reklama

Vyrobte si vlastní lovecký salám z pravého masa a bez chemie

Nejlepší lovecký salám ocení každý, protože „lovečák“, to je česká klasika. Skutečnou lahůdkou je ten, který si vyrobíte doma sami – bez chemie a z toho správného masa, které si sami vyberete.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Domácí lovecký salám je chutný i bez zbytečné chemie (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Co budete na výrobu loveckého salámu potřebovat:

  • 2 kg vepřové plece bez kosti
  • 2 kg vepřového boku
  • 1 kg hovězího předního
  • 15 g mletého pepře
  • 5 g česneku
  • 2,5 g mletého hřebíčku
  • 110 g řeznické soli (použijte skutečně tento druh obsahující dusičnany, které ničí škodlivé bakterie, protože salám připravujete vlastně „za studena“)
Připravte si maso, koření a ostatní pomůcky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Připravte si maso, koření a ostatní pomůcky

Studené až lehce namražené maso nakrájíme na menší kousky, aby se ve strojku nebo v robotu dobře mlelo. Použijte opravdu hodně zchlazené, neboť to ještě obsahuje dostatek bílkovin, působících v salámu jako pojivo. Teplé maso navíc „pouští“ hodně tuku a lovečák by pak byl suchý.

Nechte salám pracovat

Vše důkladně promíchejte
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vše důkladně promíchejte

Namleté maso smíchejte se všemi zbývajícími ingrediencemi a důkladně prohněťte, aby se chutě spojily. Pak si namočte střívka, protože ta musí být správně tvárná, jinak nedosáhnete kýženého, pro lovecký salám tolik typického placatého tvaru.

Můžete použít formu
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Můžete použít formu

Pro lepší tvarování si můžete zhotovit i vlastní formu, například z kovové lišty. Střívko neplňte celé, protože potřebujete mít prostor, aby se při zplošťování měla masová směs kam posouvat.

Naplněné salámy ponechte ještě 3 dny při pokojové teplotě pracovat, a teprve potom je pověste do udírny. Nemusíte mít klasickou, stejně dobře poslouží i modernější verze elektrická. V ní nechte „lovečáky“ udit 24 hodin do teploty kolem 28 °C, která je ta správná pro tzv. studené uzení.

Věděli jste že….?

Lovecký salám je skutečně českým vynálezem a gurmetským klenotem. V Čechách se vyrábí už více než 100 let. A před více než 60 lety se jeho výroba dočkal i národní normy. Za svůj název vděčí tomu, že si ho lovci brali s sebou, když vyráželi na delší dobu do přírody, protože tam se trvanlivé potraviny vždycky hodí.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 24. 6. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová