reklama

S chlebem i se špagetami - po tomhle guláši se jen zapráší

Fazole a další luštěniny by neměly v jídelníčku chybět. Fazolový guláš je skvělou cestou, jak si je dopřát, a bude chutnat dospělým i dětem. Postup je jednoduchý a chutný oběd bude za pár minut hotový. Vyzkoušejte ho také.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Fazolový guláš ocení děti i dospělí (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Suroviny na fazolový guláš:

  • 3 konzervy fazolí
  • 4 konzervy krájených rajčat
  • 1 velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • točený salám
  • 4 polévkové lžíce kečupu
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 1 feferonka
  • 2 lžíce sádla
  • majoránka
  • sůl a pepř

Do hrnce dejte zhruba 2 lžíce sádla a rozehřejte ho. Cibuli nakrájejte nadrobno a vložte do rozpáleného sádla. Mezitím nakrájejte točený salám na kostičky a vložte ho do hrnce s cibulí, která zatím zesklovatěla. Salám na sádle taky pěkně opečte.

Jakmile je salám opečený, můžete do hrnce přidat drcená rajčata i fazole a vše spolu prohřejte. Budete na to potřebovat 5 až 10 minut, není potřeba nic vařit. Pak už jen dochuťte – ke směsi s fazolemi dejte kečup, trochu soli, majoránku – té může být i víc. A také trochu pepře. Nakonec přidejte ještě česnek, který do guláše prolisujte.

Nakrájený salám přidejte k osmahlé cibulce
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nakrájený salám přidejte k osmahlé cibulce

Guláš stačí prohřát a podávat. Můžete si ho dát jen tak s chlebem, dospělí si rádi přidají chilli papričku, děti ho budou milovat jako omáčku na špagetách.

Proč jíst fazole?

Fazole, stejně jako další luštěniny, by neměly ve vašem jídelníčku chybět. Ostatně ne nadarmo se jim říká elixír mládí a zdraví. Najdete v nich velké množství bílkovin, málo tuků a žádný cholesterol. Také mají vysoký obsah vlákniny důležité pro správnou funkci trávicí soustavy.

Obsahují i množství minerálů – železa, draslíku, zinku a manganu, který podporuje růst vlasů. Stejně tak obsažený niacin a kyselina pantotenová mají vliv na zdraví i pokožku. Luštěniny byste měli mít na talíři nejlépe dvakrát do týdne.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 5. 8. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová