reklama

Polentová kaše, grilovaná sous-vide kukuřice a popcorn s karamelem. Takto lze zpracovat kukuřici beze ztrát

Kukuřice není v naší kotlině zase až tak obvyklou potravinou. Spíše jsme si zvykli s ní krmit naše zvířátka. A přitom kukuřice jako obilnina obsahuje spoustu důležitých látek, má velkou výživovou hodnotu. Zkuste si z ní připravit podle našeho receptu opravdu kaloricky výživnou a chutnou dobrůtku se značkou "beze ztrát".

Zpracujte kukuřici beze zbytku a vytvořte lahůdku, po které se budou všichni oblizovat (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Kukuřice 

Kukuřice (Zea) je rostlina z čeledi lipnicovitých (Poaceae). Původem pochází ze střední Ameriky, konkrétně z oblasti dnešního Mexika, kde se za účelem potravinářského využití pěstovala již v období kolem 7 000 př. n. l., odkud byla dále rozšířena do severní části Jižní Ameriky. Do Evropy se kukuřice dostala až v průběhu 16. a 17. století.

Kukuřice je zdrojem vitaminů skupiny B, a tím příznivě ovlivňuje funkci našich orgánů a správný chod metabolismu. Obsahuje stopové množství minerálů jako železo, hořčík, zinek, mangan či selen. Tyto prvky mají pozitivní vliv na krvetvorbu, okysličování buněk nebo správnou hladinu hormonů v těle. V kukuřici je obsaženo určité množství glukózy, která dodává našemu tělu potřebnou energii a zvyšuje odolnost vůči stresu. Mimo jiné kukuřice obsahuje rovněž vlákninu.

Kukuřičné klasy dnes znají po celém světě
Kukuřičné klasy dnes znají po celém světě (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Při běžném používání kukuřice v kuchyni tuto plodinu zbavujeme tzv. šustí, tedy listů, které halí klas. Také odstraňujeme fousky či vlasy. Tyto součásti běžně končí v kompostu nebo v odpadcích. Víte, že valnou část těchto "doplňků" u kukuřice je možno zpracovat?

Například z kukuřičných listů lze vyrobit silný vývar plný škrobu a vitaminů, vlákna čili fousky je možné třeba osmažit. Samotnou kukuřici pak můžeme zpracovat mnoha způsoby naslano i nasladko. Na zpracování kukuřice použijeme metodu sous vide. 

Sous vide

Metoda sous-vide, která původně pochází z Francie, vychází z myšlenky připravovat pokrmy pomocí vakuování. Potraviny se ve vzduchotěsném plastovém obalu vkládají do vodní lázně s řízenou teplotou, která se nejčastěji pohybuje v rozmezí 55–78 °C. Celková doba vaření se liší podle druhu potravin, většinou jde o několik hodin, během kterých se potraviny pomalu připravují ve vodní lázni. Využití nízké teploty a dlouhé doby pošírování masa, ryb, zeleniny či ovoce zachová přirozenou chuť, šťavnatost a celkovou kvalitu připravovaných potravin.

Metoda sous vide
Metoda sous vide (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Polentová kaše s vývarem z kukuřičných listů, grilovanou sous-vide kukuřicí a popcorn s karamelem

Na začátku odkrojíme z kukuřičného klasu konec a klas na minutu vložíme do mikrovlnné trouby. Dobu pobytu v mikrovlnce nesmíme přehnat, jinak nám z kukuřičného klasu vznikne popcorn. Ten budeme dnes také vyrábět, ale jinak než obvykle. Pobytem v mikrovlnné troubě bude možní kukuřičný klas lehce oloupat a zbavit slupek i vousků.

Po pobytu v mikrovlnce půjde kukuřice lépe oloupat
Po pobytu v mikrovlnce půjde kukuřice lépe oloupat (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Slupky vložíme do hrnce s vodou, osolíme a dáme vařit. Potom si připravíme speciální sáčky do vakuovačky. Oloupané klasy do nich vložíme, přidáme k nim máslo (může být i slané) a zavakuujeme. Tímto způsobem se bude kukuřice 30 minut macerovat ve vodní lázni, vyhřáté na 84 °C. Takto můžeme kukuřici opracovat i bez použití vakuovačky, ale je potřeba neustále teplotu vody hlídat.

Klasy společně s máslem zavakuujeme
Klasy společně s máslem zavakuujeme (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Nyní budeme smažit kukuřičné vlasy. Do rendlíku nalijeme trochu oleje, rozpálíme a vložíme kukuřičné vlasy, které jsme chvíli ponechali na vzduchu odpočinout, aby se lehce prosušily. Osmažené vlasy necháme poté okapat na papírovém ubrousku a využijeme je jako dekoraci pokrmu.

Do rendlíku nalijeme trochu oleje
Do rendlíku nalijeme trochu oleje (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Indukční varné desky MORA se nabízejí v několika provedeních. V typových řadách si můžeme vybrat různé šířky, barvy desky i typ hrany. Indukční vestavné desky MORA mají až 90% účinnost ohřevu na indukční zóně s minimálními tepelnými ztrátami. Tyto vysoce kvalitně zpracované indukční varné desky jsou vybaveny řadou vyspělých praktických funkcí, které zvýší komfort našeho vaření.

Příprava slaného karamelu:

V rendlíku nejprve rozpustíme několik lžic krystalového cukru společně s cca dvěma lžícemi másla. Na prudkém plamenu se cukr rozpustí do bublající tekutiny a postupně bude hnědnout. Díky máslu neztuhne. Karamel osolíme a odstavíme.

Karamel vytvoříme z cukru a másla
Karamel vytvoříme z cukru a másla (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Příprava popcornu v hrnci:

Na dno hrnce dáme trochu oleje, ve kterém jsme smažili kukuřičné vlasy, a rozpálíme. Přidáme sušená kukuřičná zrna a zahříváme. Důležité je hrnec nechat po celou dobu přípravy popcornu zakrytý poklicí, jinak nám hotový popcorn bude létat po celé kuchyni. Jakmile začnou zrna pukat, vypneme sporák a necháme popcorn dodělat. Popcorn ochutíme připraveným karamelem a necháme vystydnout.

Popcorn ochutíme slaným karamelem
Popcorn ochutíme slaným karamelem (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Uvařený vývar z kukuřičných listů slijeme a odstavíme. 

Vývar z listů slijeme
Vývar z listů slijeme (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Příprava polenty: 

Polenta je kukuřičná kaše, vyrobená z vody nebo vývaru a kukuřičné krupice. Polentu je možné připravit v moderním nádobí a k míchání použít tradiční dřevěnou vařečku. Nemusíte po vzoru italských domácností shánět měděný kotlík „paiolo“ a ručně vyrobenou dřevěnou hůl na polentu. Ideální jsou hrnce s tlustým dnem nebo s nepřilnavým povrchem. 

Nádobí Fiskars Functional Form je navrženo pro snadné každodenní vaření. Je stohovatelné, takže se jednoduše ukládá a šetří místo. Navíc se snadno čistí, lze je mýt v myčce na nádobí a je možné je použít v troubě do 150 °C. Je vhodné pro všechny typy varných desek včetně indukčních. Nádobí se vyznačuje extrémně odolným nepřilnavým povrchem.

Při přípravě se doporučuje poměr surovin 4:1, ale my si uděláme poměr 5:1. Do kukuřičného vývaru za stálého vaření vmícháme kukuřičnou krupici a pomalým vařením a stálým mícháním z obou ingrediencí vytvoříme kaši. Zjemníme trochou másla. 

Do vývaru nasypeme kukuřičnou krupici
Do vývaru nasypeme kukuřičnou krupici (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Ze sous vide lázně vyjmeme kukuřičné klasy. Z poloviny z nich nožem oddělíme zrna a druhou polovinu použijeme na grilování na pánvi, takže si vytvoříme široké špalíčky.

Kukuřičné klasy použijeme na opečení na pánvi buď jako špalíčky, nebo pouze samotná zrna
Kukuřičné klasy použijeme na opečení na pánvi buď jako špalíčky, nebo pouze samotná zrna (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Na pánvi zpěníme máslo, přidáme kukuřičné špalíčky i připravená zrna a lehce opečeme.

Kukuřici grilujeme na másle
Kukuřici grilujeme na másle (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Do polenty vmícháme nastrouhaný parmezán a spojíme s polentovou kaší.

Do polenty vmícháme parmezán
Do polenty vmícháme parmezán (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Na talíř naklademe trochu polenty, vtvoříme důlek a do něho nasypeme hrst opečených kukuřičných zrn. Zasypeme popcornem s karamelem a trochou nasekané petrželky. 

Polentu ozdobíme osmaženými vlasy
Polentu ozdobíme osmaženými vlasy (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Můžeme rovněž přidat opečené kukuřičné špalíčky a vše dozdobíme lžičkou másla, špetkou strouhaného parmezánu a osmaženými kukuřičnými vlasy.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; az-recepty.cz; Fiskars; MORA MORAVIA, s.r.o.

Publikováno: před týdnem, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová