Upečte si hruškový koláč, jaký jste ještě nejedli! Pokud vám teď stromy těžknou hruškami, využijte je do výborného dezertu. Kakaové těsto spolu s nádechem skořice skvěle doladí jejich chuť a vznikne výtečně hruškové vlnobití. Těsto budete mít hotové raz dva, doladíte polevou a můžete si pochutnávat.
Na hruškový koláč si připravte:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku oleje
- 3 vejce
- 3 lžíce kakaa
- 1 skořicový cukr
- 1 vanilinový (nebo vanilkový) cukr
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 2 až 3 hrušky
Na polevu:
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Do mísy si rozklepněte celá vejce a přidejte cukry. Utřete je spolu vařečkou.
Hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte je na kostičky. Použijte jich tolik, kolik uznáte za vhodné. Záleží na velikosti.
Do mísy k utřeným vejcím potom přidejte ostatní suroviny. Přilijte olej a mléko, přisypte kakao, mouku a kypřicí prášek.
Do těsta ještě nakonec přidejte asi půlku z nakrájených hrušek. Nezapomeňte si taky připravit pekáček. Vymažte tukem a vysypejte moukou. Těsto nalijte do vymazaného pekáčku a nasypte na něj zbylé hrušky.
Vložte do rozpálené trouby. Pečete asi 30 minut na 180 °C. Koláč ještě vylaďte polevou. Citronovou polevu si připravíte jednoduše. Do misky dejte 4 lžíce moučkového cukru a přidejte 1 lžíci šťávy z citronu. K tomu přidejte 2 lžíce horké vody. A míchejte do zhoustnutí.
Polevou polijte koláč a nechte ztuhnout.
A proč hrušky?
Hruška není jen tak nějaké ovoce. Je zdrojem mnoha prospěšných látek. Jsou to například vitamin C, draslík, třísloviny a flavanoidy, malé množství jódu. A samozřejmě v ní najdete vlákninu. Díky hruškám si zpevníte cévní stěny a obsažený draslík pomáhá správnému fungování srdce. Prospějí při žaludečních obtížích a působí také močopudně. Fungují i jako antioxidant a pro posílení imunitního systému. Často se používají i listy. Odvar působí blahodárně na močové cesty, jako prevence i léčba močových kamenů. Využijete ho také při revmatismu.
Upečte si ořechový koláč, zn. bleskově:
Publikováno: 18. 10. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová