Vinaři na jižní Moravě za sebou mají sklizeň hroznů, která v letošním roce prověřila jejich schopnosti. Vinice trápilo sucho, kroupy a vydatné zářijové deště. I přesto je v moravských sklepích podle vinařů zaděláno na kvalitní ročník vín. Svátek svatého Martina je tradičně spjat se dvěma pochoutkami, pečenou husou a mladým vínem. Pokud si chcete vychutnat tuto tradiční podzimní specialitu tím nejlepším možným způsobem, nechte se inspirovat tipy sommelierky Denisy Kolaříkové.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/66/4c/column/664cb15d79208aae6c454720e91c30ef_depositphotos_109719042_l.jpg)
Svatomartinská za cenu jako vloni
První příležitostí k ochutnávce nového ročníku nabídnou Svatomartinská vína, která budou v prodeji v pátek 11. listopadu. Letošní Svatomartinská vína jsou opět zajímavá a je těžké najít jen jednoho favorita. Mají krásné aroma, šťavnatost a svěžest. Podle našich informací i přes růst všech vstupů většina vinařství zachová v podstatě stejnou cenu jako v loňském roce.
V prodeji bude letos asi 2,35 milionu lahví Svatomartinského vína, přičemž téměř 1 milion lahví pochází z produkce členů Vinařské unie. K dostání budou na pultech obchodů, na internetu, v restauracích i přímo u vinařů.
![V prodeji bude letos asi 2,35 milionu lahví Svatomartinského vína](https://img.primadoma.cz/w_2/a2/a5/column/a2a54f22c368908de61090f8348c450f_svatomartinska-vina-1.jpg)
Věděli jste, že…
Tradice pití mladého vína na svátek Martina se v českých zemích dodržuje od dob císaře Josefa II., kdy v tomto období končila většině poddaných u sedláků služba, hodovalo se a dojednávaly se kontrakty pro následující rok. Při této příležitosti nesměl chybět přípitek vínem, který byl první ochutnávkou nového ročníku.
Svatomartinské menu
Svatomartinské menu obvykle tvoří trojice slaných chodů v podobě husí paštiky s brusinkami, kaldounu s játrovými knedlíčky a husy s bramborovými knedlíky a variací zelí. Ať už si pokrmy připravíte samy nebo zamíříte do restaurace, nezapomeňte si k němu nalít Svatomartinské víno. „
K játrové paštice s brusinkami se výtečně hodí mladé rosé, například Svatovavřinecké. K husímu kaldounu bych zvolila bílé Svatomartinské Zweigeltrebe klaret z vinařství Víno Mikulov, které je vyrobeno z modrých hroznů a k hlavnímu chodu je jasnou volbou Modrý Portugal s jemnou tříslovinou, který bezvadně doplňuje chuť propečené husy a zároveň pomůže ulehčit trávení.
![Svatomartinské menu obvykle tvoří trojice slaných chodů](https://img.primadoma.cz/w_2/0a/87/column/0a8775b6ba7952e2dde7768316aede40_depositphotos_60300499_l.jpg)
Věděli jste, že…
Z minulosti se tradují i různé pověsti, proč si připít Svatomartinským vínem. Jedna říká, že každá domácnost, kde se na stole o tomto dni neobjeví husa nebo víno bude mít celý rok smůlu. Jiná, že kdo se mladého vína napije, bude silný a krásný.
Jak poznat pravé Svatomartinské víno
Pro výrobu Svatomartinského vína mohou být použít výhradně hrozny z konkrétně stanovených odrůd. Mezi bílými víny jsou to Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, růžová jsou vyrobena z hroznů Svatovavřineckého, Zweigeltrebe a Modrého Portugalu, červená pak z odrůd Svatovavřinecké či Modrý Portugal. Ideální je ochutnat více odrůd. Tato mladá vína nám totiž hodně napoví, na jaká vína se budeme moci těšit příští rok.
![Pro výrobu Svatomartinského vína mohou být použít výhradně hrozny z konkrétně stanovených odrůd](https://img.primadoma.cz/w_2/5c/a4/column/5ca45bbf7fc4ee07f05f5eddf80fb714_1667312285-svatomartinske_bez-lidi.jpg)
Než mohou být vína označena za „Svatomartinská“, což poznáte podle loga svatého Martina na bílém koni, musí je posvětit odborná komise. V České republice propůjčuje zmíněnou ochrannou známku Vinařský fond. V letošním roce uvedou vinaři na trh více než 2,35 lahví vín. Otevřít je bude možné nejdříve v pátek 11.11. v 11 hodin.
Publikováno: 11. 11. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce