reklama

Nedělej vlny! Tohle už nikdy doma neuslyšíte

Upečte si hruškový koláč, jaký jste ještě nejedli! Pokud vám teď stromy těžknou hruškami, využijte je do výborného dezertu. Kakaové těsto spolu s nádechem skořice skvěle doladí jejich chuť a vznikne výtečně hruškové vlnobití. Těsto budete mít hotové raz dva, doladíte polevou a můžete si pochutnávat.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Upečte si hruškový koláč, se kterým budete za hvězdu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Na hruškový koláč si připravte:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 skořicový cukr
  • 1 vanilinový (nebo vanilkový) cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 až 3 hrušky

Na polevu:

  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
Na přípravu budete potřebovat
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na přípravu budete potřebovat

Do mísy si rozklepněte celá vejce a přidejte cukry. Utřete je spolu vařečkou.

Utřete celá vejce s cukrem do pěny
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Utřete celá vejce s cukrem do pěny

Hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte je na kostičky. Použijte jich tolik, kolik uznáte za vhodné. Záleží na velikosti.

Hrušky očistěte a nakrájejte
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Hrušky očistěte a nakrájejte

Do mísy k utřeným vejcím potom přidejte ostatní suroviny. Přilijte olej a mléko, přisypte kakao, mouku a kypřicí prášek.

Vypracujte hladké těsto bez hrudek
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vypracujte hladké těsto bez hrudek

Do těsta ještě nakonec přidejte asi půlku z nakrájených hrušek. Nezapomeňte si taky připravit pekáček. Vymažte tukem a vysypejte moukou. Těsto nalijte do vymazaného pekáčku a nasypte na něj zbylé hrušky.

Vlijte do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vlijte do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku

Vložte do rozpálené trouby. Pečete asi 30 minut na 180 °C. Koláč ještě vylaďte polevou. Citronovou polevu si připravíte jednoduše. Do misky dejte 4 lžíce moučkového cukru a přidejte 1 lžíci šťávy z citronu. K tomu přidejte 2 lžíce horké vody. A míchejte do zhoustnutí.

Rozmíchejte cukr s citronovou šťávou, případně zřeďte vodou
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Rozmíchejte cukr s citronovou šťávou, případně zřeďte vodou

Polevou polijte koláč a nechte ztuhnout.

Ozdobte citronovo-cukrovou polevou
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Ozdobte citronovo-cukrovou polevou

A proč hrušky?

Hruška není jen tak nějaké ovoce. Je zdrojem mnoha prospěšných látek. Jsou to například vitamin C, draslík, třísloviny a flavanoidy, malé množství jódu. A samozřejmě v ní najdete vlákninu. Díky hruškám si zpevníte cévní stěny a obsažený draslík pomáhá správnému fungování srdce. Prospějí při žaludečních obtížích a působí také močopudně. Fungují i jako antioxidant a pro posílení imunitního systému. Často se používají i listy. Odvar působí blahodárně na močové cesty, jako prevence i léčba močových kamenů. Využijete ho také při revmatismu.

Upečte si ořechový koláč, zn. bleskově:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 18. 10. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová