Už jste slyšeli o metodě přípravy pokrmu v takzvané papilotě? Jedná se o staletí používaný postup, kdy jídlo připravujete zabalené do pečicího papíru či pergamenu. Je to jednoduché a výsledkem bude hotová mana nebeská. Neváhejte a vyzkoušejte!
![](https://img.primadoma.cz/w_2/24/ef/column/24efdf9237ede6cd8dbb78f0e1e8ae08_mora_losos-v-papilote_1200-pxs.jpg)
Originální papilota má tvar srdce přehnutého uprostřed. Vystačíte si ale i s archem pečicího papíru, jen pamatujte, že je potřeba nechat dostatečně velký přesah. To proto, abyste papír mohli pečlivě kolem pokrmu uzavřít a vytvořit kapsu.
V papilotě je potřeba péct menší kusy – rybu v podobě filetů, zeleninu pokrájenou nadrobno. Doprostřed poloviny archu navrstvěte suroviny, přes ně pak přehněte druhou část papíru a pečlivě kapsu utěsněte, aby vám během pečení nevytekla šťáva z připravované dobroty.
![Pečení v papilotě je po staletí osvědčený způsob pečení ryb](https://img.primadoma.cz/w_2/cb/ef/column/cbefa3cfe482eede582412124376bf0e_depositphotos_262274328_l.jpg)
Správně utěsněná papilota se během pečení nafoukne a dovolí pokrmu, aby se něžně a pozvolna připravoval v páře. A právě pára zůstane vaším malým tajemstvím – vytáhne totiž ze všech surovin to nejlepší. Přitom zachová důležité vitaminy, minerály u nutriční vlastnosti.
Co budete potřebovat:
- filety z lososa
- 2 hrsti cherry rajčátek
- ½ cukety
- 100 g červených fazolí
- jarní cibulku
- citron
- svazek kopru
- svazek tymiánu
- svazek petržele
- olivový olej
- sůl
- pepř
- pečící papír
![Papilotu důkladně zavažte, pokrm zůstane šťavnatý a plný chuti](https://img.primadoma.cz/w_2/d7/8e/column/d78e8ff72933f70640b08d2d64a78c9c_depositphotos_28152543_l.jpg)
Jak postupovat?
Filet lososa zbavte kůže a položte ho doprostřed archu pečícího papíru. Lososa osolte a opepřete. Okolo lososa vyskládejte na čtvrtky nakrájená cherry rajčátka, na kostky nakrájenou cuketu, jarní cibulku a propláchnuté červené fazole. Zeleninu osolte a zalijte olivovým olejem. Přidejte silnější plátek citronu a půl snítky kopru, tymiánu a petržele.
Lososa se zeleninou důkladně zabalte do papíru, aby nemohla vytéct šťáva a losos se dusil. Pečte v předem předehřáté troubě při teplotě 210 °C po dobu 25 minut. Pokud máte parní funkci, můžete přidat program se střední úrovní páry. Někdo nemá rád vůni ryb, která se zpočátku z pokrmu uvolňuje. Jakékoliv pachy a páry velmi rychle odstraní digestoř.
Tip na výkonný odsavač: Mora OV 686 GBX
Nový 60cm odsavač par MORA OV 686 GBX se zkosenou hranou v provedení z černého skla a nerezu má nejen krásný design, ale nabízí i dostatek prostoru pro vaření. Odsavač s inovativním perimetrickým odsáváním dokonale odstraní mastnotu i pachy pomocí tří výkonnostních stupňů s maximálním výkonem 608 m3/h a hlučnosti 63 dB.
Kovové filtry proti mastnotám jsou vylepšené speciální polyuretanovou pěnou, která zvládne eliminovat až 98 % tukových i jiných nečistot a zároveň zachová perfektní absorpční účinnost. Kovové tukové filtry jde pohodlně mýt v myčce nádobí. Odsavač je vybaven horním odtahem se zpětnou klapkou, ale jde použít i pro recirkulaci vzduchu přes uhlíkový filtr. Ovládá se dotykově.
![Vadí vám pachy z přípravy potravin? Vsaďte na účinnou digestoř](https://img.primadoma.cz/w_2/15/9d/column/159d6cc1baaea291f276946432674a3b_mora_ov686gbx-dotykove-ovladani-led-osvetleni-skosena-predni-cast.jpg)
Nezbývá, než popřát dobrou chuť!
Zdroj informací: MORA MORAVIA, s.r.o.
Publikováno: 31. 7. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce