Situace v obchodech už začíná být na pováženou. Ceny letí strmě vzhůru a například ceny uzenin už jsou na takové výši, že spousta lidí zvažuje, zda si koupí šunku nebo levnější náhražku. Ovšem s trochou šikovnosti si můžeme některé potraviny vyrobit i doma. Třeba domácí těstoviny a domácí klobásy.
Domácí těstoviny a domácí klobásy
Vymýšlet neustále obědy a večeře v rodině, kde jedni chtějí maso a pořád jen maso, a ti druzí zase raději něco lehčího, dietnějšího a bezmasého, je někdy opravdu nekonečný příběh. Zvlášť když si rodina usmyslí, že chce jíst něco, co momentálně v kuchyni není.
A protože naše hektická doba přeje rychlým pokrmům, vyplatí se mít neustále po ruce těstoviny, nějaké ty omáčky a maso či masné výrobky. Je pravda, že cena těstovin i hotových pokrmů šplhá stále výše a nakupovat stále dokola kolínka, mušličky nebo nudle je časově trochu nekomfortní, stejně tak shánět kvalitní maso a masné výrobky, ideálně od regionálních výrobců, kteří nešidí na surovinách a prodají vám poctivou klobásu a kvalitní maso.
Máte-li ale doma multifunkční robot s nástavci, můžete spojit příjemné s užitečným a všechny tyto dobroty si připravit doma. Naučíme vás vyrobit si domácí těstoviny a domácí klobásky.
Náš tip: Ploché špagety pomůže vytvořit kuchyňský robot
Salente Rombo je multifunkční kuchyňský robot, který zvládá 10 funkcí a po zakoupení příslušenství Salente Rombo Pasta dokáže vyrobit i ploché špagety nebo tagliatele. Díky kvalitnímu kovovému zpracování má dlouhou životnost.
Domácí poctivé klobásky
Co budeme potřebovat:
- uzený bůček
- vepřové kostky
- hovězí kostky
- špek
- sůl a pepř
- sladkou papriku
- směs na souvlaki
- směs na gyros
- barbecue omáčku
- chilli
Základem je, abychom měli předem naložené maso. Maso nakládáme do směsi soli a koření minimálně na 24 hodin do chladu. Praktičtější a chutnější je, pokud maso naložíme na 2-3 dny, uložíme do lednice nebo zavakuujeme do sáčků a necháme v lednici tak dlouho, jak budeme potřebovat. Uchování potravin ve vakuu podstatně zvýší jeho trvanlivost, takže si takové potraviny můžeme připravit dopředu a odebírat vždy, když dostaneme na maso chuť.
Pak si připravíme robot a použijeme nástavce na mletí masa. Naložené hovězí a vepřové maso semeleme na střední a opětovně na jemné řezné desce, aby nám vznikl prát, který promícháme se špekem a uzeným masem, nakrájenými na drobné kostky. Stejně tak můžeme maso semlít pouze na střední řezné desce, čímž nám vznikne hrubší dílo, a klobásy tak budou hrubozrnné.
Masovou směs budeme dále plnit do vepřových tenkých střev. Tato střeva zakoupíme ve specializovaných obchodech nebo na e-shopu s řeznickými produkty a potřebami. Střeva jsou kalibrovaná, vypraná a zakonzervovaná do soli. Před použitím je potřeba střeva vybalit z přepravního obalu, rozmotat a na cca 4 hodiny vložit do nádoby s vlažnou vodou. Pozor, voda nesmí být horká, jinak se střeva uvaří a nebudou použitelná. Vodu alespoň 2× vyměníme, abychom střeva zbavili solného nánosu.
Na robotu vyměníme nástavce za narážecí trubici. Násypnou část na robotu naplníme masovou směsí.
Na trubici navlékneme konec střeva a potahování budeme navlékat celou délku střeva až k druhému konci. Zde necháme kousek volný. Na konci můžeme vytvořit pevný uzlík nebo konec střívka zašpejlovat jako při výrobě jitrnic.
Uvedením robotu do chodu se začne střevo plnit směsí. Ačkoliv směs do střeva "teče" téměř sama, je lepší střívko přidržovat, aby z trubice nesklouzlo a aby bylo dobře naplněné. Střeva vynikají elasticitou, takže pokud jsou dobře opracovaná, budou se dobře plnit.
Na druhém konci naplněného střeva opět uděláme uzel. Takto naplněnou klobásu můžeme opékat, grilovat, smažit i vařit.
Domácí tagliatelle
Výhodou robotu je, že na něm můžeme nastavit pomalé otáčky, což je ideální např. při odšťavňování. Nyní se nám to bude hodit, protože k domácím tagliatelle si připravíme omáčku z červené řepy. Vyrobíme si tak čistě vegetariánské jídlo plné vitaminů a živin.
Co budeme potřebovat na těstoviny:
- 200 g semolinové mouky
- 2 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
Do hnětací mísy robotu dáme mouku, vejce a olej, zapneme hnětení a necháme suroviny, aby se spojily v pevné a kompaktní těsto.
Zároveň do nástavce na odšťavňování vložíme cca 3 bulvy syrové oloupané červené řepy a ve chvíli, kdy se vytváří těsto, odšťavňuje se i řepa.
Těsto dáme na 20 minut do lednice. Potom těsto rozválíme na pomoučeném válu a vytvoříme placku.
Vyměníme nástavce a nasadíme nástavec na těstoviny. Nejprve placku několikrát nástavcem protáhneme, aby se stejnoměrně vytvarovala.
Potom použijeme řezný nástavec na nudle a těsto jím opět protáhneme, Vzniknout by nám měly pevné dlouhé nudle, které se netrhají.
Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody na 7 minut.
Omáčka z řepy
Než se uvaří těstoviny, připravíme si omáčku.
Co budeme potřebovat:
- cibuli
- olivový olej
- 4 stroužky česneku
- řepnou šťávu
- piniové oříšky
- 1 lžíci hořčice
- 100 g kokosového mléka
- 100 g bílého jogurtu
- 100 g smetany
- sůl
- pepř
- zázvor
- chilli
- anýz
- koření tandori
- sýr na posypání
Do pánve nalijeme olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme řepnou šťávu a piniové oříšky.
Za stálého míchání přidáme koření dle chuti, hořčici (ideální je medová hořčice), osolíme a opepříme, zalijeme mlékem, smetanou i jogurtem a vytvoříme hustou směs.
Přidáme na uvařené těstoviny a zasypeme strouhaným sýrem.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, Abacus Electric, s.r.o.
Publikováno: 13. 2. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová