Domácí karamelky jsou pro mnohé vzpomínkou na dětství, kdy jsme tyhle na jazyku se rozplývající bonbony mlsali ostošest. Nejsou sice moc dietní, ani příliš zdravé, ale proč si jednou za čas příjemně neosladit život, co říkáte? Máme pro vás tři domácí recepty na karamelky, takže je jen na vás, který vyzkoušíte.
Příprava domácích karamelek není nijak složitá. Nejdůležitější je, abychom směs nezahřívali zprudka a pořádně jsme ji míchali, aby se nepřipalovala a byla pěkně hladká. Možná, že hned na poprvé nebudeme se svým výtvorem stoprocentně spokojeni, ale to si sedne a brzy budeme v jejich přípravě mistry. Pokud karamelky nesmíme hned, zabalíme je do celofánu a dáme do skleněné dózy.
1. recept na domácí karamelky: smetanové
Na přípravu karamelu necháme v hrnci rozpustit 300 g cukru, přilijeme opatrně 125 ml vody a mícháme, dokud se voda nevypaří. Potom vmícháme 125 ml smetany ke šlehání (33%), 1 lžíci másla a 1 sáčekTřtinového cukru karamelového. Za stálého míchání asi 20 minut necháme směs probublávat. Karamel nalijeme do silikonové formy na pralinky (srdíčka, čtverečky, kolečka) a necháme vychladnout. Poté dáme do chladničky zatuhnout. Po zatuhnutí vymáčkneme jestnolivé bonbony z formy.
2. recept na domácí karamelky: medové
Smícháme 250 g cukru, 60 g medu a asi 4 lžíce vody. Při mírné teplotě 2-3 minuty povaříme. V jiném hrnci svaříme 250 ml smetany ke šlehání, přidáme do ní medový karamel a mícháme při mírné teplotě tak dlouho, až je směs hladká a hnědá. Pak do ní vmícháme 1 lžíci másla a sejmeme z plotýnky. Nalijeme do silikonové formy na pralinky nebo do tukem vymazané formy. Necháme ztuhnout. Pak vymáčkneme ze silikonové formy jednotlivé bonbony nebo nakrájíme ostrým nožem namočeným ve vodě na kousky či formičkami vykrájíme různé malé tvary.
3. recept na domácí karamelky: oříškové
Při mírné teplotě zahřejeme 150 ml plnotučného mléka, přidáme 450 g třtinového cukru a za stálého míchání ho necháme rozpustit. Když se cukr rozpustí, přidáme 1 plechovku neslazeného kondenzovaného mléka, 120 g másla a při mírné teplotě povaříme asi 15 minut. Dáváme pozor, aby se hmota nepřipalovala. Pak sejmeme z plotýnky, vmícháme zhruba 2 lžíce nastrouhaných oříšků a mícháme, dokud směs nezhoustne a nezačne se táhnout. Pak karamel nalijeme do potravinářskou fólií vyložené čtvercové formy, necháme vychladnout a ztuhlý nakrájíme na čtverečky.
Publikováno: 3. 2. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce