Zapomeňte na rýžový nákyp ze školní jídelny a zkuste si udělat tento podle receptu Zdeňkovy babičky. Bez rýže zato se spoustou čokolády, ořechy a skvělým kořením. Vyzkoušejte také a uvidíte, že už nebudete chtít jiný.
Suroviny na čokoládový nákyp:
- 140 g cukru
- 4 vejce
- 50 g másla
- citronová kůra
- mletý hřebíček
- mletá skořice
- 60 g oříšků
- 100 g čokolády
- 100 g strouhanky
- 100 ml mléka
Předehřejte si troubu na 180 °C. Vezměte si dvě mísy a oddělte žloutky od bílků. Bílky zatím postavte stranou a v míse se žloutky utřete s 50 g másla a 140 g cukru. Třete, dokud se vám všechny suroviny nespojí a směs nezesvětlá.
Nyní rozdrťte oříšky (arašídy či jiné podle chuti) na malé kousky. Můžete použít hmoždíř, elektrický sekáček nebo je nasekat nožem. Až budete mít hotovo, vysypte je do mísy, kde máte utřené žloutky s máslem a cukrem.
Dále si vezměte citron a nastrouhejte jeho kůru do směsi. Poté přidejte skořici a hřebíček a promíchejte. Nastrouhejte 100 g čokolády a až budete hotovi, vmíchejte ji do směsi. Následně přilejte mléko a přisypte strouhanku. Můžete také přidat trochu mouky.
Všechno pořádně promíchejte a odložte stranou. Bílky vyšlehejte pomocí ručního mixéru do sněhu. Že je sníh vyšlehaný správně, můžete zjistit tak, že mísu obrátíte vzhůru nohama. Kdyby nebyl dostatečně vyšlehaný, z mísy vám vypadne, proto šlehejte důkladně.
Sníh opatrně vmíchejte do čokoládově směsi. Následně pekáček vytřete máslem či sádlem a vysypejte strouhankou. Směs do ní nalijte a pečte cca půl hodiny při 180 °C. Mezitím si můžete připravit šlehačku a kompotovaná jablka s kořením.
K jablkovému kompotu přimíchejte skořici, hřebíček a trochu cukru. Tím vám vznikne parádní doplněk k čokoládovému nákypu. Po půl hodině píchněte do nákypu špejlí. Pokud ji vytáhnete čistou, můžete nákyp z trouby vyndat. Nechte ho chvíli vychladnout a dozdobte buď předpřipravenými jablky a šlehačkou, nebo podle chuti.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 10. 3. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová