Tradiční toskánská polévka Pappa al pomodoro se objevuje na jídelních lístcích snad všech italských restaurací. Je to chutná polévka plná rajčat, bazalky a překvapivě chleba. Ano, základem této polévky je suchý chléb. Máme pro vás recept, který oceníte zejména v této době, kdy je potřeba šetřit doslova na každém kroku.
Toskánská polévka Pappa al pomodoro
Je to hustá chlebová polévka, obvykle připravovaná z rajčat, chleba, olivového oleje, bazalky a česneku. Dále se přidávají různé další čerstvé ingredience. Obvykle se vyrábí ze starého nebo zbylého chleba a může být podávána jako horký pokrm, při pokojové teplotě nebo jako chlazený.
Jídlo má starověký původ a uchovalo se v malých obměnách až do dnešních dnů, kdy si tuto hustou a silnou polévku můžete vychutnat nejen v toskánských restauracích, ale i u vás doma.
Co budeme potřebovat:
- několik krajíců staršího chleba (minimálně 3 dny starý), cca 200-300 g
- 1 kg vyzrálých rajčat
- olivový olej
- česnek
- bazalka
- cibule
- vývar
- sůl
- pepř
- tymián
- cukr
- parmezán
Postup práce:
Chléb nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, do něhož jsme přidali několik celých stroužků česneku. Chléb osmahneme na oleji.
Rajčata si spaříme v horké vodě přibližně po dobu 2 minut, potom přendáme do studené a díky tomu z nich snadno sloupneme slupku.
K chlebu a česneku na pánvi přidáme nakrájenou cibuli.
Spařená a oloupaná rajčata pokrájíme na kousky a přidáme do pánve. Slupky ani stopky rajčat není nutno vyhazovat, ale lze z nich připravit chutný zeleninový vývar.
Vše podlijeme připraveným vývarem a necháme dusit do změknutí. Dochutíme solí a pepřem, přidáme nadrobno nakrájenou bazalku a snítku tymiánu.
Během dušení přidáme asi dvě lžíce cukru. Na závěr dochutíme trochou strouhaného parmezánu.
Chlebový parmezán
Ze zbytků chleba nakrájíme co nejmenší kousky a ty ještě rozmělníme v mixéru na strouhanku.
Strouhanku dáme na suchou pánev opéci dokřupava. Osolíme, opepříme, přidáme trošku vinného octa a trochu cukru. Nakonec zakápneme olivovým olejem.
Polévku i s chlebovým parmezánem servírujeme s několika lístky bazalky.
K vaření této zajímavé "zbytkové" polévky použijeme hlubokou pánev. Pánve Functional Form jsou navrženy pro snadné každodenní vaření. Jsou vyrobeny z hliníku, takže se jejich povrch rychle rozehřeje a jsou vhodné na všechny typy varných desek. Odolný dvouvrstvý povrch Hardtec™ neobsahuje PFOA a zabezpečuje vysokou nepřilnavost. Vnější povrch pánví je hladký a zajišťuje tak maximální ochranu varné desky před poškrábáním. Držadlo zůstává chladné a umožňuje komfortní držení.
Také se nám bude hodit dobrý a spolehlivý sporák, například kombinovaný. Kombinovaný sporák Mora K 878 AW v bílém provedení a multifunkční troubou Vás překvapí energeticky úspornou třídou "A" i vnitřním objemem trouby 70 l. Plynové hořáky jištěné pojistkou STOP GAS včetně integrovaného zapalováním jsou kryté dvoudílnou litinovou mřížkou PROFI PLUS, která zajistí bezpečný posun nádobí ve všech směrech. Díky digitálnímu dotekovému programátoru se Vám již nikdy nespálí oběd, tato praktická funkce Vám přinese mnoho užitku. Lze nastavit odložený start a ukončení pečení, pouze ukončení pečení a minutka, samozřejmostí je nastavený aktuální čas.
Výkonná multifunkční trouba má jedenáct různých programů, nejen klasické pečení, gril s ventilátorem i bez, horkovzdušné pečení, funkci extra rychlého předehřevu, rozmrazování, ohřev talířů a v neposlední řadě i speciální čistící program ECO CLEAN. Pro zvýšení komfortu obsluhy je trouba vybavená teleskopickým výsuvem, který umožní bezpečnou manipulaci s připravovaným jídlem, aniž byste ho museli z trouby vytáhnout. Nové závěsy dvířek KOMFORT zaručují bez Vaší asistence velmi tiché a šetrné zavírání dvířek trouby. Ve spodní části sporáku je praktický úložný prostor, do kterého snadno uložíte příslušenství v podobě roštu, mělkého plechu a XXL hlubokého pekáče.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze zbytku; mora.cz, fiskars.cz
Publikováno: 21. 6. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová