí sterilizace, během které se vnitřek přístroje včetně pěti nerezových plat dokonale vyčistí.

Cena: 7 999 Kč

Sencor SFD 6600BK

Sušení uchová vitaminy na zimu. Jak a v čem nejlépe usušit ovoce a zeleninu?
i (Zdroj: Sencor)
Sušení uchová vitaminy na zimu. Jak a v čem nejlépe usušit ovoce a zeleninu?

Velkokapacitní sušička je na první pohled malá, ale její sušící plocha má 1,18 m2. Za pomoci 12 odolných plat (330 x 300 mm) můžete pohodlně sušit velké množství potravin. Pro přesné a správné sušení vyberte jeden z 5 přednastavených programů: sušené maso, jablka, houby, bylinky nebo těstoviny. Technologie Horizontal Air Flow poskytne rovnoměrnou distribuci tepla, takže není potřeba plata otáčet. Speciální plato na přípravu RAW potravin ocení všichni vyznavači této populární stravy. Praktický podsvícený displej pro funkci automatického vypnutí/zapnutí i regulaci nastavené teploty (35–70 °C). K dostání v černé barvě.

Cena: 3 699 Kč

ETA Brisa 1302 90000

Sušení uchová vitaminy na zimu. Jak a v čem nejlépe usušit ovoce a zeleninu?
i (Zdroj: ETA)
Sušení uchová vitaminy na zimu. Jak a v čem nejlépe usušit ovoce a zeleninu?

Česká ETA je zavedenou a oblíbenou značkou. Sušička Brisa patří k nejtišším přístrojům svého druhu. Dokonalé sušení v rozmezí 35–70 °C zajišťují důmyslně navržená plata, díky kterým horký vzduch rovnoměrně cirkuluje. Najednou je možné sušit až na 10 sítech, přičemž nezáleží na druhu vloženého pokrmu. Lze tak připravovat současně různé druhy ovoce, ale i houby či maso. Sušička je velmi lehká a dobře se s ní manipuluje. Stabilitu pak zajišťují nenápadné gumové nožičky.

Cena: 2 499 Kč

Klarstein Fruit Jerky 9

Sušení uchová vitaminy na zimu. Jak a v čem nejlépe usušit ovoce a zeleninu?
i (Zdroj: Klarstein)
Sušení uchová vitaminy na zimu. Jak a v čem nejlépe usušit ovoce a zeleninu?

Německý výrobce kvalitních kuchyňských doplňků přichází se sušičkou s devíti síty na sušení ovoce, zeleniny, masa nebo hub. Pojme opravdu hodně, ale jediné, co musíte udělat, je nakrájet suroviny na plátky a o zbytek se sušička postará sama. Můžete ji nechat běžet klidně i přes noc, kdy vám vše maximálně zjednoduší praktický časovač. Účinnost sušení je vysoká, protože je teplota v klasickém rozmezí 35–70 ° C rovnoměrně rozložena v celém prostoru přístroje.

Cena: 3 799 Kč

ECG SO 570

Sušení uchová vitaminy na zimu. Jak a v čem nejlépe usušit ovoce a zeleninu?
i (Zdroj: ECG)
Sušení uchová vitaminy na zimu. Jak a v čem nejlépe usušit ovoce a zeleninu?

Pokud se poohlížíte po sušičce za rozumné peníze, pak je ECG SO 570 jasnou volbou pro vás. Kompaktní přístroj zvládne na pěti sušicích plátech připravit poměrně velké množství suroviny. Teplotu lze regulovat standardně od 35 do 70 °C a můžete si tak jednoduše připravit plno zdravých pochutin plných vitaminů a minerálů. Integrovaný ventilátor plynule distribuuje teplo, a tak je efektivního sušení dosaženo i v nejvyšších patrech sušičky.

Cena: 1 199 Kč

Publikováno: 5. 10. 2022, Autor: autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce