Stévie sladká (Stevia rebaudiana), které říká také sladká tráva nebo medové lístky, má zhruba 250x větší sladivost než řepný či třtinový cukr a zanedbatelnou energetickou hodnotu. A teď už víte, která rostlina je mnohem sladší než cukr a přitom téměř bez kalorií. Také vám prozradíme, jak tuhle nenápadnou tropickou bylinu pěstovat a jak ji používat - třeba při hubnutí.
Stévie sladká (Stevia rebaudiana) pochází ze subtropické Střední a Jižní Ameriky, kde ji odpradávna využívali jako sladidlo do čaje Yerba maté i léčivou bylinu. Indiáni ji žvýkali jako prevenci zubního kazu a zápachu z úst a léčili s ní mj. pálení žáhy, cukrovku a kožní problémy. Pro Evropu ji objevil botanik Moisés Santiago Bertoni již v roce 1887, ale až studie Světové zdravotnické organizace z roku 2006 prokázala, že má zajímavé zdravotní benefity.
Jak stévii sladkou pěstovat
Světlomilná tropická letnička dorůstá do výšky až 1 metru. Má drobné zelené listy a bílé kvítky. Není příliš náročná na pěstování, ovšem musí mít světlo, teplo a vlhko, vyhovují jí vyšší teploty – nejlépe se jí daří ve 25 °C, pod 10 °C zastavuje růst a při 5 °C rostlina vadne. Sladké látky se tvoří více, když má rostlina dostatek světla a tepla. U nás se dá pěstovat doma na parapetu v květináči, můžeme ji letnit nebo vysadit na slunný záhon v záhřevné lokalitě. Nejlépe se jí daří ve skleníku, kde vykazuje intenzivní růst a největší přírůstky.
Drobná semena stévie vyséváme v březnu na povrch substrátu a jenom lehce zasypeme tenkou vrstvičkou kompostu nebo agroperlitu. Udržujeme při teplotě nad 20 oC. Když jsou semenáčky dost velké k uchopení, přepikýrujeme je do květináčků. Zpočátku rostou pomalu, na předpěstování rostlin musíme počítat s dobou 8 týdnů. Ven je dáváme až ve druhé polovině května, kdy nehrozí mrazíky. Totéž platí o koupených sazenicích. Výhony lze sklízet, jakmile dosáhnou asi 40 cm a krátíme je na 20 cm, další sklizeň může následovat za 2-3 měsíce, v závislosti na přírůstcích. Lístky stévie můžete sbírat (stříhat) průběžně, ale spíše se doporučuje stříhat ji jen jednou ke konci vegetačního období, což zhruba začátek září. Rostlina má prý v tuto nejvíc sladivých látek.
Proč a jak stévie sladká pomáhá
Čerstvé lístky obsahují kromě sladivých steviosidů neboli steviol-glykosidů také nezanedbatelné množství vitaminů (E, K, P, A, C, B), minerálů (fosfor, vápník, železo, hořčík, chróm, kobalt, selen, křemík) a antioxidantů. Protože je stévie téměř nekalorická, podporuje trávení a potlačuje pocit hladu, využívá se při redukčních dietách - její zařazení do jídelníčku místo cukru může přispět ke snížení hmotnosti i u lidí s obezitou. Navíc dokáže udržovat rovnováhu cukru v krvi, tudíž se hodí jako alternativa sladké chuti pro diabetiky. Je výborným pomocníkem při odvykacích kúrách, protože pomáhá snižovat chutě na nikotin a alkohol. Rovněž urychluje hojení ran a zároveň zamezuje tvorbě jizev. Pomáhá výrazně při únavě, vyrovnává krevní tlak, posiluje činnost slinivky břišní a podporuje mentální aktivitu. Snižuje tvorbu zubního kazu a působí proti plísním, bakteriím a virům.
Lístky stévie se používají čerstvé, sušené i mražené; usušené jsou dokonce sladší, než čerstvé, Každodenní využití je velmi jednoduché: při přípravě teplého nápoje vložíme do hrnku jeden lístek stévie, nápoj zalijeme a po třech minutách scedíme. Čerstvé lístky můžeme použít do ovocných saláůt, jako ozdobu na dezerty nebo je přímo žvýkat. Extrakt ze stévie nebo její lístky se mohou používat i na pečení vzhledem k tomu, že si své vlastnosti uchovává i při teplotách až 250 °C.
Prima tip: domácí extrakt na hubnutí
Do porcelánové konvice nalijeme 500 ml převařené, částečně zchladlé vody, vsypte do ní hrnek sušené stévie a důkladně promícháme. Necháme dva dny odstát. Občas promícháme. Před scezením ještě promícháme a necháme usadit. Pak už nemícháme. Do láhve vypláchnuté horkou vodou přefiltrujeme extrakt přes jemné sítko či filtr. Láhev dobře uzavřeme a uložíme do ledničky. Používáme místo cukru.
Publikováno: 17. 3. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce