reklama

Brynzové sušenky k odpolední kávě

Připravte si k odpolední kávě nebo čaji jednoduché, ale velmi chutné brynzové sušenky. Do těsta dejte místo másla nebo oleje vyškvařené sádlo a vaše brynzové sušenky budou skutečně delikatesní a jemné. Pokud je nesníte všechny naráz, můžete si je uchovat v dobře uzavíratelné nádobě.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Připravte si brynzové sušenky

Tradiční brynza je měkký, míšený, solený a drobivý 100% ovčí sýr poloroztíratelné konzistence. Vyrábí se z minimálně 50% koncentrovaného ovčího mléka a je podobný řeckému sýru feta. Brynza snižuje škodlivý cholesterol, pomáhá se snížením krevního tlaku a upravuje hladinu cukru v krvi. Je skvělá v prevenci proti rakovině tlustého střeva a zvyšuje imunitu. Obsahuje až dvojnásobek vápníku, než najdeme v kravském mléku. 

Pravá brynza se vyrábí z ovčího mléka a je považovaná za delikatesu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pravá brynza se vyrábí z ovčího mléka a je považovaná za delikatesu

Nejčastěji se s brynzou setkáme v tradičním slovenském pokrmu – brynzových haluškách. Skvěle se vyjímá v salátech, ve kterých jsou rajčata a papriky. Výborná je i na čerstvě upečeném chlebu nebo na pečených krekrech – anebo v pečených krekrech. A proto si upečeme brynzové sušenky.

Co budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g sádla
  • 250 g brynzy
  • 3 vejce
  • sůl
  • prášek do pečiva
  • hrubozrnná sůl
  • grilovací koření
Základem těsta je brynza, škvařené sádlo, mouka a vejce
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Základem těsta je brynza, škvařené sádlo, mouka a vejce

Postup přípravy

Nejprve si do mísy prosejte mouku a kypřicí prášek. Přidejte vejce a sádlo, nakonec do směsi nadrobte brynzu.

Místo másla přidejte vepřové vyškvařené sádlo
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Místo másla přidejte vepřové vyškvařené sádlo

Všechno dohromady spojte v míse v kompaktní a hladké těsto.

Ze surovin vypracujte pevné a nedrobivé těsto
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Ze surovin vypracujte pevné a nedrobivé těsto

Těsto můžete nechat chvilku odpočinout a potom bude potřeba ho rozválet na placku o tloušťce několika milimetrů.

Rozválejte hladké těsto na placku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Rozválejte hladké těsto na placku

Rádýlkem nebo nožem placku rozkrájejte na stejné pásy, ty pak na obdélníčky nebo čtverečky – to budou brynzové sušenky.

Placku rozkrájejte na obdélníčky nebo čtverečky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Placku rozkrájejte na obdélníčky nebo čtverečky

Nakrájené sušenky přeneste na plech vystlaný pečicím papírem. Brynzové sušenky potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubozrnnou solí nebo grilovacím kořením, případně obojím. Můžete zvolit i jiný druh koření, pokud máte nějaké vysloveně oblíbené.

Posypte solí a grilovacím kořením
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Posypte solí a grilovacím kořením

Vyhřejte troubu na 180 °C a vložte do ní plech s brynzovými sušenkami. Pečte cca 10–15 minut.

Upečte v předehřáté troubě
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Upečte v předehřáté troubě

Upečené a vychladlé brynzové sušenky přeložte z plechu do misky nebo na talíř a servírujte ke kávě nebo čaji.

Tip redakce:

Vyzkoušejte i další pokrmy s brynzou. Uvidíte, že si nakonec tento netradiční sýr zamilujete.

  • brynzové pirožky
  • bramboráky se smaženou cibulkou a brynzou
  • zapečené brambory s brynzou a smetanou
  • zapékané těstoviny s brynzou
  • brynzovou pomazánku (obdoba budapešťské pomazánky)
  • bramborové lokše s brynzou a škvarky

Strouhanou brynzu můžete dokonce přidat ke strouhaným bramborám a usmažit vylepšené bramboráky, hodí se i do pomazánky s červenou řepou nebo s kořenovou zeleninou.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, receptia.cz

Publikováno: 31. 5. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová