reklama

Mlsat jde i bez masa, vyzkoušejte třeba veganské škvarkovky

Škvarkové placky patří k oblíbenému jídlu z receptáře našich babiček. Ale věděli jste, že je můžete připravit i bez vepřových škvarků? Tuto variantu placek ocení nejen vegani a vegetariáni, ale také ti, kteří mají rádi „odlehčenou“ kuchyni.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Škvarkové placky můžete připravit i ve veganské variantě, budete překvapeni, jak jsou skvělé (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

V našich škvarkových plackách použijeme místo škvarků veganskou škvarkovou pomazánku, která je vyrobená z lahodných cibulových škvarečků.

Co budete potřebovat:

  • 325 g hladké mouky
  • 325 g polohrubé mouky
  • 300 g rostlinné škvarkové pomazánky
  • 1,5 sáčku sušeného droždí
  • 80 g rostlinného másla
  • 300 ml rostlinného mléka (nejlépe ovesného)
  • 0,5 dcl vody
  • půl lžičky solamylu
  • lžička cukru
  • sůl a kmín
Suroviny pro výrobu placek
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Suroviny pro výrobu placek

V robotu smíchejte nejdříve obě mouky, postupně přidávejte ostatní ingredience s výjimkou soli, cukru, pomazánky a mléka – ty dodejte až do částečně prohněteného základu těsta. V mezičase si připravte „veganské“ vejce, které vyrobíte z 0,5 dcl vody a solamylu. Hotové „vajíčko“ pak přidejte do těsta. Kompletní směs důkladně míchejte až do té doby, než se začne odlepovat od stěny nádoby. Pak nechte minimálně hodinu kynout.

Pochutnají si všichni

Vykynuté těsto přeneste na pomoučněný vál a vytvořte z něj velkou placku a z ní pak vykrájejte budoucí škvarkové placičky, které pomašlujte veganským vejcem a posypte kmínem.

Rádýlkem udělejte zářezy typické pro škvarkové placky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Rádýlkem udělejte zářezy typické pro škvarkové placky

Pak nechte v troubě vypéci do zlatova při 180 °C. Až je ochutnáte, zjistíte, že budou chutnat i těm, kteří neholdují veganskému stravování.

Zdroj informací: Vychytávky Ládi Hrušky

Podívejte se, jak na jarní osení:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 9. 4. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová