Připravte si k odpolední kávě nebo čaji jednoduché, ale velmi chutné brynzové sušenky. Do těsta dejte místo másla nebo oleje vyškvařené sádlo a vaše brynzové sušenky budou skutečně delikatesní a jemné. Pokud je nesníte všechny naráz, můžete si je uchovat v dobře uzavíratelné nádobě.
Připravte si brynzové sušenky
Tradiční brynza je měkký, míšený, solený a drobivý 100% ovčí sýr poloroztíratelné konzistence. Vyrábí se z minimálně 50% koncentrovaného ovčího mléka a je podobný řeckému sýru feta. Brynza snižuje škodlivý cholesterol, pomáhá se snížením krevního tlaku a upravuje hladinu cukru v krvi. Je skvělá v prevenci proti rakovině tlustého střeva a zvyšuje imunitu. Obsahuje až dvojnásobek vápníku, než najdeme v kravském mléku.
Nejčastěji se s brynzou setkáme v tradičním slovenském pokrmu – brynzových haluškách. Skvěle se vyjímá v salátech, ve kterých jsou rajčata a papriky. Výborná je i na čerstvě upečeném chlebu nebo na pečených krekrech – anebo v pečených krekrech. A proto si upečeme brynzové sušenky.
Co budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g sádla
- 250 g brynzy
- 3 vejce
- sůl
- prášek do pečiva
- hrubozrnná sůl
- grilovací koření
Postup přípravy
Nejprve si do mísy prosejte mouku a kypřicí prášek. Přidejte vejce a sádlo, nakonec do směsi nadrobte brynzu.
Všechno dohromady spojte v míse v kompaktní a hladké těsto.
Těsto můžete nechat chvilku odpočinout a potom bude potřeba ho rozválet na placku o tloušťce několika milimetrů.
Rádýlkem nebo nožem placku rozkrájejte na stejné pásy, ty pak na obdélníčky nebo čtverečky – to budou brynzové sušenky.
Nakrájené sušenky přeneste na plech vystlaný pečicím papírem. Brynzové sušenky potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubozrnnou solí nebo grilovacím kořením, případně obojím. Můžete zvolit i jiný druh koření, pokud máte nějaké vysloveně oblíbené.
Vyhřejte troubu na 180 °C a vložte do ní plech s brynzovými sušenkami. Pečte cca 10–15 minut.
Upečené a vychladlé brynzové sušenky přeložte z plechu do misky nebo na talíř a servírujte ke kávě nebo čaji.
Tip redakce:
Vyzkoušejte i další pokrmy s brynzou. Uvidíte, že si nakonec tento netradiční sýr zamilujete.
- brynzové pirožky
- bramboráky se smaženou cibulkou a brynzou
- zapečené brambory s brynzou a smetanou
- zapékané těstoviny s brynzou
- brynzovou pomazánku (obdoba budapešťské pomazánky)
- bramborové lokše s brynzou a škvarky
Strouhanou brynzu můžete dokonce přidat ke strouhaným bramborám a usmažit vylepšené bramboráky, hodí se i do pomazánky s červenou řepou nebo s kořenovou zeleninou.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, receptia.cz
Publikováno: 31. 5. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová