reklama

Mlsejte zdravě! Upečte si návykové levandulové muffiny

Levandule pochází ze západního Středomoří, ale tato bylinka již zdomácněla i u nás. Milujeme ji pro její omamnou vůni. Její květenství tvoří nádherné fialové koberce, které lákají užitečný hmyz. Sezóna levandule vrcholí právě teď. Zpracovat ji můžete různě a většinu způsobů jistě znáte. Už jste ale vyzkoušeli luxusní levandulové muffiny?

Vyzkoušejte recept na levandulové muffiny (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Levandule

Na recept budeme potřebovat lžíci sušených lístků. Ať už máte levanduli na zahrádce, doma v květináči nebo si ji budete teprve kupovat, můžete si ji nasušit sami. Důležité je natrhat ji během slunného dne, aby nebyla vlhká. Je dobré vychytat tu správnou dobu, kdy nejsou květy ještě úplně rozvité, aby nezačaly brzy opadávat. Pokud ji budete sbírat sami, myslete na to, že by se neměla poškodit dřevitá část keříku, aby rostlina mohla dokončit vegetační období. Pak už jen sesbírané stonky stačí svázat do snopů, usušit v tmavé suché místnosti či na sluníčku a užívat si jejího kouzla.

Levandule je oblíbená bylinka
Levandule je oblíbená bylinka (Zdroj: Unsplash)

Opravdová špalda

Udělte muffiny netradičně a využijte při jejich tvorbě originální oříškový nádech, který těstu dodá špaldová mouka. Špalda navíc obsahuje více vlákniny, která jak známo, podporuje trávení. Při výběru špaldové mouky si však dejte pozor, abyste vybrali mouku vyrobenou z nejkvalitnějších zrn původních odrůd pšenice špaldy. Na trhu totiž můžete najít i mouky, které mají v názvu „špaldová“, ne vždy však název na obalu odpovídá obsahu produktu.

Některé mouky mají v sobě totiž jen podíl pravé špaldy (nebo dokonce obsahují sto procent běžné pšenice). Naším tipem jsou mouky Babiččina volba, na jejichž kvalitu se můžete spolehnout. Výsledky testování špaldových mouk Babiččina volba totiž ukázaly, že naměřený obsah pšenice špaldy ve speciální hladké i celozrnné mouce byl vyčíslen na více než 95 %, takže se jedná o opravdové špaldové mouky, na něž se můžete spolehnout.

Špaldová mouka se hodí pro sladké i slané pečení
Špaldová mouka se hodí pro sladké i slané pečení (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Ingredience:

(na 12 větších, nebo 20 menších muffinů)

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce sušených kvítků levandule
  • 75 g másla
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 1 citron
  • Kypřící prášek do pečiva

Na polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • 2 až 4 lžíce vody

Předehřejte troubu na 180 °C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Mléko nalijte do kastrůlku a přidejte k němu máslo a levanduli. Na sporáku pomalu zahřívejte 5 až 10 min až pod bod varu. Poté odstavte a nechte vychladnout. Do mísy nasypte mouku, cukr, kypřící prášek a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Do mléka zašlehejte vejce a vanilkový extrakt.

Zamíchejte sypkou část do tekuté a míchejte jen nezbytně dlouhou dobu. Těstem naplňte připravené košíčky ve formě na muffiny tak, aby byly plné asi do 2/3. Pečte asi 20 minut, nebo dokud muffiny nebudou hotové (jsou hotové, když jsou zlatavé na povrchu a při jemném zmáčknutí těsto pruží).

Špaldové muffiny s levandulí jsou zdravou svačinkou
Špaldové muffiny s levandulí jsou zdravou svačinkou (Zdroj: Babiččina volba)

Připravte si polevu. Smíchejte citronovou šťávu s 2 lžícemi cukru a metlou postupně zašlehávejte moučkový cukr. Pokud finální poleva není dostatečně tekutá, zašlehejte ještě malé množství vody. Hotovou polevou ozdobte ještě teplé muffiny a než poleva zatuhne, můžete do ní přidat pár kvítků levandule na ozdobu.

Zdroj informací: Babiččina volba

Publikováno: tento týden, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce