Bramborové noky jsou v naší kuchyni oblíbené. Vylepšit je ovšem můžete špenátem a omáčkou z pravé slovenské brynzy, která je skutečným pokladem, kterého si naši východní sousedé váží a nedají na něj dopustit.
![](https://img.primadoma.cz/w_10/68/a7/column/68a7bae5ae281f1fd4f6fb3040c56d03_yan_6500.jpg)
Bramborové noky se špenátem a brynzovou omáčkou jsou dobrým tipem, jak obohatit domácí jídelníček. Jejích příprava není složitá, protože k ní použijete hotovou směs na bramborové knedlíky. Brynza dodá pokrmu jemně pikantní chuť a těšit vás může i to, že brynza je lehce stravitelná, plná bílkovin a mléčných bakterií obsahuje mnohem více než leckterý obyčejný jogurt. Svým složením podporuje správné trávení a imunitu a posiluje kosti, protože má v sobě hodně vápníku a fosforu.
Co budete tedy k výrobě noků potřebovat?
- směs na bramborové knedlíky
- 2 vejce
- mražený sekaný špenát
- bryndzu (nejlépe pravou slovenskou)
- 2 lžíce mléka
- sůl
- rajčata
- bazalku
![Připravte si všechny suroviny, které budete potřebovat](https://img.primadoma.cz/w_2/b3/9a/column/b39a57cd50f97f5b029060e570e9302f_yan_6397.jpg)
Víno podtrhne harmonii chutí
Směs na bramborové knedlíky smíchejte s vejci a přidejte rozmrazený sekaný špenát včetně vody, která z něj během rozmrazování vyteče. Pak pomocí lžíce nebo měchačky řádně vypracujte těsto, z něhož pak lžící vykrájejte kuličky velikosti pingpongového míčku, které ještě rukou jemně dotvarujte. Takto připravené noky vhoďte do vroucí osolené vody a nechte 7 minut vařit, dokud nevyplavou na hladinu. Až se tak stane, ještě je nechte dalších 7 minut lehce povařit.
![Do směsi vmíchejte špenát](https://img.primadoma.cz/w_2/93/14/column/9314f27e8f82fb5bbf64625485965f9a_yan_6429.jpg)
Mezitím si připravte brynzovou omáčkou. Brynzu společně se 2 lžícemi mléka rozpusťte v rendlíku na mírném plamenu. Omáčku lze ještě vylepšit 2 lžícemi kvalitního suchého vína, které použije místo mléka. Když si ověříte, že jsou noky opravdu vařené, nastal ten správný čas je servírovat nejlépe s dobrými rajčátky a posypané čerstvými lístky bazalky. Stejně dobře ale chutnají jako příloha, například k pečeným masům.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 26. 9. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová