reklama

Vinobraní skončilo, ve sklepích se rodí slibný ročník. Jak připravit dokonalé svatomartinské menu?

Vinaři na jižní Moravě za sebou mají sklizeň hroznů, která v letošním roce prověřila jejich schopnosti. Vinice trápilo sucho, kroupy a vydatné zářijové deště. I přesto je v moravských sklepích podle vinařů zaděláno na kvalitní ročník vín. Svátek svatého Martina je tradičně spjat se dvěma pochoutkami, pečenou husou a mladým vínem. Pokud si chcete vychutnat tuto tradiční podzimní specialitu tím nejlepším možným způsobem, nechte se inspirovat tipy sommelierky Denisy Kolaříkové.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jak připravit dokonalé svatomartinské menu? (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Svatomartinská za cenu jako vloni

První příležitostí k ochutnávce nového ročníku nabídnou Svatomartinská vína, která budou v prodeji v pátek 11. listopadu. Letošní Svatomartinská vína jsou opět zajímavá a je těžké najít jen jednoho favorita. Mají krásné aroma, šťavnatost a svěžest. Podle našich informací i přes růst všech vstupů většina vinařství zachová v podstatě stejnou cenu jako v loňském roce.

V prodeji bude letos asi 2,35 milionu lahví Svatomartinského vína, přičemž téměř 1 milion lahví pochází z produkce členů Vinařské unie. K dostání budou na pultech obchodů, na internetu, v restauracích i přímo u vinařů.

V prodeji bude letos asi 2,35 milionu lahví Svatomartinského vína
i (Zdroj: BOHEMIA SEKT)
V prodeji bude letos asi 2,35 milionu lahví Svatomartinského vína

Věděli jste, že…

Tradice pití mladého vína na svátek Martina se v českých zemích dodržuje od dob císaře Josefa II., kdy v tomto období končila většině poddaných u sedláků služba, hodovalo se a dojednávaly se kontrakty pro následující rok. Při této příležitosti nesměl chybět přípitek vínem, který byl první ochutnávkou nového ročníku.

Svatomartinské menu

Svatomartinské menu obvykle tvoří trojice slaných chodů v podobě husí paštiky s brusinkami, kaldounu s játrovými knedlíčky a husy s bramborovými knedlíky a variací zelí. Ať už si pokrmy připravíte samy nebo zamíříte do restaurace, nezapomeňte si k němu nalít Svatomartinské víno. „

K játrové paštice s brusinkami se výtečně hodí mladé rosé, například Svatovavřinecké. K husímu kaldounu bych zvolila bílé Svatomartinské Zweigeltrebe klaret z vinařství Víno Mikulov, které je vyrobeno z modrých hroznů a k hlavnímu chodu je jasnou volbou Modrý Portugal s jemnou tříslovinou, který bezvadně doplňuje chuť propečené husy a zároveň pomůže ulehčit trávení.

Svatomartinské menu obvykle tvoří trojice slaných chodů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Svatomartinské menu obvykle tvoří trojice slaných chodů

Věděli jste, že…

Z minulosti se tradují i různé pověsti, proč si připít Svatomartinským vínem. Jedna říká, že každá domácnost, kde se na stole o tomto dni neobjeví husa nebo víno bude mít celý rok smůlu. Jiná, že kdo se mladého vína napije, bude silný a krásný.

Jak poznat pravé Svatomartinské víno

Pro výrobu Svatomartinského vína mohou být použít výhradně hrozny z konkrétně stanovených odrůd. Mezi bílými víny jsou to Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, růžová jsou vyrobena z hroznů Svatovavřineckého, Zweigeltrebe a Modrého Portugalu, červená pak z odrůd Svatovavřinecké či Modrý Portugal. Ideální je ochutnat více odrůd. Tato mladá vína nám totiž hodně napoví, na jaká vína se budeme moci těšit příští rok.

Pro výrobu Svatomartinského vína mohou být použít výhradně hrozny z konkrétně stanovených odrůd
i (Zdroj: BOHEMIA SEKT)
Pro výrobu Svatomartinského vína mohou být použít výhradně hrozny z konkrétně stanovených odrůd

Než mohou být vína označena za „Svatomartinská“, což poznáte podle loga svatého Martina na bílém koni, musí je posvětit odborná komise. V České republice propůjčuje zmíněnou ochrannou známku Vinařský fond. V letošním roce uvedou vinaři na trh více než 2,35 lahví vín. Otevřít je bude možné nejdříve v pátek 11.11. v 11 hodin.

Publikováno: 11. 11. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce