reklama

Zavařujete v troubě, v hrnci nebo v myčce?

Když je plodů léta o dost víc, než se dá vůbec zkonzumovat, putují přebytky příbuzným, známým i sousedům. Okurky, papriky, rajčata i cukety ale můžete naložit do sladkokyselého láku, z ovoce zase můžete vyčarovat kompoty, marmelády, povidla i čatní. A všechny ty dobroty pohodlně zavařit v troubě na pekáči s vodou. Obejdete se tak bez klasického obřího plechového nebo elektrického zavařovacího hrnce, který by většinu roku jen překážel. Stačí znát pár triků.

Zavařovat jde i v troubě (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jen do čistých sklenic

Zavařování je hodně háklivé na čistotu.  Proto dřív, než se zavařováním začnete, si připravte sklenice, víčka a gumová těsnění, naběračky a další náčiní a dobře je umyjte a opláchněte. Případně nechte myčku, ať práci udělá za vás. Zapomeňte ale na utěrku – na každé totiž najdete celou sbírku bakterií, které by mohly zavařeniny kontaminovat a ty by následně zplesnivěly. Ideální je sklenice ještě před plněním sterilizovat v troubě pomocí speciálního programu po dobu 30 minut při 125 °C. Víčka a ostatní náčiní pak stačí vložit do mísy nebo jiné větší nádoby a přelít vroucí vodou z konvice.

Příprava marmelády
Příprava marmelády (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Stejně velké sklenice

Pokud to jde, vybírejte stejně velké sklenice v násobcích – litrové můžete zavařovat v troubě po šesti, menší po osmi. Pro zavařování s troubě se ideálně hodí sklenice se šroubovacími víčky nebo s kovovými jednorázovými víčky, méně sklenice s pryžovým těsněním a se skleněnými víčky s pérkem. Sklenice naplňte, důkladně otřete čistou papírovou utěrkou hrdla od případných kapek a uzavřete.

Zalévání lákem
Zalévání lákem (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Vlastní zavařování

Nalijte 1 litr horké vody do hlubokého pekáče; teplota vody by měla být asi 70 °C. Do pekáče vložte šest litrových, případně osm menších sklenic tak, aby se nedotýkaly ani navzájem, ani okrajů plechu. Pekáč vložte do trouby na druhou úroveň odspodu a zvolte funkci pro zavařování – ta u nových trub MORA využívá grilovací těleso s ventilátorem pro dokonale rovnoměrný rozvod vzduchu o teplotě 180 °C po dobu 30 minut.

Pokud vaše trouba automatickou funkci nemá, dá se také použít horkovzdušný ohřev s ventilátorem s teplotou nastavenou na 170-180 °C. Sklenice zahřívejte, dokud se v první sklenici nezačnou vytvářet bublinky. Ovoce a zeleninu takto zavařujte 40-55 minut a poté je ještě ponechejte ve vypnuté troubě další půlhodinu odležet. Maso ve vlastní šťávě zavařujte při 95 °C po dobu 60-75 min., houby při 250 °C po dobu 8-10 min. Opět nechte ve vypnuté troubě odpočívat dalších 30 minut.

Poté sklenice vyjměte a vyrovnejte na čistou utěrku, není třeba je otáčet. Před konzumací nechte alespoň dva týdny chuti rozležet – to platí hlavně pro nakládané okurky a další tvrdou zeleninu nebo houby.

Nová extra velká kombinovaná trouba MORA VTS 785 BW s funkcí páry
Nová extra velká kombinovaná trouba MORA VTS 785 BW s funkcí páry (Zdroj: MORA)

Tip na chytrou troubu s programem pro zavařování

Nová extra velká kombinovaná trouba MORA VTS 785 BW s funkcí páry a velkorysým vnitřním objemem 77 l umožňuje nastavit teplotu s přesností na jeden stupeň v úctyhodném rozmezí 30 až do 300 °C. Dokáže také sterilizovat nebo zavařovat i vařit ve vodní lázni. Má 22 automatických pečicích programů včetně parních. Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku; přidáte-li i páru, povrch bude křupavější.

Díky velkému průzoru ve dvířkách a dvojitému osvětlení nemusíte troubu zbytečně otevírat. Trouba má inovovaný patentovaný tvar vnitřního prostoru s klenutým stropem po vzoru tradičních pecí, nová je i konstrukce a umístění topných těles i rozložení ventilačních otvorů. I při své extra velké kapacitě 77 l peče naprosto rovnoměrně a úsporně. K pohodlí přispívá praktický teleskopický výsuv i tlumené zavírání a otevírání dvířek. Perfektní vyčištění párou zajistí funkce ECO Clean. Trouba spadá do úsporné třídy A+.

Publikováno: před týdnem, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce