Pórek patří mezi další z řady oblíbené zeleniny. Používá se běžně v teplé kuchyni do polévek, omáček, masových směsí a dalších pokrmů. Je možné ho vařit, smažit, zapékat i grilovat. Vyzkoušeli jste už někdy pórkovou polévku, grilovaný pórek ala chřest nebo dokonce pórkový olej? Pokud ne, je nejvyšší čas to zkusit a obohatit si jídelníček.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/61/9d/column/619d1dc2caa3e14919e7a10d7e008165_de4eb94a32371e4273b0919cab3a4422.jpg)
Pórek
Pórek patří mezi obvyklý druh zeleniny a je označován za vysoce dietní potravinu, která je navíc bohatá na celou škálu vitaminů, vlákninu, draslík, selen, mangan, železo a fosfor. Ten je samozřejmě nejvíce obsažen v zelené části rostliny. Pórek patří také mezi zdravou a tělu prospěšnou zeleninu, protože podporuje trávení, pomáhá při zácpě i nadýmání. Je vhodné jej konzumovat, pokud máte revma či dnu, jelikož má močopudné účinky. Zároveň vám také pomůže při odvodňování.
Syrový pórek pomáhá i při hojení ran, jelikož má protivirové a protibakteriální účinky. Pórek je velmi důležitý pro těhotné ženy, protože obsahuje značné množství kyseliny listové. Kombinace vitaminu A, C, E a dalších silných antioxidantů v pórku pomáhá chránit pokožku před poškozením volnými radikály i před škodlivými ultrafialovými paprsky slunce. Pórek pomáhá při hubnutí a v boji s obezitou.
![Pórek je zdrojem mnoha vitaminů](https://img.primadoma.cz/w_2/5e/ee/column/5eeeb699905d705ff3d9f316ab02c04f_depositphotos_228996722_l.jpg)
Pórek obsahuje dostatek folátů a vitaminu C, je dobrým zdrojem vlákniny, obsahuje vysoké množství sacharidů, je také výborným zdrojem vitaminu K a B6. Obsahuje velmi málo tuku. Je ale bohatý na minerály, jako je draslík a fosfor. Pór je bohatým zdrojem vápníku a hořčíku. Zelené listy pórku obsahují 100× více beta-karotenu a 2× tolik vitaminu C než jeho bílá část.
Pórek rozkrojíme, odřízneme kořínky, ale rozhodně je nevyhazujeme. Necháme je chvíli namočené, aby se pěkně nasákly vodou a potom kořínky čili vousy obalíme v mouce a osmažíme.
![Vousy čili kořínky důkladně propereme ve vodě](https://img.primadoma.cz/w_2/94/bb/column/94bbe891e584923ef8051933e4c695c2_b6b498a26cbac246f149655d8ab624a8.jpg)
Zbylý pórek rozkrojíme podélně a oddělíme zelenou část, ze které následně vyrobíme pórkový olej. Všechny zelené listy důkladně opláchneme, aby nikde nezůstala hlína.
![Mezi listy pórku se rádo schovává dost hlíny, musíme je tedy pečlivě omýt](https://img.primadoma.cz/w_2/67/39/column/6739a9055d01c459b01f55b4bcb0831c_40550ffd96c1b75089deacb07db8bbb1.jpg)
Bílé části pórku rozkrájíme na větší kolečka.
![Pórky rozdělíme na bílou a zelenou část](https://img.primadoma.cz/w_2/77/c4/column/77c4be9bf8ee6c3f3a1f176e8f553761_ba8b1c9bc829e2ad59e363d7b7f97868.jpg)
Na pánev nalijeme trochu oleje. Rozpálíme ho a vložíme do něj nakrájené bílé části pórku a nahrubo nasekanou cibuli.
![Na pánev nalijeme olej](https://img.primadoma.cz/r/60/7e/column/607e2749fc5946fd9dfdb6108722ab2e_c2d102ff7993c25250b36f377432536d.jpg)
![Na oleji osmahneme cibulku a pórek](https://img.primadoma.cz/r/c8/01/column/c80179f326ca0cdc0c9bd9e9e8e13a98_7a2138e659c069a39d4f700092a0bb66.jpg)
Do pánve přidáme omytou na kostky nakrájenou bramboru i se slupkou, osolíme celerovou solí a připravujeme základ na polévku.
![Směs zeleniny orestujeme](https://img.primadoma.cz/w_2/13/ba/column/13bad5ffdd5baff666281e3b22aadf2a_ebf612bff6a21ba14f922cacbd9ca4c9.jpg)
Využijeme multifunkčního pomocníka. Thermomix je v podstatě mixér, který vaří a míchá jídlo při nastavitelných teplotách a rychlostech. Dodává se také s vestavěnou váhou, napařovacím nástavcem a dotykovou obrazovkou, která vás provede recepty v češtině.
Do nádoby nalijeme olej, zahřejeme jej na 80 °C a přidáme zelené části pórku nakrájené na proužky. Takto připravíme pórkový olej. Jakmile je pórkový olej hotový, přecedíme jej a dáme stranou.
![Pórkový olej přecedíme](https://img.primadoma.cz/w_2/7e/72/column/7e72325eea9ca5123c6174973668e321_e233e6348a9ea939b51bb974b4ae848d.jpg)
Při vaření krémových polévek nebo omáček jsme vyzkoušeli cedník Functional Form, který vyniká složitelnou konstrukcí pro snadné skladování. Díky tomu může být použit i jako pařák na potraviny. Odolná silikonová konstrukce se dá mýt v myčce na nádobí.
Zelené části pórku dále využijeme a dáme je také do polévky. Orestovanou zeleninu zalijeme vývarem.
![Zalijeme vývarem](https://img.primadoma.cz/w_2/94/c2/column/94c239550a186e7c140a481a2c4ffa25_329474313b4b9fb7d0da34e9ca6f81c5.jpg)
Zatímco se nám budou ingredience v polévce zvolna provářet, osmažíme si pórkové vousy čili kořínky. Na pánev nalijeme pórkový olej, vousy vyjmeme z vody, důkladně osušíme a obalíme zlehka v mouce. Smažíme v pórkovém oleji.
![Vousy vyjmeme z vody a necháme okapat](https://img.primadoma.cz/w_2/b6/8e/column/b68ee1124d5b7ee75a36e0d3a1de4fda_f03da16d54a61ee0c2dbf9b3b5bf754f.jpg)
Osmažené kořínky necháme okapat od přebytečného oleje a mezitím si rozmixujeme polévku do hladkého krému. Opět nám k tomu poslouží náš multifunkční Thermomix, který zvládne vařit i mixovat.
![Osmažené vousy necháme okapat od oleje](https://img.primadoma.cz/w_2/4d/be/column/4dbe6c3a6e72396c4f120f2ed0f99c50_cf8ec0f764c0dd7e77b441b4f43ea31f.jpg)
Servírujeme do hlubokých talířů. Nejprve na dno položíme osmažené vousy a zalijeme je rozmixovanou polévkou.
![Vousy zalijeme hotovou polévkou](https://img.primadoma.cz/w_2/7b/fa/column/7bfa8d372d33391693da5617de3758d8_2124993bdb0c82ac30d8dc80c922b8aa.jpg)
Pokud není krémová polévka naše hobby, ale přesto máme pórek rádi, můžeme vyzkoušet celou řadu dalších receptů z pórku, například zapékaný pórek, gratinovaný pórek se šunkou nebo konfitovaný pórek s čočkou Puy a pórkovým krémem podle Ottolenghiho.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; zdravezdravi.cz; tipio.cz
Publikováno: 24. 4. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová