reklama

Jak se semínko pšenice změní v mouku a mouka v chutný pokrm?

Řeč je o obyčejné mouce, která je pro oblíbené pokrmy, pečení, vaření i naše zvyky absolutně nepostradatelná. Tušíte však, co všechno předchází tomu nejsnazšímu kroku, kdy její kilové balení jednoduše hodíte do svého nákupního košíku? Pojďte se s námi podívat na práci českých zemědělců a na život jednoho semínka ozimé pšenice, které musí ujít velmi dlouhou cestu, aby se následně mohlo ve své zcela nenahraditelné podobě promítnout v těch nejlepších lahůdkách.

Mletím zrn pšenice získáme mouku, která najde uplatnění v mnoha pokrmech. Máme pro vás pár skvělých receptů (Zdroj: Agrární komora České republiky)

Cesta malého semínka pšenice od zasetí až po vynikající podzimní recepty

Než se zemědělci pustí do práce a rozhodnou se, kterou plodinu zasejí na své pole, aby byl jejich osevní postup co nejpestřejší, je třeba perfektně připravit půdu. Její kondice je totiž absolutním klíčem k úspěchu – a to nejen pro dobrý výnos.

Čas setí nastává na přelomu září a října, přesný termín se však odvíjí od počasí. Čas setí nastává na přelomu září a října, přesný termín se však odvíjí od počasí. S příchodem teplejších slunečních paprsků musí proběhnout přihnojení dusíkem, díky němuž rostlina dostane „palivo“ a lépe se po studené zimě vzpamatuje. S příchodem léta se naposledy hnojí. Jakmile nastanou optimální podmínky, odstartují žně.

Kombajny posekají rostliny a vymlátí z nich zrna. Ta putují dále na čističku, a nakonec cestují do mlýna, kde se sledují různé potravinářské parametry, jako je vlhkost, hmotnost, nečistoty apod. Mlynáři se pak postarají o to, aby ze zrn vznikla ta nejlepší mouka.

Takto se pěstují a zpracovávají všechny ozimé plodiny, jako je pšenice, žito, ječmen a tritikále, které se dále využívají ke krmení. Práce zemědělců zkrátka nikdy nekončí. I proto stojí za to je podpořit třeba nákupem jejich lokálních potravin.

Mletím ze zrn vzniká ta nejlepší mouka
Mletím ze zrn vzniká ta nejlepší mouka (Zdroj: Agrární komora České republiky)

Dokonalé koláče ze sezónních dobrot do podzimních dnů

Také se nemůžete dočkat chvíle, kdy bude venku lezavo, a budete tak moci strávit neděli pěkně doma pod dekou? Udělejte si z volného odpoledne svou mimořádnou chvilku a užijte si svoje „hygge“ naplno. Zahřátý pelíšek, měkoučkou peřinu a oblíbenou knížku však rozhodně musí doplnit i něco dobrého na zub! K čaji či kávě si proto upečte vynikající koláč ze sezónních plodin. Uvidíte, že provoněný dům skořicí, oříšky nebo jablky, dodá všemu úplně nový rozměr a dovede váš moment k dokonalosti.

Dýňovo-mrkvová bábovka s vlašskými ořechy a karamelovou omáčkou

Suroviny na těsto:

  • 200 g dýně Hokkaido
  • 200 g mrkve
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • lžička jedlé sody
  • 3 vejce
  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 ml oleje
  • špetka soli
  • hrst rozinek
  • lžička citronové šťávy
  • lžička mleté skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka sušeného zázvoru
  • hrst rozdrcených ořechů na ozdobu

Ve větší míse smíchejte cukr se žloutky a vyšlehejte je do pěny. Samostatně si vyšlehejte také bílky. K cukru se žloutky přisypte nastrouhanou dýni, mrkev, mleté oříšky, mouku, prášek do pečiva, sodu a vše promíchejte. Do směsi pak přilijte olej, jogurt, citronovou šťávu, přisypte rozinky a všechno koření. Nakonec opatrně přimíchejte vyšlehané bílky. Vzniklé těsto vylijte do předem vymaštěné a vysypané formy na bábovku. Pečte zhruba 40 minut na 180 °C. Těsto kontrolujte pomocí špejle. Jakmile na špejli nic nezůstává, můžete bábovku vyndat.

Na polevu:

  • 150 g cukru
  • 100 ml smetany na šlehání
  • 50 ml vody

Do většího hrnce nasypte cukr a zalijte jej vodou. Přiveďte k varu tak, aby se postupně rozpouštěl. Jakmile cukr o konzistenci medu začne lehce zrzavět až hnědnout a lehce kouřit, zalijte jej smetanou. Nepřestávejte míchat a zahřívat. Asi po 3 minutách, kdy bude omáčka připomínat salko, je hotovo. Lehce vychladlou bábovku vyklopte, přelijte karamelovou omáčkou a posypte oříšky.

Dýňovo-mrkvová bábovka s vlašskými ořechy a karamelovou omáčkou
Dýňovo-mrkvová bábovka s vlašskými ořechy a karamelovou omáčkou (Zdroj: Agrární komora České republiky)

Jablečný koláč se švestkami

Budete potřebovat:

  • 5 ks větších jablek
  • 5 ks švestek
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce cukru
  • lžička skořice

Nejdříve si připravte lehce lepivé těsto. Smíchejte mouku, máslo, prášek do pečiva, vejce, moučkový cukr a citronovou šťávu. Z hotového těsta 1/3 odtrhněte a ponechte stranou. Zbylé těsto rozprostřete a vmačkejte do předem vymaštěné a vysypané dortové formy – a to nejen na dno, ale i po stranách. Jablka rozkrájejte na tenké plátky a švestky na menší kostičky. Bohatě jimi poklaďte těsto.

Ovoce zasypte cukrem a skořicí. Ze zbylého těsta vyválejte tenké plátky a poklaďte je na ovoce do tvaru mřížky. Koláč pečte zhruba 30 až 40 minut na 180 °C, dokud mřížka nezezlátne. Hotový koláč poprašte moučkovým cukrem a podávejte třeba se zmrzlinou.

Jablečný koláč se švestkami
Jablečný koláč se švestkami (Zdroj: Agrární komora České republiky)

Švestkový koláč s medem

Připravte si:

  • 10 ks švestek
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g bílého jogurtu
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g cukru
  • lžička skořice
  • špetka soli
  • 3 lžíce medu

Z mouky, jogurtu, prášku do pečiva, žloutků, soli a cukrů si vypracujte měkké těsto, které vmačkejte do předem vymazané a vysypané formy. Omyté švestky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Úhledně je pak vyskládejte na těsto. Posypte je skořicí a přelijte medem. Pečte zhruba 30 minut na 180 stupňů do zlatavé barvy těsta.

Švestkový koláč s medem
Švestkový koláč s medem (Zdroj: Agrární komora České republiky)

Dýňové muffiny s čokoládou a oříšky

Suroviny:

  • 250 g dýně Hokkaido
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml oleje
  • 50 ml mléka
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • lžička perníkového koření
  • lžička mleté skořice
  • hrst čokoládových kuliček
  • hrst mletých vlašských ořechů

Dýni omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Ty upečte doměkka a poté rozmixujte na hladké pyré. V míse si vyšlehejte vejce s cukrem a do směsi pak postupně přidejte všechny ingredience. Hotovým těstem naplňte formy na muffiny do dvou třetin. Pečte je na 180 °C přibližně 20 minut.

Dýňové muffiny s čokoládou a oříšky
Dýňové muffiny s čokoládou a oříšky (Zdroj: Agrární komora České republiky)

Koláč s pošírovanými hruškami, tvarohem a mandlovými lupínky

Těsto:

  • 6 ks větších hrušek
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 5 lžic cukru

Náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • ½ sáčku vanilkového pudinku
  • 2 lžíce cukru

Pošírované hrušky:

  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml vody
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • lžička mleté skořice
  • lžička mletého zázvoru
  • 1 hvězdička badyánu
  • hrst mandlí

Nejdříve se vrhněte na hrušky. Ty oloupejte, rozpulte, zbavte jádřinců a vložte do vroucí vody s vínem, třtinovým cukrem, skořicí, zázvorem a badyánem. Vařte velmi mírně zhruba 10 minut. Pak hrušky vyjměte a nechte zchladit. A můžete se pustit do těsta.

Koláč s pošírovanými hruškami, tvarohem a mandlovými lupínky
Koláč s pošírovanými hruškami, tvarohem a mandlovými lupínky (Zdroj: Agrární komora České republiky)

Smíchejte mouku, máslo, prášek do pečiva, vejce a cukr. Hotové těsto důkladně vmačkejte do předem vymaštěné a vysypané formy i po stranách. Na těsto přidejte vrstvu tvarohu promíchaného s vejcem, cukrem a pudinkem. Navrch úhledně poskládejte na tenké plátky rozkrájené hrušky. Pečte zhruba 30 až 40 minut na 180 °C, dokud okraje nezezlátnou. Hotový koláč posypte mandlemi.

Zdroj informací: Agrární komora České republiky

Publikováno: 16. 10. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce