Nechte se pozvat na akce, na kterých si nejvíce přijdou na své jedlíci a milovníci tradičních zabijačkových specialit i nejlepšího kysaného zelí.
ZeloFest – košt kysaného zelí v Pohořelicích
26. ledna 2019 (10.00–20.00)
Smyslem soutěže, která je pořádána nadšenci a dobrovolníky, je vyzdvihnout a více zpopularizovat kysané zelí, které je svým způsobem součástí Moravy a patří k naší tradici. Rozhodně si skvěle pochutnáte a dobře se pobavíte u dobrého vína a lidové muziky. V sále radnice v Pohořelicích se tak uskuteční již 17. ročník koštu kysaného zelí. Soutěžící dodají vzorek v omniové sklenici o velikosti 0,7 litru se jménem výrobce a města. Vzorky se přijímají od 10.00 do 14.00 hodin.
Bodování soutěžních vzorků s možností divácké účasti začne v 15.00 hodin. Vyhlášení výsledků je naplánováno na 17.00 hodin. Poslední ročníky jsou konány v sále Staré radnice v Pohořelicích a již tradičně je zde vystavováno mezi 130–170 vzorky z celé republiky.
Farmářská slavnost v Mostě
26. ledna 2019 (9.00–12.00)
Trh plných farmářských výrobků, zabijačkových specialit a ochutnávka regionálních potravin.
K poslechu zahraje Cimbálová muzika Dušana Kotlára ve třech vstupech.
Domácí staročeská zabijačka v KD Všeruby
26. ledna 2019 (11.00–23.59)
KD Všeruby se o třetím lednovém víkendu promění na místo, které provoní jitrnice, jelita, teplý ovar nebo zabijačková polévka. Pro zájemce bude připravena i ochutnávka domácí škvarkové pomazánky a proběhne také degustace nových piv z pivovaru Kalikovského mlýna. Ke všem výše jmenovaným zabijačkovým specialitám bude podáván domácí chléb. K dispozici bude samozřejmě posezení a široký výběr teplých nápojů včetně svařeného vína a domácího punče.
Letenské prase aneb Zabíjačka v Národním zemědělském muzeu v Praze
26. ledna 2019 (10.00–17.00)
Zažít atmosféru staročeské zabijačky a ochutnat zabijačkové speciality můžete v rámci akce Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu. Dvanáctý ročník slavností přinese ukázky tradičních postupů zpracování vepřového masa, které proběhnou v režii řeznického mistra, pana Tomáše Hudery v 11, 13 a 15 hodin. Po celou dobu akce bude na muzejním dvoře probíhat i prodej a degustace zabijačkových a dalších gastronomických specialit. V budově muzea mohou návštěvníci posedět v „muzejní hospůdce“ a ochutnat zabijačkové speciality. S mistrem řezníkem si při workshopu v gastrostudiu můžete v 10 a 14 hodin vyzkoušet, jak se vyrábějí jitrnice, tlačenka či jelítka. Připraven je i doprovodný program pro děti – v 11 a 14 hodin pohádka O prasátku Arturovi v podání souboru Karlovarské dětské divadlo a po celý den řemeslné a výtvarné dílničky s lektory.
Zabijačkový festival a přehlídka minipivovarů v Plzni
27. ledna 2019 (11.00–18.00)
Zástěru, vařečku a necky s sebou. Ne, nebojte, pro vás už bude v lednu všechno přichystané. Žádná těžká práce vás nečeká. Od stánkařů si tentokrát pořídíte zabijačkovou gastronomii, koření, nádobí i keramiku. Zabijačkové speciality spláchnete těmi nejlepšími pivy z řemeslných pivovarů.
Publikováno: 25. 1. 2019, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce