Karlovarské rohlíky vynikají svou jemnou a máslovou chutí. Jsou ideální na snídani, kterou sis chcete opravdu vychutnat, ke svačině na sladko i naslano anebo ke studené večeři. S naším receptem je zvládne i úplný začátečník.
Karlovarské rohlíky
Ingredience:
- 1 kg hladké pšeničné mouky
- 20 g soli
- 20 g cukru
- 420 ml vlažné vody
- 42 g droždí (kostka)
- 250 g rozpuštěného sádla + navíc 1 lžíce na potření
- 3 PL mléka
Postup:
Nejprve si do mističky dáme vlažné mléko (ne studené a ne horké) přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek – cca 15 minut. (mističku přikryjeme třeba utěrkou). Do mísy nasypeme všechny ostatní ingredience a nakonec kvásek. V robotu nebo ručně uhněteme hladké těsto. Těsto necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly. Z každého dílku vyválíme kruh, který je tlustý cca 0,5 cm. Rozdělíme na šestiny a každý trojúhelníček srolujeme od delší strany ke špičce. Rohlíček rukou přitlačíme a jednu stranu nastřihneme na více místech. Tvarujeme podkovy a necháme na plechu ještě 20 minut kynout. Potřeme sádlem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 15 minut.
Zdroj informací: Pernerka
Upečte si houstičky sypané sýrem:
Publikováno: 14. 5. 2022, Autor: Karel Radecký, Profil autora: Karel Radecký