Silvestr je den spojený s bujarou zábavou a především dobrým jídlem a pitím. Zkuste letos klasické silvestrovské chlebíčky a jednohubky doplnit o další dvě skvělé pochoutky: křupané sýrové košíčky a terinky u uzeného lososa. Užijte si jedinečný poslední den v roce a dobrou chuť!
Recept na terinky z uzeného lososa
Co na terinky z uzeného lososa potřebujete
- 200 g uzeného lososa
- 200 g ricotty
- 100 g zakysané smetany
- 2 lžíce nadrobno nasekaného kopru
- 1 lžička želatiny
- 1 okurka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Jak při přípravě terinek z uzeného lososa postupovat
Zapékací mističky vyložte tenkými plátky uzeného lososa. Měli byste použít asi tři čtvrtiny z celkového množství. Zbytek lososa nakrájejte na malé kousky. Rozetřete ricottu se smetanou, vmíchejte nakrájeného lososa. Osolte, opepřete a přidejte kopr. Rozpusťte želatinu ve dvou lžících vody. Nechte nabobtnat a pak zahřejte, až se úplně rozpustí. Do želatiny vmíchejte lžíci lososové pomazánky. Pak vmíchejte zbytek. Rozdělte do misek. Dejte alespoň na hodinu do lednice. Z citronové šťávy a oleje umíchejte zálivku. Okurku nakrájejte na tenké plátky a udělejte z nich polštářek pro každou terinku. Vyklopte a ozdobte např. snítkou kopru nebo pažitky a kouskem citronu.
Recept na křupavé sýrové košíčky
Co na sýrové košíčky potřebujete
- 250 g čerstvě nastrouhaného sýru Gran Moravia
- 1 lžička olivového oleje na vymazání plechu
- 170 g ricotty
- ¼ hrnku smetany ke šlehání
- ½ lžičky tymiánu
- 2 lžičky nasekané hladkolisté petrželky
- nakládaná sušená rajčata
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Jak při přípravě sýrových košíčků postupovat
Předehřejte troubu na 175 °C. Na plech lehce vytřený olivovým olejem položte pečící papír. Naneste na něj hromádky strouhaného sýru Gran Moravia (nebo parmezánu) a lehce opepřete. Z hromádek udělejte kolečka o průměru asi 5 cm. Pečte je po menších dávkách. Když kolečka začnou bublat a zlátnout, vyndejte je z trouby a ještě teplé placičky ohněte přes naběračku tak, aby získaly tvar košíčků. Ricottu, smetanu, bylinky, pepř a sůl smíchejte a dejte do lednice. Pak směsí naplňte sýrové košíčky. Ozdobte kouskem sušeného rajčátka. Vyzkoušejte i další variantu: část ricotty nahraďte sýrem gorgonzola DOP Dolce (dá se použít niva nebo jiný sýr s modrou plísní) a vše dobře vyšlehejte na hustý krém. Nepřidávejte bylinky, aby více vynikla chuť gorgonzoly.
Publikováno: 30. 12. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce