reklama

Upečte si domácí punčové řezy: Recept na tradiční zákusek

Přivolejte vzpomínky na dětství a upečte si voňavé punčové řezy, tradiční zákusek, který po generace patří v našich cukrárnách k těm nejoblíbenějším. Receptů na domácí přípravu punčáku je hodně, každý ho peče trochu jinak, tak co kdybyste zkusili ten náš? Punčové řezy chutnají nejlépe, když je necháte rozležet do druhého dne v ledničce.

Co je přípravu punčových řezů potřeba

Na těsto

  • 10 vajec
  • 120 g cukru
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 balíček Finesse citronové kůry
  • 270 g hladké mouky
  • červená barva gelová potravinářská
  • žlutá barva gelová potravinářská
  • 250 g pikantního červeného džemu
  • tuk a mouka na plech

Na sirup a ozdobení

  • 120 g cukru
  • 120 ml punče
  • 1 lžička rumového aroma
  • 1 balíček Polevy v prášku s citronovou příchutí
  • tmavá čokoládová poleva
Recept na domácí punčové řezy
i (Zdroj: archiv Dr.Oetker)
Recept na domácí punčové řezy

Jak při přípravě punčových řezů postupovat

Oddělíme bílky od žloutků. Na těsto vyšleháme z bílků a cukru tuhý sníh. V míse utřeme žloutky s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Přidáme mouku a sníh a opatrně ručně vymícháme dohladka. Víc jak polovinu těsta naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem (30 x 40 cm) a uhladíme. Vložíme do trouby předehřáté 170 °C a pečeme asi 15 minut. Korpus necháme vychladnout. Zbyté těsto rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu obarvíme červenou barvou a druhou žlutou barvou. Obě těsta naneseme ke kratším stranám jednoho vymazaného a moukou vysypaného plechu (20 x 30 cm). Opatrně rozetřeme ke středu tak, aby se obě těsta spojila, ale nesmíchala. Vložíme do trouby předehřáté 170 °C a pečeme asi 7 minut. Necháme vychladnout. Na přípravu sirupu  svaříme150 ml vody s cukrem (asi 15 minut). Směs necháme zchladnout a poté do ní přidáme punč a aroma. Světlý korpus překrojíme na poloviny. Barevné pláty potřeme slabou vrstvou džemu a rozkrojíme na 4 pruhy – 2 žluté a 2 červené (1 pruh 20 x 7,5 cm). Na plech (20 x 30 cm) vyložený papírem na pečení vložíme 1 světlý plát a potřeme slabou vrstvou džemu. Střídavě nanášíme barevné pláty a prolijeme sirupem. Nakonec naneseme druhý světlý plát. Přikryjeme papírem na pečení, zatížíme a dáme alespoň na 2 hodiny do chladničky. Pak vyklopíme na podnos, stáhneme papír na pečení a překrojíme. Na ozdobení připravíme citronovou polevu s vodou podle návodu obale. Naneseme ji na povrch a uhladíme. Nakonec dozdobíme čokoládovou polevou.

Publikováno: 24. 2. 2019, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce