Na přípravu jsou až překvapivě jednoduchá, ale ta chuť! Jemné máslové pečivo se vám rozplyne na jazyku a následně osvěží chuť marmelády. Rybízová tak nějak neodmyslitelně patří k Vánocům, a i zamilovaným očkům moc sluší.
Na těsto budete potřebovat
- 180 g změklého másla
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 260 g hladké mouky
- kůra z poloviny bio citronu
- semínka z poloviny vanilkového lusku
Na náplň budete potřebovat
- 50 g husté rybízové marmelády
- 1 žloutek na potření cukroví
Jak budete postupovat při pečení
1. krok: máslo, cukr a žloutky
Změklé máslo s cukrem utřete do hladka a postupně přidávejte oba žloutky. Výsledkem by měla být pěkně soudržná hmota. Ruční elektrický šlehač vám práci usnadní, ale pozor, šlehejte krátce. Je třeba všechny suroviny hezky spojit, ne vyšlehat do pěny. Toho se dočkáte jindy.
2. krok: mouka a máslová hmota
Na dřevěný vál nebo do širší mísy nasypte mouku, nastrouhejte do ní kůru z poloviny citronu a vyškrábněte semínka z půlky vanilkového lusku. Doprostřed vyklopte máslovou hmotu a rukama vše zpracujte do hladkého těsta. Z něj pak vytvořte úhledný bochánek.
3. krok: doba odpočinku
Těsto zabalte do potravinové fólie, lehce zploštěte a odložte do lednice. Nechte je odpočívat přes noc. Pokud nemáte možnost nebo nevydržíte čekat tak dlouho, dopřejte těstu alespoň dvě hodiny. Počítejte s tím, že čím déle těsto necháte odležet, tím líp se vám s ním pak bude pracovat.
4. krok: příprava plechů
Druhý den anebo o pár hodin později zapněte troubu na 170 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
5. krok: půl na půl
Zrelaxovaný bochánek těsta rozdělte na poloviny. Jednu vraťte zpět do chladu a druhou položte na lehce pomoučený vál nebo silikonovou podložku.
6. krok: válení těsta
Z těsta vyválejte souměrné hady o průměru asi 2 cm. Rozkrájejte je na malé kousky a v rukou z nich zformujte kuličky. Každá z nich by měla mít opět asi 2 cm v průměru, a hlavně by všechny měly být stejně velké, aby se rovnoměrně propékaly. Následně je přeneste na plech a lehce je prstem zploštěte. Vařečkou se širší rukojetí vytlačte důlek uprostřed každého očka.
7. krok: potírání žloutkem
Krátce prošlehejte žloutek, který vám zbyl na zdobení. Výtvory jím rovnoměrně potřete. Rybízovou marmeládu promíchejte lžičkou a přeneste do malého cukrářského sáčku. Můžete jej nahradit i dostatečně pevným svačinovým sáčkem. Následně do každého očka kápněte trochu marmelády tak, aby nepřetékala ven. Jinak by při pečení mohla z očka utéct pryč.
8. krok: už se pečou
Připravená očka pečte v předehřáté troubě asi 8–12 minut. Podle zlatavé barvičky poznáte, že jsou správně propečená. Pokud si přesto nejste jistí, jedno očko vyndejte na prkénko a zkuste okoštovat. Ale opatrně, ať si nepopálíte jazyk o marmeládu. Očka vydrží i několik týdnů, stejně jako jiné neplněné druhy vánočního cukroví. Tedy pokud je rodině budete přiměřeně dávkovat a neprozradíte svou tajnou skrýš.
Recepty a návody pocházejí z knihy Sladké bary Stáni Mutlové, foto David Turecký, vydalo nakladatelství Smart Press.
Text byl redakčně upraven
S první kuchařkou na téma sladké bary v Česku se z vás hravě stane hvězda velkolepého večírku, dámské jízdy, dětské párty nebo netradičně pojatého Halloweenu! Vybírat můžete z 50 snadných i náročnějších receptů. Autorka poradí, jak sladkosti krok za krokem upéct, jak je nazdobit, a doporučí dekorace na sladký bar.
Dokonalé Sladké bary v knize vznikají za pomoci Frezia Fleur, studia, které působí na poli svatebního designu a květinové výzdoby svateb.
Publikováno: 8. 12. 2017, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce