reklama

Červená řepa, to je malý a často zanedbávaný zázrak

Zázrak jménem červená řepa – na co všechno je dobrá, jak často jí konzumovat a čím ji ideálně nahradit, když vám nechutná? Už ve starověku byla používána jako lék. Obsahuje totiž vlákninu, bílkoviny, vitamíny a minerály jako sodík, draslík, zinek a hořčík. 100 g červené řepy má pouhých 180 kJ, proto je skvělá například při hubnutí. Tady ale její blahodárné účinky teprve začínají.

Červená řepa jako dokonalá vitamínová bomba (Zdroj: prozdravi.cz)

Kvalitní kůže, nehty i vlasy

Téměř každá žena touží po zdravých nehtech a hustých vlasech. A právě červená řepa obsahuje antioxidanty, které umí doslova divy. Navracejí kůži pružnost a předchází vzniku vrásek. Zachrání i vaše lámající se nehty a vlasy – díky velkému množství karotenoidů získají větší sílu i lesk. Stačí malá sklenička šťávy každý den. Nemusíte se přeci donekonečna schovávat v culíku nebo drdolu.

Kouzelník na vysoký krevní tlak

Ne nadarmo je považována za jednoho z největších fenoménů naší zahrady. Obsažené živiny pomáhají ke snížení vysokého krevního tlaku, což zároveň eliminuje vznik kardiovaskulárních onemocnění jako je například infarkt myokardu. Šťáva z červené řepy podporuje i vyšší sportovní výkon a následnou regeneraci. Šálek kávy tak můžete rychle vyměnit za hrníček řepné šťávy, který vám dodá potřebnou energii přirozenější cestou, než je kofeinový shot.

Ne nadarmo je považována za jednoho z největších fenoménů naší zahrady
Ne nadarmo je považována za jednoho z největších fenoménů naší zahrady (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Pročistěte svůj organismus

Chcete se především v létě cítit dobře a fit? Tím největším klíčem je cítit se dobře především uvnitř! Říká se, že ve zdravém těle, zdravý duch. To stejné ovšem platí i naopak. A i tady vám může pomoci červená řepa, která detoxikuje organismus a zamezuje působení škodlivých látek v těle. Do svého jídelníčku ji můžete zařadit jak ve formě kompotu, tak i šťávy.

Pokud vám červená řepa nechutná, nezoufejte! Můžete ji nahradit jinak. Jednou z možností je například detoxikant, ve kterém je obsažen bylinný extrakt z řepy. „Napomáhá posilovat všechny orgány trávicího traktu, a to přímo svými protizánětlivými účinky, nepřímo tak, že odbouráním toxinů uvolní jeho účinné složky k boji s nežádoucími bakteriemi,“ vysvětluje lékař Jaromír Bertlík. V ideálním případě si dejte dva panáky šťávy denně.

Červená řepa detoxikuje organismus a zamezuje působení škodlivých látek v těle
Červená řepa detoxikuje organismus a zamezuje působení škodlivých látek v těle (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Zlepšuje zdraví mozku

Zázračná narůžovělá zelenina v sobě skrývá účinky, které na první pohled sice nepoznáme, s přibývajícím věkem je ovšem oceníme o to víc. Ve vyšším věku se přirozeně snižuje průtok krve mozkem a zároveň se zhoršuje jeho zásobení kyslíkem. Nitráty obsažené v řepě zlepšují jak průtok krve, tak i zásobení – díky tomu, že roztahují cévy.

Zdravá játra

Máte sedavé zaměstnání, nestíháte si každý den vařit a do toho si občas dopřejete pár skleniček alkoholu? Neradi to říkáme, ale vaše játra v takovém případě tiše trpí. I o ně se dá určitým způsobem pečovat. Kořenová super potravina obsahuje betain – látku, která pomáhá předcházet ukládání tuků v játrech. Díky antioxidantům, vitamínu A a železu navíc chrání játra před zánětem.

Připravit řepový pokrm můžete na nespočet způsobů
Připravit řepový pokrm můžete na nespočet způsobů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Pokud nemáte červenou řepu v oblibě už od dětství, nikdy není pozdě na to dát jí druhou šanci, protože se s ní dá v kuchyni skutečně kouzlit. Připravit řepový pokrm můžete na nespočet způsobů – udělejte si šťávu, opečte ji v troubě nebo si uvařte carpaccio. Pokud vás chuť řepy i přesto neosloví, nebojte se sáhnout po alternativě v podobě detoxikantů, ve kterých jsou její extrakty obsaženy.

Zdroj informací: Akuna; prozdravi.cz

Z červené řepy může být i skvělá malinovka:

Publikováno: 27. 3. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce