Řeč je o obyčejné mouce, která je pro oblíbené pokrmy, pečení, vaření i naše zvyky absolutně nepostradatelná. Tušíte však, co všechno předchází tomu nejsnazšímu kroku, kdy její kilové balení jednoduše hodíte do svého nákupního košíku? Pojďte se s námi podívat na práci českých zemědělců a na život jednoho semínka ozimé pšenice, které musí ujít velmi dlouhou cestu, aby se následně mohlo ve své zcela nenahraditelné podobě promítnout v těch nejlepších lahůdkách.
Cesta malého semínka pšenice od zasetí až po vynikající podzimní recepty
Než se zemědělci pustí do práce a rozhodnou se, kterou plodinu zasejí na své pole, aby byl jejich osevní postup co nejpestřejší, je třeba perfektně připravit půdu. Její kondice je totiž absolutním klíčem k úspěchu – a to nejen pro dobrý výnos.
Čas setí nastává na přelomu září a října, přesný termín se však odvíjí od počasí. Čas setí nastává na přelomu září a října, přesný termín se však odvíjí od počasí. S příchodem teplejších slunečních paprsků musí proběhnout přihnojení dusíkem, díky němuž rostlina dostane „palivo“ a lépe se po studené zimě vzpamatuje. S příchodem léta se naposledy hnojí. Jakmile nastanou optimální podmínky, odstartují žně.
Kombajny posekají rostliny a vymlátí z nich zrna. Ta putují dále na čističku, a nakonec cestují do mlýna, kde se sledují různé potravinářské parametry, jako je vlhkost, hmotnost, nečistoty apod. Mlynáři se pak postarají o to, aby ze zrn vznikla ta nejlepší mouka.
Takto se pěstují a zpracovávají všechny ozimé plodiny, jako je pšenice, žito, ječmen a tritikále, které se dále využívají ke krmení. Práce zemědělců zkrátka nikdy nekončí. I proto stojí za to je podpořit třeba nákupem jejich lokálních potravin.
Dokonalé koláče ze sezónních dobrot do podzimních dnů
Také se nemůžete dočkat chvíle, kdy bude venku lezavo, a budete tak moci strávit neděli pěkně doma pod dekou? Udělejte si z volného odpoledne svou mimořádnou chvilku a užijte si svoje „hygge“ naplno. Zahřátý pelíšek, měkoučkou peřinu a oblíbenou knížku však rozhodně musí doplnit i něco dobrého na zub! K čaji či kávě si proto upečte vynikající koláč ze sezónních plodin. Uvidíte, že provoněný dům skořicí, oříšky nebo jablky, dodá všemu úplně nový rozměr a dovede váš moment k dokonalosti.
Dýňovo-mrkvová bábovka s vlašskými ořechy a karamelovou omáčkou
Suroviny na těsto:
- 200 g dýně Hokkaido
- 200 g mrkve
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 250 g hladké mouky
- 150 g cukru
- ½ sáčku prášku do pečiva
- lžička jedlé sody
- 3 vejce
- 100 g bílého jogurtu
- 100 ml oleje
- špetka soli
- hrst rozinek
- lžička citronové šťávy
- lžička mleté skořice
- špetka muškátového oříšku
- špetka sušeného zázvoru
- hrst rozdrcených ořechů na ozdobu
Ve větší míse smíchejte cukr se žloutky a vyšlehejte je do pěny. Samostatně si vyšlehejte také bílky. K cukru se žloutky přisypte nastrouhanou dýni, mrkev, mleté oříšky, mouku, prášek do pečiva, sodu a vše promíchejte. Do směsi pak přilijte olej, jogurt, citronovou šťávu, přisypte rozinky a všechno koření. Nakonec opatrně přimíchejte vyšlehané bílky. Vzniklé těsto vylijte do předem vymaštěné a vysypané formy na bábovku. Pečte zhruba 40 minut na 180 °C. Těsto kontrolujte pomocí špejle. Jakmile na špejli nic nezůstává, můžete bábovku vyndat.
Na polevu:
- 150 g cukru
- 100 ml smetany na šlehání
- 50 ml vody
Do většího hrnce nasypte cukr a zalijte jej vodou. Přiveďte k varu tak, aby se postupně rozpouštěl. Jakmile cukr o konzistenci medu začne lehce zrzavět až hnědnout a lehce kouřit, zalijte jej smetanou. Nepřestávejte míchat a zahřívat. Asi po 3 minutách, kdy bude omáčka připomínat salko, je hotovo. Lehce vychladlou bábovku vyklopte, přelijte karamelovou omáčkou a posypte oříšky.
Jablečný koláč se švestkami
Budete potřebovat:
- 5 ks větších jablek
- 5 ks švestek
- 250 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 vejce
- 3 lžíce moučkového cukru
- lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce cukru
- lžička skořice
Nejdříve si připravte lehce lepivé těsto. Smíchejte mouku, máslo, prášek do pečiva, vejce, moučkový cukr a citronovou šťávu. Z hotového těsta 1/3 odtrhněte a ponechte stranou. Zbylé těsto rozprostřete a vmačkejte do předem vymaštěné a vysypané dortové formy – a to nejen na dno, ale i po stranách. Jablka rozkrájejte na tenké plátky a švestky na menší kostičky. Bohatě jimi poklaďte těsto.
Ovoce zasypte cukrem a skořicí. Ze zbylého těsta vyválejte tenké plátky a poklaďte je na ovoce do tvaru mřížky. Koláč pečte zhruba 30 až 40 minut na 180 °C, dokud mřížka nezezlátne. Hotový koláč poprašte moučkovým cukrem a podávejte třeba se zmrzlinou.
Švestkový koláč s medem
Připravte si:
- 10 ks švestek
- 250 g hladké mouky
- 100 g bílého jogurtu
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 50 g cukru
- lžička skořice
- špetka soli
- 3 lžíce medu
Z mouky, jogurtu, prášku do pečiva, žloutků, soli a cukrů si vypracujte měkké těsto, které vmačkejte do předem vymazané a vysypané formy. Omyté švestky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Úhledně je pak vyskládejte na těsto. Posypte je skořicí a přelijte medem. Pečte zhruba 30 minut na 180 stupňů do zlatavé barvy těsta.
Dýňové muffiny s čokoládou a oříšky
Suroviny:
- 250 g dýně Hokkaido
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 2 lžíce medu
- 100 ml oleje
- 50 ml mléka
- ½ sáčku prášku do pečiva
- lžička perníkového koření
- lžička mleté skořice
- hrst čokoládových kuliček
- hrst mletých vlašských ořechů
Dýni omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Ty upečte doměkka a poté rozmixujte na hladké pyré. V míse si vyšlehejte vejce s cukrem a do směsi pak postupně přidejte všechny ingredience. Hotovým těstem naplňte formy na muffiny do dvou třetin. Pečte je na 180 °C přibližně 20 minut.
Koláč s pošírovanými hruškami, tvarohem a mandlovými lupínky
Těsto:
- 6 ks větších hrušek
- 250 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 vejce
- 5 lžic cukru
Náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- ½ sáčku vanilkového pudinku
- 2 lžíce cukru
Pošírované hrušky:
- 100 ml bílého vína
- 200 ml vody
- 2 lžíce třtinového cukru
- lžička mleté skořice
- lžička mletého zázvoru
- 1 hvězdička badyánu
- hrst mandlí
Nejdříve se vrhněte na hrušky. Ty oloupejte, rozpulte, zbavte jádřinců a vložte do vroucí vody s vínem, třtinovým cukrem, skořicí, zázvorem a badyánem. Vařte velmi mírně zhruba 10 minut. Pak hrušky vyjměte a nechte zchladit. A můžete se pustit do těsta.
Smíchejte mouku, máslo, prášek do pečiva, vejce a cukr. Hotové těsto důkladně vmačkejte do předem vymaštěné a vysypané formy i po stranách. Na těsto přidejte vrstvu tvarohu promíchaného s vejcem, cukrem a pudinkem. Navrch úhledně poskládejte na tenké plátky rozkrájené hrušky. Pečte zhruba 30 až 40 minut na 180 °C, dokud okraje nezezlátnou. Hotový koláč posypte mandlemi.
Zdroj informací: Agrární komora České republiky
Publikováno: 16. 10. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce