reklama

Aquafaba z římského hrachu a hummus jako lahůdka

Víte, co je to aquafaba z římského hrachu? Velmi užitečná věc, která vám pomůže při vaření. Římský hrách čili cizrna je plodina, která má spoustu cenných látek a pokud z ní uděláte právě aquafabu, jednak tyto cenné látky zachováte a navíc nebudete plýtvat. Zkuste to podle našeho receptu. Navíc pro vás máme super dobrotu - hummus z cizrny.

Dobroty z cizrny (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Aquafaba a hummus

Slovo aquafaba je složeno z latinského aqua - voda a faba - fazole. Aquafaba je ingrediencí, která se používá v domácí veganské kuchyni. Jedná se o tzv. viskózní vodu, ve které se vaří především luštěniny. Díky své schopnosti napodobit vlastnosti vaječných bílků při vaření je možné aquafabu v některých případech použít přímo jako náhradu vajec. Díky jejímu složení, které obsahuje mnoho sacharidů, bílkovin a dalších rozpustných rostlinných pevných látek, které se uvolnily z luštěnin do vody během vaření, jí dává široké spektrum použití jako zahušťovadlo, pojivo nebo želatina.

Hummus je studený pokrm, známý především z oblastí Dálného východu, a označuje se tímto pojmem kaše nebo dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané se sezamovou pastou, označovanou jako tahina, olivovým olejem, česnekem, solí a citronovou šťávou.

Základem vaření bude římský hrách čili cizrna
Základem vaření bude římský hrách čili cizrna (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Jak vyrobit aquafabu?

Naprosto jednoduše - cizrnu zalijeme potřebným množstvím vody a dáme vařit. Uvařenou cizrnu scedíme, ale pozor! Vývar v žádném případě nevyléváme, neboť právě v tom vývaru tkví veškeré kouzlo aquafaby. Vývar necháme znovu vařit, čímž jej zredukujeme zhruba na polovinu a poté necháme důkladně vychladit. Tekutá složka se nám promění na viskózní směs podobnou vaječným bílkům. Na přecezení cizrny a oddělení vývaru použijeme praktický cedník.

Náš tip: Použijte praktický cedník Functional Form

  • složitelná konstrukce pro snadné skladování
  • může být použit i jako pařák na potraviny (ideální pro použití s hrnci z řady Functional Form)
  • odolná silikonová konstrukce
  • lze mýt v myčce na nádobí
Kromě potravinových surovin budeme potřebovat kvalitní cedník
Kromě potravinových surovin budeme potřebovat kvalitní cedník (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Nyní bude čas s aquafabou začít pracovat. Přelijeme jí do hlubší mísy a začneme šlehat. Asi po 10 minutách se polotekutá konzistence začne měnit na tuhý sníh opět podobný tomu bílkovému. Během šlehání přisypáváme moučkový cukr v množství cca 100 g.

Ušlehaný sníh má vlastnosti vaječného bílku
Ušlehaný sníh má vlastnosti vaječného bílku (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Z aquafabové hmoty budeme tvořit makronky. Přisypeme mandlovou mouku, asi čtvrt lžičky kypřícího prášku a jemným pohybem zabalování těsta do sebe vytvoříme kompaktní hmotu. Tu přeneseme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a na pečící papír a plech budeme tvořit makronky.

Náš tip: Vestavěné trouby MORA

I při extra velké kapacitě trouby až 77 l nedochází k zvýšení spotřeby energie na cyklus. Vnitřek trouby je vybaven 100% kvalitním smaltovaným povrchem, trojitý nátěr podporuje tepelnou reflexi a poskytuje dodatečnou izolaci. Toto řešení spolu s kvalitní izolací trouby a několika sklům ve dvířkách přináší úsporu energie a vynikající výsledky pečení. Navíc ušetříte i díky maximálnímu průzoru. Dvířka jsou celoskleněná, takže máte perfektní přehled, co se v troubě děje, bez ohledu, na kterou úroveň jej vložíte. Pokud to tedy nepotřebujete, troubu nemusíte v průběhu pečení vůbec otevírat. Teplo se udržuje uvnitř, čímž se optimalizuje spotřeba energie.

Makronky necháme oschnout na pečícím papíru
Makronky necháme oschnout na pečícím papíru (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Vytvarované makronky necháme na vzduchu půl hodiny oschnout a teprve, až se přestane těsto lepit na prsty a jeho povrch zaschne, je přendáme na plechu do trouby. Troubu předehřejeme na 150 °C. Pečeme 18 minut.

Makronky dáme péci do předehřáté trouby
Makronky dáme péci do předehřáté trouby (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Hummus

Hummus budeme tvořit v mixéru. Scezenou cizrnu osolíme uzenou solí, přikápneme citronovou šťávu, přidáme tahinu (sezamová pasta), římský kmín, česnek a olivový olej, na kterém nešetříme. Důležité pak je během mixování přilévat ledovou vodou, která kaši ochladí a zároveň ji výborně našlehá.

Přecezenou cizrnu nasypeme do mixéru
Přecezenou cizrnu nasypeme do mixéru (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
V mixéru z cizrny a dalších surovin vyrobíme hummus
V mixéru z cizrny a dalších surovin vyrobíme hummus (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Upečené a vychladlé makronky rozložíme po dvou na stůl a vždy jednu z makronek potřeme vyšší vrstvou hummusu, ozdobíme jedlými květy a slepíme druhou makronkou. Servírujeme jako dezert ke kávě.

Jedlé květy se budou hodit na ozdobu
Jedlé květy se budou hodit na ozdobu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Tip na cizrnové pokrmy:

  • Neumíte si představit večery u televize bez ochucených brambůrek? Připravte si místo nich praženou cizrnu. Nevařenou cizrnu stačí pouze okořenit dle chuti a opražit na olivovém oleji, čímž vytvoříte křupavý snack k televizi.
  • Podobně oblíbená je i pečená cizrna, kdy se uvařená luštěnina pořádně osuší, zakápne olivovým olejem, promíchá s kořením a následně se rozloží na pečící papír do trouby, kde se peče zhruba 30 minut na 180 °C.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát Fiskars; MORA MORAVIA, s.r.o.

Publikováno: před týdnem, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová