reklama

Návod na přípravu domácích těstovin a domácích klobás

Situace v obchodech už začíná být na pováženou. Ceny letí strmě vzhůru a například ceny uzenin už jsou na takové výši, že spousta lidí zvažuje, zda si koupí šunku nebo levnější náhražku. Ovšem s trochou šikovnosti si můžeme některé potraviny vyrobit i doma. Třeba domácí těstoviny a domácí klobásy.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Díky spolehlivému pomocníkovi si můžete doma připravit domácí těstoviny i klobásy (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Domácí těstoviny a domácí klobásy

Vymýšlet neustále obědy a večeře v rodině, kde jedni chtějí maso a pořád jen maso, a ti druzí zase raději něco lehčího, dietnějšího a bezmasého, je někdy opravdu nekonečný příběh. Zvlášť když si rodina usmyslí, že chce jíst něco, co momentálně v kuchyni není. 

A protože naše hektická doba přeje rychlým pokrmům, vyplatí se mít neustále po ruce těstoviny, nějaké ty omáčky a maso či masné výrobky. Je pravda, že cena těstovin i hotových pokrmů šplhá stále výše a nakupovat stále dokola kolínka, mušličky nebo nudle je časově trochu nekomfortní, stejně tak shánět kvalitní maso a masné výrobky, ideálně od regionálních výrobců, kteří nešidí na surovinách a prodají vám poctivou klobásu a kvalitní maso.

Šťávu z řepy použijeme do omáčky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Šťávu z řepy použijeme do omáčky

Máte-li ale doma multifunkční robot s nástavci, můžete spojit příjemné s užitečným a všechny tyto dobroty si připravit doma. Naučíme vás vyrobit si domácí těstoviny a domácí klobásky.

Připravíme si všechny ingredience
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Připravíme si všechny ingredience

Náš tip: Ploché špagety pomůže vytvořit kuchyňský robot

Salente Rombo je multifunkční kuchyňský robot, který zvládá 10 funkcí a po zakoupení příslušenství Salente Rombo Pasta dokáže vyrobit i ploché špagety nebo tagliatele. Díky kvalitnímu kovovému zpracování má dlouhou životnost.

Domácí poctivé klobásky

Co budeme potřebovat:

  • uzený bůček
  • vepřové kostky
  • hovězí kostky
  • špek
  • sůl a pepř
  • sladkou papriku
  • směs na souvlaki
  • směs na gyros
  • barbecue omáčku
  • chilli

Základem je, abychom měli předem naložené maso. Maso nakládáme do směsi soli a koření minimálně na 24 hodin do chladu. Praktičtější a chutnější je, pokud maso naložíme na 2-3 dny, uložíme do lednice nebo zavakuujeme do sáčků a necháme v lednici tak dlouho, jak budeme potřebovat. Uchování potravin ve vakuu podstatně zvýší jeho trvanlivost, takže si takové potraviny můžeme připravit dopředu a odebírat vždy, když dostaneme na maso chuť.

Použijeme koření podle chuti
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Použijeme koření podle chuti

Pak si připravíme robot a použijeme nástavce na mletí masa. Naložené hovězí a vepřové maso semeleme na střední a opětovně na jemné řezné desce, aby nám vznikl prát, který promícháme se špekem a uzeným masem, nakrájenými na drobné kostky. Stejně tak můžeme maso semlít pouze na střední řezné desce, čímž nám vznikne hrubší dílo, a klobásy tak budou hrubozrnné. 

Maso bude potřeba semlít
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Maso bude potřeba semlít

Masovou směs budeme dále plnit do vepřových tenkých střev. Tato střeva zakoupíme ve specializovaných obchodech nebo na e-shopu s řeznickými produkty a potřebami. Střeva jsou kalibrovaná, vypraná a zakonzervovaná do soli. Před použitím je potřeba střeva vybalit z přepravního obalu, rozmotat a na cca 4 hodiny vložit do nádoby s vlažnou vodou. Pozor, voda nesmí být horká, jinak se střeva uvaří a nebudou použitelná. Vodu alespoň 2× vyměníme, abychom střeva zbavili solného nánosu.

Střeva propláchneme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Střeva propláchneme

Na robotu vyměníme nástavce za narážecí trubici. Násypnou část na robotu naplníme masovou směsí.

Použijeme narážecí nástavec
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Použijeme narážecí nástavec

Na trubici navlékneme konec střeva a potahování budeme navlékat celou délku střeva až k druhému konci. Zde necháme kousek volný. Na konci můžeme vytvořit pevný uzlík nebo konec střívka zašpejlovat jako při výrobě jitrnic.

Střívko navlékneme na trubici
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Střívko navlékneme na trubici

Uvedením robotu do chodu se začne střevo plnit směsí. Ačkoliv směs do střeva "teče" téměř sama, je lepší střívko přidržovat, aby z trubice nesklouzlo a aby bylo dobře naplněné. Střeva vynikají elasticitou, takže pokud jsou dobře opracovaná, budou se dobře plnit.

Klobása ve střívku musí být pevná
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Klobása ve střívku musí být pevná

Na druhém konci naplněného střeva opět uděláme uzel. Takto naplněnou klobásu můžeme opékat, grilovat, smažit i vařit.

Domácí tagliatelle

Výhodou robotu je, že na něm můžeme nastavit pomalé otáčky, což je ideální např. při odšťavňování. Nyní se nám to bude hodit, protože k domácím tagliatelle si připravíme omáčku z červené řepy. Vyrobíme si tak čistě vegetariánské jídlo plné vitaminů a živin.

Připravíme si suroviny a nástavce
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Připravíme si suroviny a nástavce

Co budeme potřebovat na těstoviny:

  • 200 g semolinové mouky
  • 2 vejce 
  • 2 lžíce olivového oleje

Do hnětací mísy robotu dáme mouku, vejce a olej, zapneme hnětení a necháme suroviny, aby se spojily v pevné a kompaktní těsto.

Použijeme semolinovou mouku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Použijeme semolinovou mouku

Zároveň do nástavce na odšťavňování vložíme cca 3 bulvy syrové oloupané červené řepy a ve chvíli, kdy se vytváří těsto, odšťavňuje se i řepa.

Z řepy odstředíme šťávu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Z řepy odstředíme šťávu

Těsto dáme na 20 minut do lednice. Potom těsto rozválíme na pomoučeném válu a vytvoříme placku.

Těsto ručně rozválíme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Těsto ručně rozválíme

Vyměníme nástavce a nasadíme nástavec na těstoviny. Nejprve placku několikrát nástavcem protáhneme, aby se stejnoměrně vytvarovala. 

Těsto nejprve stejnoměrně natáhneme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Těsto nejprve stejnoměrně natáhneme

Potom použijeme řezný nástavec na nudle a těsto jím opět protáhneme, Vzniknout by nám měly pevné dlouhé nudle, které se netrhají.

Z těsta vytvoříme nudle
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Z těsta vytvoříme nudle

Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody na 7 minut.

Těstoviny uvaříme
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Těstoviny uvaříme

Omáčka z řepy

Než se uvaří těstoviny, připravíme si omáčku.

Co budeme potřebovat:

  • cibuli
  • olivový olej
  • 4 stroužky česneku
  • řepnou šťávu
  • piniové oříšky
  • 1 lžíci hořčice
  • 100 g kokosového mléka
  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 g smetany
  • sůl
  • pepř
  • zázvor
  • chilli
  • anýz
  • koření tandori
  • sýr na posypání

Do pánve nalijeme olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme řepnou šťávu a piniové oříšky.

Směs necháme povařit
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Směs necháme povařit

Za stálého míchání přidáme koření dle chuti, hořčici (ideální je medová hořčice), osolíme a opepříme, zalijeme mlékem, smetanou i jogurtem a vytvoříme hustou směs.

Hotovou omáčkou přelijeme těstoviny
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Hotovou omáčkou přelijeme těstoviny

Přidáme na uvařené těstoviny a zasypeme strouhaným sýrem.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, Abacus Electric, s.r.o.

Publikováno: 13. 2. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová