Škvarkové placky patří k oblíbenému jídlu z receptáře našich babiček. Ale věděli jste, že je můžete připravit i bez vepřových škvarků? Tuto variantu placek ocení nejen vegani a vegetariáni, ale také ti, kteří mají rádi „odlehčenou“ kuchyni.
V našich škvarkových plackách použijeme místo škvarků veganskou škvarkovou pomazánku, která je vyrobená z lahodných cibulových škvarečků.
Co budete potřebovat:
- 325 g hladké mouky
- 325 g polohrubé mouky
- 300 g rostlinné škvarkové pomazánky
- 1,5 sáčku sušeného droždí
- 80 g rostlinného másla
- 300 ml rostlinného mléka (nejlépe ovesného)
- 0,5 dcl vody
- půl lžičky solamylu
- lžička cukru
- sůl a kmín
V robotu smíchejte nejdříve obě mouky, postupně přidávejte ostatní ingredience s výjimkou soli, cukru, pomazánky a mléka – ty dodejte až do částečně prohněteného základu těsta. V mezičase si připravte „veganské“ vejce, které vyrobíte z 0,5 dcl vody a solamylu. Hotové „vajíčko“ pak přidejte do těsta. Kompletní směs důkladně míchejte až do té doby, než se začne odlepovat od stěny nádoby. Pak nechte minimálně hodinu kynout.
Pochutnají si všichni
Vykynuté těsto přeneste na pomoučněný vál a vytvořte z něj velkou placku a z ní pak vykrájejte budoucí škvarkové placičky, které pomašlujte veganským vejcem a posypte kmínem.
Pak nechte v troubě vypéci do zlatova při 180 °C. Až je ochutnáte, zjistíte, že budou chutnat i těm, kteří neholdují veganskému stravování.
Zdroj informací: Vychytávky Ládi Hrušky
Podívejte se, jak na jarní osení:
Publikováno: 9. 4. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová